Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Útulňa v obci Zlatno
Útulňa v obci Zlatno Zatvoriť

Útulňa Obecná útulňa Zlatno

Na jeseň v roku 2021 postavila obec Zlatno v spolupráci s Nitrianskym samosprávnym krajom novú turistickú útulňu na okraji pohoria Tribeč. Zaujímavosťou je, že útulňa sa nachádza prakticky priamo v obci.

Poloha
Tribeč: obec Zlatno asi 700 m od centra po žltej značke smerom na Javorový vrch
Nadmorská výška
345 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 48.468967 ° SŠ
dĺžka: 18.308863 ° VD
» Mapa
Nocľah
kapacita 20 - 25 osôb, nutná karimatka a vlastná výbava
Prevádzka
trojsezónna (bez vykurovacieho telesa)
Voda
potok Stránka 10 m od útulne (odporúčame použiť filter), potraviny v Zlatne
Kontakt
Obecný úrad Zlatno, Zlatno 99, 951 91 Zlatno, https://www.obeczlatno.eu
Spojenie
Zlaté Moravce (vlak, bus) - Zlatno (bus)
Dalšie info
na futbalovom ihrisku

Poloha a prístup

Poloha útulne je trochu nešťastná. Nachádza sa asi 100 m od posledných domov pri futbalovom ihrisku. Pre fanúšikov trhliny bude toto miesto dobre známe. Natáčala sa tu úvodná scéna filmu. Od centra obce je útulňa vzdialená približne 700 m. Priamo popri objekte prechádza žltá značka smerom na Javorový vrch. Kvôli polohe je útulňa použiteľná hlavne vtedy, ak v piatok večer prídete do obce a ráno chcete vyraziť ďalej, alebo v opačnom prípade, keď prídete v posledný deň večer na útulňu a ráno chcete ísť na autobus. Najväčší význam však bude mať pre turistov putujúcich po Ponitrianskej magistrále. Po prvej noci niekde na Vtáčniku sa dá ideálne prísť niekde sem. Prípadne sa dá útulňa využiť ako základňa na kratšie okružné výlety po okolí s návratom na útulňu. Pekných okruhov sa tu dá v okolí urobiť viacero.

Prístup

  • 700 m (5 minút) po žltej značke z obce Zlatno;
  • 5,2 km (1.20 h) po modrej značke zo sedla Rakyta;
  • 5,4 km (1.20 h) po žltej značke z Javorového vrchu;
  • 7,2 km (1.55 h) po červenej značke z Veľkého Tribeča;
  • 4 km (1.00 h) po červenej značke z Loviec.

Objekt

Útulňa má rozmery asi 5 x 3 m. Celá stavba je postavená z dreva, ktoré je doplnené priesvitným Lexanom. Zrejme aby bolo v interiéri dosť svetla. Aby stavba nehnila, stojí na oceľových nôžkach. Útulňa má dve podlažia. Spodné je jednoduché. Nachádzajú sa tu len dvere do útulne a schody na druhé podlažie. Dvere sa dajú zamknúť iba z vnútornej strany. Takže ak sa bojíte bludičiek, môžete sa zamknúť. Lesným vílam však môžete nechať otvorené.

Vrchné poschodie je taktiež veľmi jednoduché. Nachádza sa tu jedno plastové okno, ktoré je možné otvoriť. Priestor sa vo vrchnej časti zužuje v smere spádu strechy. Na oboch poschodiach sa spí na drevenej podlahe. Preto je, samozrejme, nutná vlastná karimatka. Vybavenie útulne je, podobne ako celý objekt, strohé. Nachádza sa tu iba metla na upratanie podlahy. Objekt nemá piecku a vďaka Lexanu v niektorých častiach stien ani veľmi neizoluje. Preto je útulňa v zime použiteľná len v kombinácii s dobrým spacákom. Objekt má prakticky obrovský priestor na spanie. Myslím, že by sa tu naskladalo 20 – 25 ľudí. Keď sa budú mať veľmi radi, možno aj viac.

Voda

Asi 10 metrov od útulne tečie potok Stránka. Raz som z neho pil, ale v záujme zachovania vášho psychického a fyzického zdravia, by som ho použil iba s filtrom. V blízkosti sú však domy a taktiež nie ja ďaleko do miestnych potravín. Nie je teda problém si vodu kúpiť alebo od niekoho vypýtať.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Ako sa hovorí, v jednoduchosti je krása. Myslím, že zlatniansky objekt je toho príkladom. Aj napriek jednoduchosti je to pomerne luxusná a veľkorysá útulňa na noc.

Fotogaléria k článku

Najnovšie