Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Sedlo Predúvratie. Foto: Soňa Mäkká
Sedlo Predúvratie. Foto: Soňa Mäkká Zatvoriť

Basecamp Tipy na silvestrovské a novoročné túry

Prelom rokov bude v znamení obzvlášť teplého počasia, skôr než na lyžiarske či snežnicové túry sa teda treba pripraviť na rozmočený sneh a blatisté terény. Do tipov na túry sme vybrali dlhšie aj kratšie výlety na atraktívne miesta a pridali aj cyklotúru z vítania zimného slnovratu.

Aktuálne

Vo Vysokých a Západných Tatrách sa na turistických chodníkoch nachádza súvislá, tvrdá, miestami ľadová snehová pokrývka na ktorej hrozí riziko pošmyknutia, horská služba odporúča mať so sebou aspoň retiazkové mačky. Rovnaká situácia je v Nízkych Tatrách, najmä na hrebeni, tiež v Malej Fatre a na hrebeni Lúčanskej Malej Fatry.

Ferrata HZS vedúca na Martinské hole je vplyvom sneženia nebezpečná, stupačky a istiace laná sú namrznuté, HZS neodporúča pohyb v takomto teréne.

Vo Vysokých, Západných a Nízkych Tatrách platí 2. stupeň lavínového nebezpečenstva, vo Veľkej a Malej Fatre 1. stupeň. Podľa Strediska lavínovej prevencie sa v ďalších dňoch kvôli otepleniu môžu samovoľne uvoľňovať malé lavíny z mokrého snehu.

Technické zariadenia v roklinách Slovenského raja sú šmykľavé a je v nich aj vyššia hladina vody. Turistické chodníky sú neprešliapané, hlavne vo vyšších polohách, niektoré sú zľadovatené a šmykľavé.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Malé Karpaty

Roman Matkovčík si urobil túru bratislavským lesoparkom zo Záhorskej Bystrice do Krasnian. Na nej je viacero zaujímavostí: Vilmošove vodopády a meandre potoka Drmolez, rozľahlá lúka Stánisko, zrekonštruovaný areál Malý Slavín a relatívne nová pozorovateľňa zvierat Vydrica. V bufete Pri horárni majú dobré langoše.

Okruh vedie viacerými zaujímavými miestami neďaleko Modry. Túru začíname a končíme na Zochovej chate v Modre, v časti Piesok. Prvou zastávkou sú Tisové skaly na hornom okraji zjazdovky nad Zochovou chatou. Kremencové skalky sú nevysoké, ale pekné, tiahnu sa v dlhšom pásme odtiaľto až takmer po vrchol Veľká homoľa, kde stojí rozhľadňa Alexandra Filípka. Sú z nej panoramatické výhľady na Modru a ďalšie malokarpatské vrcholy ako Čmeľok, Čertov kopec, Vysokú či Záruby.

Z Veľkej homole zbiehame k Trom jazdcom, využívaným ako cvičné horolezecké skaly. Pokračujeme na Zámčisko, kde ležalo hradisko, využívané asi od staršej doby železnej a vrátime sa cez Tisové skaly na miesto štartu.

Henrich Tomáš spojil na silvestrovsko - novoročnom pochode do jednej túry viacero ďalších zaujímavostí v Malých Karpatoch: zrúcaniny hradov Pajštún a Dračí hrádok, Biely kríž, kde sa oplatí zastaviť na dobré jedlo U Kocmundu, potom po hrebeni na Pezinskú Babu a kopce Čmeľok a Skalnatá. Prelom rokov absolvoval priamo na túre a výlet zakončil rannými výhľadmi z rozhľadne Veľká homoľa.

Podunajsko

Ivan Wlachovský absolvoval cyklotúru Vítanie zimného slnovratu pri 3 °C, cez víkend má byť výrazne teplejšie, čo určite na bratislavskú hrádzu vyláka slušné množstvo cykloturistov. Ivan išiel po petržalskej strane hrádze do Čunova a odtiaľ do obce Rajka. Keď sa vám nechce pokračovať do Gabčíkova a urobiť si tak okruh po oboch stranách hrádze, z Vojky sa viete previezť kompou do Kyselice. Premáva aj v zime pomerne často, plavebný poriadok si môžete pozrieť tu.

Vysoké a Západné Tatry

Babky sú jedným z mála vrcholov, na ktorý môžete vyjsť aj počas zimnej sezónnej uzávery v Tatrách. Výhľady odtiaľto sú famózne, pričom nejde o náročnú túru. Okruh vedie od Bobroveckej Vápenice okolo Chaty pod Náružím na poľane Červenec, cez nádhernú výhľadovú pasáž na Západné Tatry do sedla Predúvratie, pokračuje na trávnatý hrebeň k vrcholu Babky. Z neho sú výhľady nielen na tatranské štíty, ale aj na Liptov a Liptovskú Maru.

Okruh na Chatu Plesnivec z Tatranskej Kotliny je vhodný aj pre menšie deti, chata je otvorená cez víkendy a sviatky a dá sa tu zohriať a občerstviť. My sme šli hore letnou cestou, ktorá je vzhľadom na minimum snehu bezpečná aj teraz, dole po zimnej trase s výhľadom na ikonické Skalné vráta.

Slavkovská vyhliadka, tzv. Maximiliánku, sa nachádza nad Starým Smokovcom. Leží na trase od Tatranskej magistrály na Slavkovský štít a sezónna uzávera začína až od nej. Ide o nenáročnú vychádzku, výhľadu dominuje Lomnický štít, vedľa vykúka vrchol Prostredného hrotu (Stredohrot). Ako na dlani pod sebou vidíme čiaru Tatranskej magistrály, ktorá stúpa k Obrovskému vodopádu a veľkou serpentínou sa stáča k Zamkovského chate schovanej v lese.

Túra sa dá urobiť ako okruh, odporúčam vyjsť zo Starého Smokovca po modrej značke, ide o strmšie stúpanie, a na zostup použiť magistrálu cez Hrebienok.

Pieniny

Mirka a Milan Kvietkovci sa s deťmi prešli v Pieninách z Lesnice cez sedlo pod Šafranovkou na poľskú chatu Orlica a odtiaľ popri Dunajci späť do Lesnice. Z Lesnického sedla si užili nevšedné výhľady na Vysoké a Belianske Tatry. Veľmi estetický je chodník prielomom Lesnického potoka pod vysokými bralami.

Veľká Fatra

Jaskyňa Mažarná nad Gaderskou dolinou je jedným z miest, kde sa dá ísť počas zimných mesiacov pokochať krásou ľadových cencúľov. Bývajú natečené zo skalných terás cestou k jaskyni a aj pri samotnej jaskyni. Pri vhodných podmienkach sa tiež priamo v portáli jaskyne tvoria nádherní ľadoví mužíci.

Andrea Morongová sa sem vybrala aj s deťmi z Blatnice Vápennou dolinou. Výstup je strmší, vhodné sú retiazkové mačky a paličky. Výlet nie je dlhý, môžete si ho predĺžiť ešte výstupom na Blatnický hrad, ktorý sa nachádza hneď oproti na druhej strane doliny.

Malá Fatra

Jana Bílešová popísala túru na Chatu pod Suchým v Malej Fatre. Trasa začína v Nezbudskej Lúčke a vedie hrebeňom okolo Starého hradu s pekným pohľadom na Domašínsky meander Váhu. Od chaty vybehla nad sedlo Javorina a na zostup zvolila kratšiu cyklistickú cestu, ktorou sa ratrakom vyvážajú zásoby.

Veporské vrchy

Nenáročnú túra od Danky Tomášikovej na Sihlianskej planine vás zavedie ku kaplnke Najsvätejšieho srdca Ježišovho na Hornej Brestine v okrese Detva. Hneď úvod trasy poskytuje krásne výhľady na planinu, roztrúsené obydlia či detvianske kríže. V druhej časti túry si pozreli Píľanský tunel, postavený počas výstavby Uhorskej severnej železnice v rokoch 1869 – 1871.

Príbeh od Daniely Mäkkej

Ako študentka vychyteného bratislavského gymnázia a pravá mestská slečinka som sa v druháku dobrovoľne prihlásila na povinný lyžiarsky výcvikový kurz. Lyže som dovtedy mala obuté len raz, na podobnom kurze v ôsmej triede ZDŠ-ky. Prípravy prebiehali tak, že sme si v predpísaný deň a hodinu vyzdvihli lyže, palice a lyžiarky v sklade športových potrieb v suteréne školy. Podotýkam, že lyžiarky boli gumené a na lyže sa upínali pružinou.

Vypočujte si

Vianočné čítanie na pokračovanie z legendárnej humornej knihy z horolezeckého prostredia Smiech na lane od Ivana Baja.

HIKING.SK podcast

Z fotogalérie

Výhľad nad Kyselkou
Výhľad nad Kyselkou – Foto: Galéria / Martin Drahomirecký

Počasie

Podľa SHMÚ bude v sobotu oblačno až zamračené, a miestami mrholenie a dážď. Najvyššia denná teplota 4 až 9 st., v západnej polovici územia a na hornom Spiši miestami 9 až 14 stupňov.

Fúkať bude vietor v nárazoch lokálne okolo 15 m/s, nad pásom lesa prechodne búrlivý vietor až víchrica.

Aj v nedeľu budú teploty do 14 stupňov, zrážky len ojedinele. Miestami bude veterno.

Obmedzenia na turistických chodníkoch

  • Západné Tatry a Chočské vrchy – Zelený TZCH Svorad - Špania - Lomnô (Lomné) a zelený TZCH Prosečné - Dol. Borovianky je zle značený, s obmedzenou priechodnosťou (množstvo popadaných stromov a zarastený). Strhnuté a v zlom technickom stave sú mostíky v Bobroveckej doline, Hlbokej doline a Bystrej doline.

  • Nízke Tatry – Z dôvodu množstva popadaných stromov je ťažko priechodný červený chodník od Širokej doliny smerom na Peknú vyhliadku, červený chodník z Ludrovej na Salatín. Na žlto značenej trase Šuňava – Pred Soľankou je cez Čierny Váh zrušený mostík.

  • Malá Fatra – HZS v tomto období neodporúča používať žltý chodník sedlo Medziholie - Stohové sedlo.

Najnovšie