Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Záchranná akcia. Foto: Horská záchranná služba
Záchranná akcia. Foto: Horská záchranná služba Zatvoriť

Správa Lavínová sezóna sa len začala, no už má štyri obete

Lavínová nehoda pod Priečnym sedlom si vyžiadala dva životy, čím sa počet obetí lavín začínajúcej zimnej sezóny zvýšil na štyri. Z hľadiska dlhodobých štatistík ide o priemerný počet obetí za celú zimnú sezónu. Podľa Strediska lavínovej prevencie k úmrtiam prísť nemuselo, ak by turisti správne čítali lavínovú výstrahu a dodržali zásady bezpečnosti.

V sobotu 10. 12. 2022 sa dvaja turisti vybrali na túru do Malej Studenej doliny. Na Téryho chate ich pracovníci chaty odhovárali od ďalšieho postupu smerom k Priečnemu sedlu kvôli zlým poveternostným podmienkam. Turisti sa napriek tomu rozhodli pokračovať. Počas výstupu do Priečneho sedla si zrejme uvoľnili lavínu, z ktorej sa im nepodarilo vyviaznuť.

Medzitým kontaktovala priateľka jedného z turistov Horskú záchrannú službu. Pod Priečne sedlo sa vybral pracovník chaty, dobrovoľný záchranár HZS spolu s kolegom. Objavili lavínu a lavínový nános, ktorý sa pokúsili prepátrať vizuálne aj lavínovým prístrojom. No keďže nezvestní nemali lavínovú výbavu, prístrojom ich nebolo možné lokalizovať.

Zo Starého Smokovca medzitým odišli záchranári HZS s vyhľadávacím systémom Recco a dvaja psovodi s lavínovými psami. Po príchode na lavínisko krátko po sebe pes označil miesta zasypania 36 a 41 – ročných turistov, ktorí pád lavíny neprežili.

Čo bolo v lavínovej výstrahe

Podľa analýzy Strediska lavínovej prevencie bolo rozhodnutie pokračovať v takejto ťažkej túre nesprávne. Okrem zlých poveternostných podmienok zohral úlohu aj extrémny sklon a orientácia svahu a absencia základnej lavínovej výbavy.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Stredisko lavínovej prevencie vysvetľuje, že stupeň lavínového nebezpečenstva predstavuje akési zhrnutie pravdepodobnosti uvoľnenia lavín v horskom území. Ide o rozsiahlu problematiku a je ťažké stanoviť reálne ohrozenie celého pohoria do jedného čísla. V komentári, ktorý vychádza každý deň, pomenúvajú aj hlavné lavínové problémy a zvýrazňujú najnebezpečnejšie svahy. Informácie sú dostupné už večer vopred.

Na sobotu 10. 12. 2022 platil pre Vysoké Tatry 2. stupeň lavínového nebezpečenstva, pričom hlavným lavínovým problémom bol nový sneh, ktorý previeval silný ietor a očakávala sa tvorba prevejov.

Pre druhý stupeň lavínového nebezpečenstva platí, že lavínu je možné uvoľniť hlavne na strmých svahoch a najmä pri veľkom dodatočnom zaťažení. Strmý svah je taký, ktorého sklon presahuje 30°. Svah Priečneho sedla dosahuje priemerný sklon 39°. Ide teda o veľmi strmý svah.

Zároveň boli ako nebezpečné zvýraznené severné a severovýchodné svahy nad 1600 m n.m. Priečne sedlo dosahuje nadmorskú výšku 2352 m, svah z Priečneho sedla do Malej studenej doliny je SV expozície.

Splnená bola aj podmienka veľkého dodatočného zaťaženia. Pod veľkým dodatočným zaťažením sa rozumie výstup na lyžiach bez rozostupov, pád lyžiara alebo napríklad peší výstup turistu. Ak by skupina v tomto prípade zvolila väčší rozostup, mohla eliminovať zaťaženie a zvýšiť šancu, že strhne len jedného turistu. Vzhľadom na absenciu lavínovej výbavy by však aj tak nebolo možné dostatočne rýchlo lokalizovať zasypaného.

Detailnú analýza tragickej lavínovej nehody vydalo Stredisko lavínovej prevencie na svojom blogu.

Pod lavínou zomreli koncom septembra aj poľský horský vodca s manželkou počas výstupu na Bradavicu. Podľa SLP bolo príčinou dodatočné zaťaženie veľmi lokálne nafúkanej snehovej dosky, ktorá by v prípade plytkého terénu nepredstavovala veľké riziko. Vo veľmi exponovanom teréne však pád dvojice skončil tragicky.

Ďalší turista zomrel pod lavínou v poľských Tatrách

Počas uplynulých dní zasypali lavíny v poľských Tatrách štyroch ľudí. Web tatromaniak.pl píše, že spod lavíny v Doline Pięciu Stawów Polskich sa jeden zasypaný dostal sám, ďalší turista bol po krk v snehu. Mohol dýchať a čakal dve hodiny, kým k nemu prídu záchranári. Vzhľadom na počasie totiž nebolo možné použiť vrtuľník.

Lavína pod Kopy Kondrackej zmietla dvoch ľudí, jeden z nich utrpel zranenia, ktorým v nemocnici podľahol.

Ako sa pripraviť na zimnú túru z hľadiska lavínovej prevencie

Ak sa chystáte na zimnú túru do oblasti, kde je sneh, v prvom rade je dobré zistiť, či územie, kadiaľ sa budete pohybovať, ohrozujú lavíny. Treba sledovať laviny.sk alebo rescuservis.sk, kde sú informácie od Strediska lavínovej prevencie.

Ďalším nástrojom je vrstva lavínových dráh na našej mape TuristickaMapa.sk.

Lavínové dráhy a informácie o lavínových svahoch na TuristickaMapa.sk
Lavínové dráhy a informácie o lavínových svahoch na TuristickaMapa.sk

Dôležité je aj zváženie situácie priamo v teréne. „Ak vidím, že idem hore dolinou, je pol metra nového svahu, fúka silný vietor a nikto predo mnou nešiel, asi nebude všetko v poriadku, treba byť opatrnejší a nejsť do extrémnych svahov," hovorí Pavel Krajčí, odborník na lavínovú problematiku zo Strediska lavínovej prevencie.

Varovným prstom sú podľa neho veľké zmeny v počasí: prudké oteplenie, prudké ochladenie spojené s množstvom nového snehu, silný vietor. Treba sledovať aj reliéf terénu, viac snehu býva napríklad v žľaboch alebo muldách, tiež ostatných turistov. Niekto môže spustiť lavínu na nás.

„Odporúčame nosiť so sebou základnú lavínovú výbavu: lavínový vyhľadávač, sonda a lopatka. Rukami ani pomocou lyže kamaráta tak rýchlo nevykopete a pri kamarátskej pomoci ide o minúty. Zasypaný má najväčšiu šancu na prežitie, ak ho vyhrabeme do 15 minút."

HIKING.SK podcast

Podľa aktuálnej lavínovej výstrahy je na horách od 10 do 70 cm snehu. Najvyššia výška snehovej pokrývky je v západnej časti pohorí. Vietor bude aj naďalej počas dňa premiestňovať sneh na záveterné (J a JV) strany pohorí. Na náveterných stranách je sneh vyfúkaný až na tvrdú podkladovú ľadovú vrstvu, na hrebeňoch sa očakáva vytváranie prevejov.

Pre Vysoké, Západné a Nízke Tatry platí 2. stupeň lavínového nebezpečenstva, pre Malú a Veľkú Fatru prvý stupeň. SLP pripomína, že aj v prvom stupni už môže nvštevníka zasiahnuť lavína. Čo konkrétne znamená ktorý stupeň lavínového nebezpečentva, si môžete prečítať na tomto odkaze.

Najnovšie