Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Spoločný štart 37. ročníka Sherpa rallye na Hrebienku (autor foto: Martin Maličký)
Spoločný štart 37. ročníka Sherpa rallye na Hrebienku (autor foto: Martin Maličký) Zatvoriť

Reportáž Sherpa rallye 2022 s ohliadnutím sa do minulosti

Po štarte, keď sa dajú nosiči do behu, ostatní sa im ustupujú. Tí, čo sa na nosičov prišli pozrieť, vedia, čo majú robiť. Ostatným, ktorí nevedia, čo sa dnes deje, to podporné tímy jednotlivých pretekárov vysvetlia. Ale nebeží sa celý čas, to ani nie je možné. Široký chodník magistrály od Hrebienka nad Rainerovu chatu však umožňuje vybudovať si dobrú pozíciu. Okrem pretekárov bežia aj kameramani, fotografi a redaktori. Ak by sme sa presunuli o 37 rokov späť, uvideli by sme rovnaký obrázok ako dnes?

Dvanásteho októbra 1985 sa konali prvé preteky Sherpa rallye. Súťažiaci pretekali z Popradského plesa na Chatu pod Rysmi so 60 kg. Bolo ich osem a pár divákov. Myšlienka, zmerať si sily na konci sezóny, bola o niečo staršia. Uskutočnil ju však až chatár z Chaty pod Rysmi - Viktor Beránek. Víťazný čas, ktorý patril Viktorovi, bol jedna hodina a tridsaťjeden minút. Bežalo sa aj vtedy. Zaujímavosťou je, že zaťaženie organizmu nosičov sledovali aj dvaja lekári. Výzva Viktora, aby sa takto stretli aj o rok, sa naplnila a napĺňa sa i dnes.

Ďalší ročník sa konal na Chate gen. M. R. Štefánika pod Ďumbierom. Vtedy to bola Chata hrdinov SNP pod Ďumbierom. Pretekárov bolo dvanásť. Časom získavali nosičské preteky na popularite a počet účastníkov rástol. Prelomový bol desiaty ročník. Prvýkrát pretekali aj ženy a konalo sa až päť kôl pretekov v jeden rok pod názvom Sherpa cup. Postupom rokov súťaž obišla všetky slovenské chaty, na ktoré sa nosí vo Vysokých Tatrách, Nízkych Tatrách a vo Veľkej Fatre (Chata pod Borišovom, pozn. red.). Preteky sa konali tiež na miestach, kde sa bežne nenosí, a to s cieľom na Chate pod Soliskom či na Skalnatom plese.

Sherpa rallye v rokoch 1992, 1994, 1997, 2001 a 2006 zavítala do Talianska a v rokoch 2003 a 2016 do Rakúska. Nech sa pretekalo kdekoľvek, pravidlá sú rovnaké. Hromadný štart a 60 kilogramov na chrbte. Keď je veľa snehu a sú zlé podmienky, nosí sa 50 kilogramov. Ženy nosia v batohoch 20 kilogramov. Preteky sa konajú zvyčajne koncom októbra.

Sherpa rallye boli vždy preteky, ale nikdy neboli iba o pretekaní. Ich termín totiž nie je náhodný. Pracovníci chát, nosiči a nosičky majú po hlavnej letnej a jesennej sezóne. Celé mesiace robili všetko pre to, aby k spokojnosti obslúžili tisíce turistov na svojich chatách a vo svojich dolinách. Na konci októbra sa život v dolinách začína spomaľovať a dáva priestor na stretnutia, na ktoré doteraz čas nebol. Sherpa rallye je vždy miesto stretávania a priateľstiev. Niektorí sa tu stretávajú takto po desaťročia, iní sú tu prvýkrát. Nie je to však uzavretá spoločnosť, ktorá k sebe nikoho nepustí. Registrácia je v deň štartu a je otvorená každému. Prvý štart si každý nosič zapamätá do konca života. Je to uvedenie do širšej nosičskej komunity.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Rok 2022 priniesol Sherpu na Téryho chatu. Tradičná destinácia, ale zaujímavosťou je 35 rokov starý traťový rekord. Jeho držiteľom je niekoľkonásobný víťaz pretekov - Oto Janigloš - a hodnotu má 1:25:11. Tento rok boli podmienky priaznivé a dovoľovali niesť „plnú“ váhu 60 kilogramov. Chodník na Téryho chatu, ktorým išli nosiči, má necelých šesť kilometrov a prekonáva prevýšenie viac ako 700 metrov. Na spoločný štart sa postavilo päťdesiatšesť mužov a dvadsaťštyri žien. Najväčším favoritom bol Lukáš Švolík. Nosič z Téryho chaty sa hneď po štarte predral na prvú priečku a víťazstvo mu neušlo. Lukášov výsledný čas za rekordom zaostal a jeho hodnota bola 1:36:25. Druhú priečku si vybojoval Martin Revaj zo Zbojníckej chaty, ktorý mal na tohtoročných pretekoch premiéru. Tretie miesto patrilo Michalovi Zelenčíkovi z Chaty gen. M. R. Štefánika pod Ďumbierom.

Lady rallye, čo je názov ženskej časti pretekov, mal víťazku „rekordmanku“ Lenku Hiklovú. Jej devätnásty štart znamenal rekordné devätnáste víťazstvo. Druhým rekordom bol jej čas 1:12:05. Druhé miesto patrilo Silvii Belákovej a tretia priečka minuloročnej víťazke Adriane Matulíkovej. Zaujímavosťou je, že čas druhej i tretej pretekárky v poradí bol tiež kratší ako doterajší ženský rekord na Téryho chatu z roku 2008.

Áno, dnešná Sherpa rallye je v niečom iná, ako jej prvé ročníky. Viac pretekárov, viac divákov, väčší záujem médií, ale aj sponzorov. Ale to je tak všetko, čo sa zmenilo. Časy z prvých ročníkov sú veľmi podobné dnešným, pretekalo sa aj vtedy. Takisto prvé ročníky sa objavili aj vo vtedajšej tlači. Ak vám bude niekto hovoriť: „Je to úplne iné ako kedysi,“ nemá pravdu. Sherpa rallye je stále priestor, kde prídu ľudia, ktorých spájajú hory a láska k nim. Pracujú alebo kedysi pracovali na chatách. Majú na chatách manželov, manželky alebo kamarátov. Na tom nezáleží. Cítia sa dobre medzi svojimi a to je najsilnejšia motivácia prísť znova a popri tom si zmerať sily po náročnej sezóne.

Fotografie: Martin Maličký (2022) a fotoarchív Jaroslava Švorca (historické zábery).

Zdroj textu a historických fotografií (s povolením autora publikácie - Jaroslava Švorca): ŠVORC, Jaro, 2015, Preteky vysokohorských nosičov, Poprad, Vydal Klub vysokohorských nosičov, chatárov a priateľov vysokohorských chát, ISBN: 9788097209100

Fotogaléria k článku

Najnovšie