Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Recenzia Hrady pre deti - 3. diel

Túlačka po hradoch a zámkoch je pre deti vždy vítaná, majú zaujímavý cieľ, jeho objavovanie je často veľké dobrodružstvo. U nás sa osvedčila aj príprava pred výpravou, čítanie faktov aj zaujímavostí z dávnej histórie či informácií, ako sa darí pamiatky zachovať. Preto s radosťou siaham po ďalšej knihe o hradoch z edície Výlety s deťmi z vydavateľstva DAJAMA.

Výrobca
Daniel Kollár a Viera Poláková, vydavateľstvo DAJAMA
Typ
knižný turistický sprievodca
Materiály
kriedový papier
Hmotnosť
370 g
Infocena
15,26 €
Obchody
https://dajamabooks.sk/produkt/hrady-pre-deti/

S deťmi na striedačku trávime prázdninový čas vo Vysokých Tatrách. Do výbavy na moje týždne pribalím tiež novú knižku z vydavateľstva DAJAMA - Hrady pre deti 3. diel, ktorá je venovaná hradom a zámkom na východnom Slovensku. Viem, že zažijeme príjemné chvíle pri čítaní a spestríme si program.

Technické údaje

Autorská dvojica: Viera Poláková, Daniel Kollár Knižka vyšla v roku 2022 ako 358. publikácia vydavateľstva DAJAMA, počet strán 160, rozmer 130 x 218 v mäkkej väzbe. Kniha aj s mapou a samolepkami je v plastovom obale ako jeden celok. Obsahuje 26 kapitol, množstvo pestrofarebných fotografií. Na obálke je hrad Zborov a sprievodcovská dvojica so psíkom.

Kniha obsahuje 25 kapitol o hradoch a zámkoch východného Slovenska. Hoci východné Slovensko sa nezačína neďaleko Zvolena, do výberu sa dostali hrady Modrý Kameň a ďalších šesť z južnej časti stredného Slovenska. Neprekáža, v sumárnej mape Slovenska sú uvedené hrady zo všetkých troch dielov sady o hradoch.

Členenie kapitol

Je rovnaké ako v Hrady pre deti - 1. diel, nebudem sa im preto venovať. Pripomeniem iba to, že sú tu zosumarizované informácie:

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

  • technické - vo forme piktogramov…
  • prístup - pešo, hromadná doprava, auto, bicykel,
  • aktuálne - otváracie hodiny, vstupné, výstavy… Nechýbajú historky, legendy, krátky historicky sumár a fotografie.

Ľubovniansky hrad

Knihu si hneď prezeráme, najmladšieho poteší mapa s nálepkami. Hneď má chuť lepiť. Rozložíme ju a vyberieme nálepky Spišského hradu a Kežmarského zámku, kde sme boli. Potom hľadáme ďalšie ciele s tým, aby boli z našej základne do hodinky jazdy - Ľubovniansky a Šarišský hrad. Zvíťazí Ľubovniansky, prečítame si legendy, technické údaje, čo všetko tam uvidíme. Po návrate si Maťko bude môcť na mapku pridať ďalšiu nálepku, už teraz sa na túto chvíľku teší. Máme k dispozícii knižku Od hradu k hradu z rovnakej edície Výlety s deťmi. Informácie o Ľubovnianskom hrade sú v oboch knižkách prakticky rovnaké. Takto vyzbrojení vieme, čo nás zajtra čaká, kde zaparkovať, ako vystúpiť k hradu. Tešíme sa aj na skanzen pod hradom.

Šarišský hrad

Po týždni vymeníme deti, tak aj starší Kubko by rád navštívil nejaký hrad. Na Ľubovnianskom už bol, tak listuje knižku a hľadá svoj cieľ. Vyberá si Šarišský hrad s výstupom od Veľkého Šariša. Vieme teda, kde môžeme zaparkovať a že nás čaká 6 km dlhá prechádzka po žltej značke k hradu s prevýšením 260 metrov. Kubi cestou v aute prečíta legendu.

Knihu po prázdninách nechávame na poličke v Tatrách, aj mapku s nalepenými nálepkami navštívených hradov. Chalani si určite aj nabudúce nejaký vyberú a ja si s nimi rozšírim svoje poznatky o našej histórii, o živote ľudí s týmito miestami spätými.

Záver

Knihu odporúčam všetkým, ktorých neuveriteľné stavby našej dávnej histórie fascinujú rovnako ako nás. Možno je na zváženie, ak máte knižky z edície Po Slovensku Od hradu k hradu, nakoľko mnohé informácie sú identické. Ja osobne sa teším, že máme obe edície. Dá sa po nich siahnuť aj vo voľnej chvíľke doma.

Fotogaléria k článku

Najnovšie