Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Zlomisková dolina. Foto Michaela Truhlíková
Zlomisková dolina. Foto Michaela Truhlíková Zatvoriť

Basecamp Tipy na prvé zimné túry sezóny: Predvianočná magistrála, Kľak i Zvolen

Nasnežilo a tak sme pre vás vybrali niekoľko tipov na túry, kde teraz zaručene nájdete sneh. Môžete sa vybrať na prechod Tatranskou magistrálou, Kľak, Zvolen, Kojšovskú či Kráľovu hoľu. Niektoré z túr majú viacero alternatív pre prípad únavy či zhoršeného počasia.

Aktuálne

  • Via ferraty v lokalite Pyramída nad Nitrou sú sezónne uzatvorené. Otvoriť by sa mali 1. apríla nasledujúceho roka.

  • Cesty na ferrate "Dve veže" vo Veľkej Fatre sú vplyvom sneženia šmykľavé, istiace lano a stupačky sú namrznuté, horská služba neodporúča pohyb v tomto teréne.

  • Rovnaké podmienky sú na Ferrate HZS na Martinské hole.

  • Celkovo sa treba vo vyšších polohách pripraviť na čerstvý sneh, v nedeľu pozor na silný vietor a ochladenie.

    [ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

  • V Malej Fatre tomto období sa neodporúča používať žltý chodník sedlo Medziholie - Stohové sedlo.

  • V Slovenskom raji môžu byť ráno šmykľavé rebríky a mostíky.

Tatranská magistrála

Michaela Truhlíková vystihla premenlivé a veľmi fotogenické počasie na Tatranskej magistrále. Sledovala červenú značku od Štrbského plesa ma Popradské pleso, odtiaľ na Ostrvu, k Batizovskému plesu, na Sliezsky dom, Hrebienok, Zamkovského chatu, na Skalnaté pleso a a zišla do Tatranskej Lomnice.

Miška to poňala ako dvojdňovku a prespala na Zamkovského chate, vy si môžete z túry vybrať len časť. V prípade, ak napadne viac snehu, na výstup na Popradské pleso je vhodné použiť zeleno značenú zimnú trasu a zvážiť aj výstup na Ostrvu.

Kľak

Stredne náročnú túra na Kľak v Lúčanskej Malej Fatre od Fačkovského sedla popísal Laco Blaho. Z výstupu sú krásne výhľady na Veľkú Fatru, Malú Fatru, Turiec aj Nízke Tatry. Chodník na vrchol Kľaku býva tradične veľmi slušne prešliapaný vďaka blízkosti Žiliny a Prievidze, ako aj nenáročnosti výstupu.

Laco sa nevracal naspäť do Fačkovského sedla, ale pokračoval do Vrícka. Na zostup zvolil trasu po červenej cez Ostrú skalu a Vríčanské sedlo. Poskytuje viac možností na výhľady ako schádzanie po zelenej popri Kľackom vodopáde.

Kráľova hoľa cez Kráľovu skalu

Kráľova hoľa je populárna v každom ročnom období, Marián Jaššo si sem urobil okruh z Telgártu cez Kráľovu skalu a sedlo Snehová jama. Táto túra má výhodu dvoch variantných kratších okruhov, ak by sa napríklad zhoršilo počasie. Od rázcestia Štrafy dá sa tu odbočiť vľavo po žltej, ktorá vás dovedie na Skaličku. Je tam pekná skala a nový prístrešok, odtiaľto môžete zísť do Šumiaca a naspäť do Telgártu po modrej cyklotrase.

Krášova skala je zaujímavá skalná pyramída s kruhovým výhľadom do okolia, na Telgárt, Stolické vrchy a Kráľovu hoľu. Zostúpime do sedla Snehová jama, onedlho sa vieme dostať na rázcestie s červenou značkou, odkiaľ sa dá zostúpiť do Telgártu. Samotný vrchol poskytuje panoramatické výhľady na okolie, regióny Spiš, Horehronie, Liptov a Vysoké Tatry.

Zvolen a Malý Zvolen

Zvolen a Malý Zvolen nad Donovalmi spája príjemný lúčnatý hrebeň s krásnymi výhľadmi na Veľkú Fatru a Nízke Tatry. V zime je vďačnou túrou na skialpoch alebo BC lyžiach. Pešo sa môžete sa vybrať rovno hore po červenej turistickej značke. Na túru na backcountry lyžiach som volila nástup z miestnej časti Mišúty. Po lesnej ceste som sa dostala na spodok lyžiarskeho svahu Patočiny, ktorým som pokračovala hore. Aj cesta dole má alternatívu k lyžiarskej zjazdovke.

Kojšovská hoľa

Peťo Nový absolvoval okruh s rodinou na Kojšovskú hoľu zo Zlatej Idky. Z tohto otvoreného vrcholu sú za dobrého počasia nádherné kruhové výhľady až na Vysoké Tatry. Podľa autora je Kojšovská hoľa pravdepodobne najkomplexnejší výhľadový bod na východnom Slovensku, viac detailov si môžete pozrieť v jeho článku. Aktuálne sa sem podľa sociálnych sietí už prví bežkári vybrali aj s lyžami.

Príbeh - zimné lezenie v Tatrách

Pavol Timko: Opísaný výstup patrí k mojim najsilnejším a najkrajším zážitkom v horách vôbec. Dnes už je to akoby spomienka z iného života. Víkend plný lezenia s kamarátmi z Drážďan, dobrodružstvo a krása.

Z fotogalérie

Zimný večer pod Mukyňou
Zimný večer pod Mukyňou – Foto: Galéria / Jožo Š.

Počasie

Podľa SHMÚ bude v sobotu oblačno až zamračené, k večeru miestami dážď alebo mrholenie, od cca 1200 m sneženie. Ojedinele poľadovica. Najvyššia denná teplota bude 3 až 8, na Kysuciach, Orave, Liptove a Spiši okolo 1 stupňa.

V nedeľu sa ochladí. Bude oblačno až zamračené a postupne na väčšine územia sneženie, v nižších polohách aj dážď so snehom alebo dážď. Najvyššia denná teplota bude 0 až 5, v Žilinskom kraji a na Spiši okolo -2 st. Bude silnejšie fúkať, na horách očakávajte prudký až búrlivý vietor.

Obmedzenia na turistických chodníkoch

  • Západné Tatry a Chočské vrchy – Zelený TZCH Svorad - Špania - Lomnô (Lomné) a zelený TZCH Prosečné - Dol. Borovianky je zle značený, s obmedzenou priechodnosťou (množstvo popadaných stromov a zarastený). Strhnuté a v zlom technickom stave sú mostíky v Bobroveckej doline, Hlbokej doline a Bystrej doline.

  • Nízke Tatry – Z dôvodu množstva popadaných stromov je ťažko priechodný červený chodník od Širokej doliny smerom na Peknú vyhliadku, červený chodník z Ludrovej na Salatín. Na žlto značenej trase Šuňava – Pred Soľankou je cez Čierny Váh zrušený mostík.

Najnovšie