Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Domček pod vrchom Koreňová
Domček pod vrchom Koreňová Zatvoriť

Útulňa Chatka pod Koreňovou

Okolie sedla Rakyta v pohorí Tribeč oplýva až nezvyčajným počtom „nehnuteľností“ použiteľných na noc pod strechou. Okrem útulne Javorinka a útulne Žliabok je možné prenocovať v sympatickej chatke pod vrchom Koreňová.

Poloha
Tribeč: pod vrchom Koreňova na modrej turistickej značke medzi Zlatnom a sedlo Rakyta
Nadmorská výška
575 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 48.48417 ° SŠ
dĺžka: 18.33526 ° VD
» Mapa
Nocľah
3 - 4 osoby, spí sa na zemi, nutná vlastná karimatka a spací vak
Prevádzka
trojsezónna (bez vykurovacieho telesa)
Voda
100 m od chatky smerom k sedlu Rakyta je vymurovaný prameň Holianka
Dalšie info
objekt Lesov SR, štátny podnik

Poloha a prístup

Chatka sa nachádza priamo na modrej turistickej značke vedúcej zo Zlatna do sedla Rakyta. Od obce je vzdialená 4 km a od sedla Rakyta 1,5 km. Búda je dobrá ako núdzovka v prípade, že je útulňa Žliabok a útulňa Javorinka obsadená.

Prístup

  • z obce Zlatno (bus) 4 km (1.00 h) po modrej značke,
  • zo sedla Rakyta (zelená hrebeňovka) 1,5 km (15 minút) po modrej značke.

Objekt

Ide o jednoduchú drevenú stavbu, ktorú zrejme v minulosti (občas asi aj v súčasnosti) využívali lesní robotníci. Objekt tvorí jedna miestnosť s rozmerom asi 2 x 3 metre. Nachádzajú sa tu dve lavice a stôl. V decembri 2022 bolo dnu trochu sena. Neviem, či pre zver, alebo si tu niekto takto urobil ležovisko.

Zariadenie je možné odložiť na bok, čím vznikne priestor na noc pre tri osoby. Okrem toho sa dá núdzovo využiť na noc tiež veranda chatky, kde sa vyspí ďalší turista. Chatka má vymurovaný komín, ale piecka chýba. Steny sú dobre zaizolované a zrejme zateplené. Preto dobre ochránia pred nepriazňou počasia.

Voda

Asi 100 metrov od chatky smerom k sedlu Rakyta sa pri turistickej značke nachádza upravený prameň vody. Studnička Holianka je fakt pekná. Upravil ju kremnický záchranca studničiek - Ján Filanda. Zaujímavosťou je, že studnička má vlastné originálne hrnčeky. Niekto z nich však stihol odbiť uši. Prameň býva pomerne výdatný, ale v decembri 2022 len kvapkal.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Fotogaléria k článku

Najnovšie