Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Bunda Zajo Gasherbrum Neo Jkt Black
Bunda Zajo Gasherbrum Neo Jkt Black Zatvoriť

Recenzia Bunda Zajo Gasherbrum Neo Jkt Black po 8 354 km

Zo značky Zajo mám občas trochu zmiešané pocity. Sú tu veci, ktoré by som si u nich nikdy nekúpil, ale na druhej strane sú tu veci, ktoré si rád kúpim znovu. Jednou z nich je nepremokavá bunda Gasherbrum Neo Jkt Black. Bundu som kupoval na jeseň 2020. Keďže som bol študent, chcel som niečo lacnejšie, ale zároveň kvalitnejšie ako bola moja bunda neznámej značky. Netuším ako som sa dostal k Zajo bunde. Cena 75,- € bola super a materiál vyzeral kvalitne. Hneď som si ju teda kúpil. Nezostalo nič iné ako ju otestovať.

Výrobca
Zajo
Model
Gasherbrum Neo Jkt Black
Typ
vrchná nepremokavá bunda
Materiály
360 Vertigo 2, zipsy YKK®
Vodný stĺpec
15 000 mm
Priedušnosť
áno
Hmotnosť
600 g
Páči sa mi
cena / výkon, odolný materiál, odolné zipsy, celoročná využiteľnosť
Nepáči sa mi
vyššia hmotnosť, hlavný zips ide ťažšie, pokiaľ chcete bundu na spodu úplne rozopnúť, rukávy majú slabšiu odolnosť voči vode
Infocena
115,- €
Obchody
https://www.zajo.net

Základná charakteristika

Bunda je vyrobená z nepremokavého materiálu 360 Vertigo 2, ktorý je dostatočne priedušný, aby prepúšťal vlhkosť smerom von. Vodeodolnosť materiálu by mala byť na úrovni 15 000 mm. Všetky zipsy na bunde majú mať vodoodpudivú úpravu. Taktiež sú podlepené všetky švy, ktoré sú slabým miestom každého nepremokavého materiálu. Dizajn bundy je pre mňa osobne spracovaný dobre. Doslova mi padla ako uliata. Okolo pása sa dá bunda stiahnuť klasicky gumičkou, aby priliehala čo najviac k telu. Rovnako je nastaviteľná kapucňa, ktorá má zároveň spevnený šilt. Kapucňa tak nepadá počas chôdze do očí a ani nie je príliš voľná.

Úložný priestor reprezentujú dve veľké postranné vrecká. Môžu zároveň slúžiť na odvetranie pri výstupe do kopca. Na dobré odvetranie slúžia dva uzatvárateľné otvory pod pazuchami. Ako úložný priestor sa dá využiť ešte menšie vnútorné vrecko vhodné napríklad na mobil. Vo vnútornej časti má bunda jemnú podšívku okrem chrbtovej časti. Tu je nahradená sieťkou pre lepšie odvetranie.

Skúsenosti

Bunda sa stala jednou z vecí, ktorú som mal za posledné dva roky na takmer každej túre. Samozrejme, nie vždy som ju mal oblečenú a niekedy sa niesla len v batohu. Nemám až takú presnú štatistiku, koľko kilometrov strávila na mne a koľko v batohu, no na túrach so mnou nachodila 8 354 km. Dostala teda dostatočne zabrať.

Prekvapil ma hlavne odolný materiál bundy. Zatiaľ som nič neodtrhol a ani neroztrhol. Občas sa rád predieram cez kriačiny, a tak sa čudujem, že to ešte stále prežíva bez ujmy. Zároveň bunda zatiaľ nejaví žiadne známky opotrebenia na chrbte a ramenách, kde je najviac namáhaná. Čo sa týka vodeodolnosti, tak bunda časom stratila kus svojej ochrany. Keď bola nová, vodu dokonale odvádzala, ale asi po roku začal materiál pri daždi vodu piť. Jemne sa však napije iba vrchná vrstva a dnu mi zatiaľ voda neprenikla.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Slabšou časťou bundy je časť rukávov od lakťov k zápästiam. Počas pár silných búrok sa mi stalo, že táto časť premokla. Boli to však extrémne zrážky za krátky čas. Vodeodolnosť bundy sa dá dobre obnoviť impregnáciou. Tá však vydrží tak 2 - 3 dni. Na dlhých túrach teda nemám kapacitu ju obnovovať. Bunda ma však zatiaľ nikdy nenechala mokrého (okrem rukávov v búrkach).

Okrem vodeodolnosti je bunda dobre odolná voči vetru. Len tak ľahko ju neprefúka. Som s ňou teda celkom spokojný a jediné, čo mi osobne prekáža, je väčšia váha (600 gramov) a pomerne veľké rozmery po zložení.

Ak ste fanúšikovia ultralight asi to pre vás nebude. V súčasnosti bunda stojí okolo 115,- €, čo je stále celkom dobrá cena. Myslím, že je to momentálne jedna z najlepších nepremokavých vetroviek na trhu, čo sa týka pomeru cena / výkon.

Zhodnotenie:

Plusy

  • cena / výkon,
  • odolný materiál,
  • odolné zipsy,
  • praktickosť (bunda použiteľná do všetkých ročných období).

Mínusy

  • vyššia hmotnosť,
  • hlavný zips ide ťažšie, pokiaľ chcete bundu na spodu úplne rozopnúť,
  • rukávy majú slabšiu odolnosť voči vode.

Fotogaléria k článku

Najnovšie