Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Huncovský, Kežmarský a Malý Kežmarský štít. Foto Soňa Mäkká
Huncovský, Kežmarský a Malý Kežmarský štít. Foto Soňa Mäkká Zatvoriť

Basecamp Tipy na vianočné túry v Malých Karpatoch, Slanských vrchoch či Tatrách

V mnohých rodinách sú tradíciou túry na prvý či druhý sviatok vianočný, niektorí dávajú prednosť prírode pred vianočným zhonom aj na Štedrý deň. Prinášame vám tipy na viaceré túry v Malých Karpatoch, v Tatrách, no aj v menej známych pohoriach.

Aktuálne

Značkovanie turistických trás sa dostalo do Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenska. Značkovanie zároveň oslávi budúci rok 150. výročie.

Viac tu.

Vysoké Tatry

Počas zimnej sezónnej uzávery vo Vysokých Tatrách sú v kurze najmä horské chaty či vodopád Skok, no veľmi pekné výhľady ponúka menej frekventovaná trasa cez sedlo Malej Svišťovky. Túra začína na Kežmarskej Bielej vode a končí v Starom Smokovci.

Na prechod si treba vyhradiť dostatok času, zaberie celý krátky zimný deň, ak teda nechcete v polovici túry použiť na zostup lanovku. Jedným z lákadiel pre deti môže byť aj to, že počas nej vystriedate všetky štyri farby značených trás. Na trase sa môžete občerstviť na viacerých horských chatách.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Žiar

Pol až celodenná túra severnou časťou pohoria Žiar vedie z vysídlenej obce Hadvigy do Fačkovského sedla, ktoré leží už v Lúčanskej Malej Fatre. Prešiel ju Matúš Morong.

V Hadvige žilo obyvateľstvo najmä nemeckej národnosti. Vo februári 1945, pred blížiacim sa frontom, bola nemecká časť osadníkov vysťahovaná, zvyšok dedinu opustil do konca 60-tych rokov. Chodník turistu postupne zavedie na hrebeň pohoria, kadiaľ kráča po červeno značenej Ceste SNP. Z vrcholu Závozy sú výhľady na hrebeň Lúčanskej Malej Fatry. Za najkrajšiu časť túry Matúš označil úzky hrebienok do Vríckeho sedla.

Malé Karpaty

Roman Matkovčík navštívil pomerne dlhý bralnatý hrebeň Vápennej s výhľadmi na lesy Malých Karpát, vrchol Vysoká a okolie Trnavy. Vápenná je tretí najvyšší vrchol Malých Karpát, nazývaná aj Roštún.

Roman začal túru v Sološnici, pokračoval cez Vápennú a Mesačnú lúku do Plaveckého Podhradia. Čerešničkou je rozhľadňa, z ktorej môžete vidieť Záhorie a Záruby - najvyšší vrch pohoria. Pri návrate do civilizácie sa dá z chodníka vidieť jaskyňa Studničky.

Slanské vrchy

Marián Jaššo zažil peknú túru v južnej časti Slanských vrchov. Okruh začína a končí v Slanskej hute. približne polovica z nej vedie po hranici s Maďarskom a cez jeho najsevernejší bod. Zo Skárošskej vyhliadky môžete obdivovať maďarskú časť pohoria a hrad Fuzér.

Túra ďalej vedie na hraničný vrchol Veľký Milič. Neďaleko sa nachádza vyhliadková veža. Za dobrej viditeľnosti je vidieť až na Ukrajinu (Poloniny), Vihorlatské vrchy, Zemplínske vrchy, hrad Fizér (Füzér), vrchy na Novým Mestom pod Šiatrom (Sátorljaújhely). Na zostupe sa ešte môžete zastaviť pri jazere Izra.

Súľovské vrchy

Nenáročnú prechádzku k Hlbockému vodopádu v Súľovských skalách od Andrey Morongovej. Východisko túry je Bytča, mestská časť Hlboké nad Váhom. Trasa vedie lesom popri skalách. Ak sa rozhodnete pokračovať zelenou značkou ďalej, hneď nad vodopádom je pekná vyhliadka na skalné mesto.

Veľká Fatra

Tomáš Trstenský absolvoval snežnicovú túru na krasový masív Šípu, ktorýý leží nad sútokom Oravy a Váhu v takzvanej Šípskej Fatre. Túra vedie zo Stankovian cez osadu Podšíp s veľkým geniom loci. V nadmorskej výške 750 m sa tiesni na úpätí bralnatej hory niekoľko pôvodných karpatských dreveníc. Dokonalú kulisu im tvorí výhľad na Krivánsku Malú Fatru.

Vrcholové skalky Zadného Šípu ponúkajú výhľad do údolia Váhu, na Veľký Choč, na Západné Tatry, na protiľahlú Kopu vo Veľkej Fatre, Turiec s Martinskými hoľami a Krivánsku Malú Fatru. Nasleduje najkrajší úsek šípskeho hrebeňa so skalným mestom. Hlavným vrcholom je Predný Šíp, taktiež s krásnymi výhľadmi.

Príbeh od Bora Tomisa

Saniťáci už naložili Betelku na nosítka a podráždený doktor z nemocnice ich dirigoval. Podpráporčík Certenbucher chcel ešte vrhnúť posledný pohľad na Betelku, ale v exibičnom zanietení akosi zle odhadol svoje ekvilibristické schopnosti a predným kolesom vrazil do sanitky. Hlavou buchol do okienka a keď sa spamätal, povedal: „Já jsem ho spolk.“

„Co jste polkl?“, spýtal sa doktor z nemocnice.

„Špendlík. Měl jsem ho v hubě a jak jsem bouch do tý vaši blbý sanitky, tak jsem ho spolk.“

„Jó, pane dústojníku, tak to pojedete s námi taky,“ povedal rozhodne doktor.

Z fotogalérie

Od Javorinky
Od Javorinky – Foto: Galéria / martinkrivda

Počasie

Podľa SHMÚ bude v sobotu oblačno až zamračené, v priebehu dňa od západu polooblačno. Lokálne aj hmla. Na východe môže pršať, vo vysokých polohách snežiť. Oteplí sa, najvyššia denná teplota vystúpi na 7 až 12 stupňov, v Žilinskom, Prešovskom kraji a na Gemeri 2 až 7 st.

Fúkať bude slabší vietor, silnejší len v nárazoch, no nad pásmom lesa môže byť búrlivý vietor až víchrica.

V nedeľu bude polojasno, miestami hmla alebo nízka oblačnosť a ojedinele slabé zrážky. Najvyššia denná teplota bude 2 až 7, ojedinele, najmä na juhozápade, okolo 9 st. Vietor sa postupne utíši.

Obmedzenia na turistických chodníkoch

  • Západné Tatry a Chočské vrchy – Zelený TZCH Svorad - Špania - Lomnô (Lomné) a zelený TZCH Prosečné - Dol. Borovianky je zle značený, s obmedzenou priechodnosťou (množstvo popadaných stromov a zarastený). Strhnuté a v zlom technickom stave sú mostíky v Bobroveckej doline, Hlbokej doline a Bystrej doline.

  • Nízke Tatry – Z dôvodu množstva popadaných stromov je ťažko priechodný červený chodník od Širokej doliny smerom na Peknú vyhliadku, červený chodník z Ludrovej na Salatín. Na žlto značenej trase Šuňava – Pred Soľankou je cez Čierny Váh zrušený mostík.

Najnovšie