Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Útulňa Vlčica
Útulňa Vlčica Zatvoriť

Útulňa Vlčica pod Medvedím vrchom

Priamo na hlavnom hrebeni pohoria Tribeč sa od roku 1971 nachádza jednoduchá útulňa Vlčica. Má priam strategickú polohu. Poznám ju už roky, no snažil som sa ju aj s niekoľkými miestnymi tajiť pred očami verejnosti, aby sa jej vyhli vandali. Keďže bola viackrát zdieľaná na rôznych fórach sociálnych sietí, tak je jej utajovanie zbytočné. A vandali sa jej aj napriek tomu nevyhli. A taktiež je dobrá otázka, načo je dobrá útulňa, keď o nej nevedia turisti?

Poloha
Tribeč: 200 m pod hrebeňom smerom na Solčany medzi Medvedím vrchom a Malým Tribečom pod sedlom Brána
Nadmorská výška
680 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 48.48084 ° SŠ
dĺžka: 18.25221 ° VD
» Mapa
Nocľah
6 - 7 osôb, nutná vlastná karimatka a spací vak
Prevádzka
trojsezónna (bez vykurovacieho telesa)
Voda
Výdatný upravený prameň 20 m od útulne
Kontakt
Horolezecký klub JAMES Solčany, Hviezdoslavova 18, 95 617 Solčany
Spojenie
prístup bez turistického značenia
Dalšie info
Útulňa je v horšom stave (bez hospodára)

Poloha a prístup

Útulňa sa nachádza asi 200 m pod hlavným hrebeňom (modrá hrebeňová značka) pohoria medzi Medvedím vrchom a Malým Tribečom pri sedle Brána (694 m). Nevedie k nej žiadna značka, ale vidieť ju zo starej lesnej cesty, ktorá schádza z hrebeňa do údolia. Útulňu treba trochu hľadať, ale myslím, že každý správny turista ju nájde (súradnice sú približné). Chatka má parádnu polohu zhruba v polovici pohoria, takže je veľmi dobrá pre turistov prechádzajúcich tribečský hrebeň.

Prístup

  • zo Solčian (bus) 11 km (3.10 h) po modrej značke,
  • zo Zlatna (bus) 8 km (2.35 h) po červenej a modrej značke,
  • z Kostolian pod Tribečom (bus) 10 km (3.10 h) po červenej a modrej značke.

Objekt

Ide pravdepodobne o starú trampskú búdu, ktorá roky nie je využívaná. Strecha je však nová. Opravil ju pred niekoľkými rokmi HK James Solčany. Búda tak môže vydržať ešte pekných pár rokov. Útulňa sa skladá z dvoch častí. V spodnej miestnosti je jedna široká pričňa, na ktorú sa zmestia dvaja ľudia ďalší sa vyspí na drevenej podlahe. Na chatke chýbajú dvere a jedna stena je čiastočne otvorená. Preto sa dnu dostáva lístie. Pršať by sem však vďaka previsu strechy nemalo. V spodnej časti je ešte jedna malá miestnosť, kde sa nachádza murovaný komín a rebrík na povalu. V minulosti tu bola zrejme piecka. Po rebríku sa dá dostať na povalu, kde sa môžu zložiť ďalší štyria ľudia. Cez podkrovie však dosť prefukuje vietor, a tak treba byť na prievan pripravený. Pred dažďom ochráni dokonale.

Voda

Asi 20 metrov od útulne sa nachádza upravený prameň s rovnakým názvom Vlčica. Je to jeden z najvýdatnejších, možno najvýdatnejší prameň v pohorí Tribeč. Výdatne tiekol aj po suchom roku 2022.

Útulňa by potrebovala väčšiu opravu, keďže je v horšom stave. No prespať sa dá relatívne pohodlne aj teraz a proti nepriazni počasia ochráni dobre.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Fotogaléria k článku

Najnovšie