Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Tematínsky hrad. Foto – Soňa Mäkká
Tematínsky hrad. Foto – Soňa Mäkká Zatvoriť

Basecamp Odľahlý Tematínsky hrad, zaniknutá obec Opatovce a veterný mlyn U Šulca

V tomto vydaní basecampu prinášame viacero tipov, kde sa turistika spája s históriou. Môžete sa vybrať na zaujímavý okruh cez hrad Tematín, spoznať osud vysťahovanej obce Opatovce pri Žiari nad Hronom, urobiť si výlet neznačenými chodníkmi k veternému mlynu na samote U Šulca alebo ísť do Rakúska na zrúcaninu hradu Emmerberg.

Aktuálne

Ferraty

Od 22. 11. 2022 sú zatvorené via ferraty na Skalke pri Kremnici. Mesto Kremnica informovalo, že vplyvom dažďa a sneženia je terén blatistý a mokrý. Na hrebeni sa nachádza nesúvislá snehová pokrývka, stúpačky a istiace lano sú namrznuté. Lezenie je veľmi nebezpečné. Ferrata sa pre verejnosť opäť otvorí 1. júna 2023.

Cesty na ferrate "Dve veže" sú vplyvom sneženia šmykľavé, istiace lano a stupačky sú namrznuté, horská služba neodporúča pohyb v tomto teréne.

Rovnaké podmienky sú na Ferrate HZS na Martinské hole.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Podmienky na horách

V Tatrách a Západných Tatrách nie sú vrstvy nového a starého snehu previazané, hrozí nebezpečenstvo pošmyknutia sa na uvoľňujúcich snehových doskách. Pohyb v strmých svahoch a na suti je obtiažny. Chodníky majú od poprašku do 25 cm snehu, HZS odporúča paličky a retiazky. Sneh je aj v Nízkych Tatrách, Malej a Veľkej Fatre.

V Malej Fatre tomto období sa neodporúča používať žltý chodník sedlo Medziholie - Stohové sedlo.

V Slovenskom raji môžu byť ráno šmykľavé rebríky a mostíky.

Na Andrejcovej a v okolí napadlo do 5 cm prvého snehu. Hrebeňový chodník aj chodníky vedúce k útulni sú bez problémov schodné bez použitia mačiek. Chatár Marek Šurina odporúča turistické paličky. Rovnaká situácia platí aj pre Čertovicu a okolie.

Tip na túru

Veterný mlyn U Šulca nad Korňou je jeden z tzv. Siedmich divov obce Korňa na Kysuciach. Zariadenie si priniesol z Ostravska, kde pracoval ako baník, predok Jozefa Gajdičiara z Korne. Veterná turbína sa otáčala podľa smeru vetra, ktorý roztáčal vrtule. Mlyn mlel do roku 1985. Do osady u Šulcov nevedie značený chodník a to je na tom zaujímavé. Cestu k tejto technickej zaujímavosti si musíte nájsť sami. Okolie je veľmi príjemné na túlanie sa, dokonca aj v hmle.

V obci Korňa je replika mlynu s malou expozíciou. Miestnou zaujímavosťou je aj Korniansky ropný prameň. Je prírodnou pamiatkou, jednou z najväčších geologických zaujímavostí Kysúc a je európskym unikátom. Ide o prirodzený povrchový výver ľahkej ropy s občasnými výronmi samozapaľujúceho sa metánu.

Tip na túru s deťmi

Hrad Tematín z 13. storočia patrí k najodľahlejším hradom na Slovensku, postavili ho pomerne ďaleko od ľudských sídel, na vrchu ležiacom na západnom hrebeni Považského Inovca v nadmorskej výške 575 m. Spolu s Trenčianskym, Beckovským a Čachtickým hradom zabezpečoval hrad Tematín ochranu horských pohraničných priesmykov do Uhorska a dôležitého brodu cez Váh.

Daniela Mäkká tu absolvovala pekný okruh z obce Lúka. Z hradu pokračovala po cyklotrase cez vrchol Ihelník, miestami porastený borovicami a dubmi, na iných miestach hrebeňa návštevník kráča po skalnej suti, na ktorej sa darí len borievkam a zakrpateným stromom. Posledná časť k miestu štartu vedie cez široké lúky.

Ďalšie tipy

  • Túra – Horné Opatovce pred svojim zánikom patrili k najväčším obciam v Žiarskej kotline. Tisícročnú históriu ukončila stavba Závodov SNP v Žiari nad Hronom. Severný vietor väčšinu emisií popolčeka, ortuti, arzénu a fluorovodíka dofúkal do obce. Ľudí vysťahovali a v roku 1969 bola obec vymazaná z mapy. Zachoval sa z nej kostol sv. Vavrinca a cintorín. Danka Tomášiková ďalej pokračovala cez Kečku do Sklených Teplíc, na trase sú aj horské lúky, patriace k samotám Horných Opatoviec.
    Zaniknuté dediny (1) – Horné Opatovce

  • Túra – Pavol Timko odporúča nenáročný výstup na vrchol Klapy (Cigánka) nad Nosickou priehradou neďaleko Považskej Bystrice. Z vrcholu sú nadherné výhľady na priehradu, Veľký i Malý Manín a romantický laz Záklapie.
    Rýchla prechádzka na Klapy (Cigánka)

  • Túra – Roman Matkovčík absolvoval známu malokarpatskú prechádzku, na ktorej je viacero zaujímavostí. Rozhľadňa na Kukle aktuálne nie je, no môžete navštíviť staré štôlne, zopár skalných útvarov, kalváriu či židovský cintorín.
    Častá – Zochova chata v hmle a námraze

  • Túra s deťmi – Neďaleko Bratislavy sa asi po hodine jazdy autom nachádza stolová hora Hohe Wand. Milan Války odporúča nenáročnú vychádzku na rozsiahly hrad Emmerberg z 12. storočia, sú z neho panoramatické výhľady na Hohe Wand. Samotná hora tiež ponúka viacero možností na nenáročné prechádzky.
    Ruiny hradu Emmerberg s výhľadom na Hohe Wand

Z fotogalérie

Malokarpatské makro II
Malokarpatské makro II – Foto: Galéria / Vladimír Popluhár

Počasie

Podľa SHMÚ bude v sobotu aj v nedeľu oblačno až zamračené a hmlisto. Na severe a východe môže miestami padať dážď alebo dážď so snehom, sneženie od stredných polôh, v ranných hodinách aj nižšie. Najvyššia denná teplota bude 3 až 8 stupňov. Fúkať bude len slabý vietor.

Obmedzenia na turistických chodníkoch

  • Západné Tatry a Chočské vrchy – Zelený TZCH Svorad - Špania - Lomnô (Lomné) a zelený TZCH Prosečné - Dol. Borovianky je zle značený, s obmedzenou priechodnosťou (množstvo popadaných stromov a zarastený). Strhnuté a v zlom technickom stave sú mostíky v Bobroveckej doline, Hlbokej doline a Bystrej doline.

  • Nízke Tatry – Z dôvodu množstva popadaných stromov je ťažko priechodný červený chodník od Širokej doliny smerom na Peknú vyhliadku, červený chodník z Ludrovej na Salatín. Na žlto značenej trase Šuňava – Pred Soľankou je cez Čierny Váh zrušený mostík.

Najnovšie