Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Prístrešok na Vrchhore
Prístrešok na Vrchhore Zatvoriť

Prístrešok Vrchhora

V severnej časti pohoria Tribeč (mimo hlavného hrebeňa) nie je žiadne miesto, kde by sa dalo ukryť pred nepriazňou počasia. Jednou z možností je nový prístrešok a stará kaplnka v sedle Vrchhora.

Poloha
Tribeč: sedlo Vrchhora pod Michalovým vrchom na lúke pri ruine kostola a pri kaplnke
Nadmorská výška
489 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 48.555422 ° SŠ
dĺžka: 18.409903 ° VD
» Mapa
Nocľah
4 - 6 osôb v prístrešku, 3 osoby v kaplnke s vlastnou karimatkou a spacím vakom
Prevádzka
trojsezónna (bez vykurovacieho telesa)
Voda
neoznačený prameň 200 m od prístrešku smerom na Michalov vrch, výdatnosť slabá
Dalšie info
významné pútnické miesto

Poloha a prístup

Sedlo Vrchhora sa nachádza v severnej okrajovej časti pohoria Tribeč. V blízkosti je Michalov vrch, na ktorom v dávnych dobách stál drevený hrad. Dnes po ňom ostali len nepatrné stopy v teréne. Samotné sedlo Vrchhora bolo v minulosti významným pútnickým miestom. Preto tu stál malý kostolík (v súčasnosti ruina), kaplnka a taktiež lovecký kaštieľ. Bohužiaľ, kaštieľ v deväťdesiatych rokoch z nepochopiteľných dôvodov zbúrali. Cez sedlo prechádza modrá značka, ktorá začína v Klížskom Hradišti a pokračuje smerom na obec Veľké Uherce.

Prístup

  • z Klížskeho Hradišťa (bus) 3,1 km (1.00 h) po modrej značke
  • z Veľkých Uheriec 12 km (3.10 h) po zelenej a modrej značke

Objekt

V roku 2020 Lesy SR, š. p. vybudovali v sedle veľký drevený prístrešok a upravené ohnisko. V prístrešku je umiestnený dlhý stôl a dve nezvyčajne široké lavice. Na stole by sa vyspali 2 - 3 osoby. Vďaka tomu, že sú lavice riadne široké, dalo by sa prespať aj na nich. Tu by sa zmestili ďalšie štyri osoby. Nevýhodou však je, že prístrešok má dosť vysokú strechu a nemá steny. V prípade silnejšieho vetra, tak pred dažďom veľmi neochráni. Našťastie je tu okrem prístreška ešte jedna možnosť na prenocovanie. Hneď za ruinou kostola sa nachádza malá zrenovovaná kaplnka. Interiér je voľne prístupný, takže v prípade núdze sa dá zložiť aj tu. Podlaha je vymurovaná z tehál. Dnu by sa vošli traja ľudia. Raz som tu prečkával enormne silnú búrku a kaplnka ma ochránila bezchybne.

Voda

Asi 200 m od prístreška smerom na Michalov vrch sa nachádza slabý prameň vody. Treba ho v teréne trochu hľadať. Nie je upravený, takže je to len jamka s voľným odtokom. Prameň nie je počas horúceho leta veľmi spoľahlivý.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Fotogaléria k článku

Najnovšie