Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Kúsok tajgy na Flochovej
Kúsok tajgy na Flochovej Zatvoriť

Výber Pani hora Flochová – sedem tipov na túru do slovenskej tajgy

Vybrali sme sedem tipov na túry na Flochovú, ktoré vás prevedú tunajším lesom pripomínajúcim severskú tajgu. Flochová je najvyššia hora Kremnických vrchov neďaleko Banskej Bystrice. Patrila k našim najväčším vulkánom, dnes je na vrchole dvojkilometrová plošina. Málo priepustné sopečné podložie zadržiava dostatok vody, čo vytvorilo živnú pôdu pre rôzne machy a netypické dreviny. Vyskytuje sa tu aj chránený hlucháň hôrny.

Najradšej chodím na nové, ešte nepoznané miesta, ale sú lokality, kde sa po čase veľmi rada vraciam. A sú miesta, ktoré ma „na prvý pohľad“ veľmi nezaujmú a napriek tomu sa mi nakoniec dostanú pod kožu. Tak to bolo aj s Flochovou, až na tretíkrát som sa sklonila pred jej tajomnou majestátnosťou. Pri písaní článku o najkrajších túrach v Kremnických vrchoch som si uvedomila, že „pani hora“ si zaslúži samostatný článok.

Pozrite si polohu Flochovej na Turistickej mape

Flochová, najvyšší vrch Kremnických vrchov

Flochová sa nachádza v severnej časti pohoria v podcelku Flochovský chrbát. Hoci Flochová patrila k našim najväčším vulkánom, jej žeravú minulosť na vrchole až tak nevidieť. Vrchol tvorí takmer dvojkilometrová vrcholová plošina, ktorá je pozostatkom lávovej výplne širokej kotlinky z tzv. flochovskej formácie. Z nej do údolia zbiehajú mohutné horské chrbty oddelené hlbokými dolinami. V súčasnosti je plošina zarastená a výhľady z nej nie sú. Ale nebolo to vždy tak!

Zaujímavá diskusia sa vytvorila pod fotkou Kúsok tajgy. Tomáš tu upozornil na zaujímavé pravidelné zemné „hrobky“, o ktorých netušil čo sú. A TomWilde poskytol zaujímavé informácie. V 50–tych rokoch minulého storočia údajne celá Flochová zhorela do tla a následne nič na nej nechcelo rásť. Dlhé „hrobky“ robili buldozéry, ktoré takto prevracali zhorenú zeminu, aby sa rýchlejšie zregenerovala. Je fascinujúce ako sa príroda za 70 rokov dokázala vyrovnať s pohromou. Pomohol človek, ale hlavne prírodné podmienky. Málo priepustné sopečné podložie zadržiavalo dostatok vody, čo vytvorilo živnú pôdu pre rôzne machy a pionierske dreviny. Tie doteraz na vrcholovej plošine tvoria nádherné, hrubé a „šťavnaté“ koberce pokrývajúce celú zem.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Kremnický Tetrov hlucháň
Kremnický Tetrov hlucháň – Foto: Galéria / Martin Baniari

Prvýkrát na Flochovej

Prvýkrát som bola s manželom na Flochovej pred mnohými rokmi. Deti boli ešte malé, v zime bývali občas choré, a tak som im chcela zavariť niekoľko pohárikov čučoriedok. Ktosi nám poradil, že na Flochovej ich je veľa.

Odviezli sme sa vláčikom do Čremošného (v tom čase tu vlaky ešte bežne zastavovali), prešli ku chate Bartoška a modrou značkou sme vystupovali na Flochovú. Vtedy ma najviac ohromilo Prepadlisko pod Flochovou. A samozrejme mega čučoriedky. Nazbierali sme asi kilo a išli hľadať vrchol. Prešli sme celú vrcholovú plošinu a vrchol nikde. Trochu sklamaní sme sa vracali naspäť. Vracali sme sa cez Handel a Ištvánku do Horného Harmanca.

V lese pod Flochovou
V lese pod Flochovou – Foto: Galéria / Martin Baniari

Druhýkrát na Flochovej

Teraz sme viedli partiu Železničných cestovateľov modrou značkou z Turčeka na Flochovú. V pamäti mi najviac utkvel rodný dom môjho manžela pri tuneli v Turčeku, ktorý, žiaľ, už neexistuje, vodná nádrž Turček a opäť mega čučoriedky. Vrchol s ostatnými som ani nešla hľadať, radšej som sa kŕmila úžasnými darmi prírody. Zostupovali sme do Čremošného. Bol to vari posledný rok, čo tu vláčik zastavoval.

Tretíkrát na Flochovej

Keď dal ŠK Prameň Kováčová do plánu výstup na Flochovú, ani sa mi nechcelo ísť. Veď na čo! Je jeseň a čučoriedky už nie sú. Nakoniec som povedala, že pôjdem, ale trasou, ktorou som ešte nešla. A tak sme spravili „hviezdicový“ výstup. Časť partie išla zo sedla Malý Šturec, časť z Bartošky, no a naša skupina išla zelenou značkou z Čiernej vody. Bola som očarená. Chodník ide hlbokým, takmer neporušeným zmiešaným lesom, pod vrcholom prechádza do smrečín, no a na vrcholovej plošine tajga! Tretíkrát ma „Pani Flochová“ dostala.

Medvedí les
Medvedí les – Foto: Galéria / Martin Baniari

Turistické chodníky

Turistických chodníkov, ktorými môžeme vystúpiť na Flochovú je viac, ale málokto nimi chodí. Na Flochovej vás nečakajú „ďaleké výhľady až do Maďarska“, dokonca tam prakticky nie sú žiadne výhľady, nečaká vás tu ani bufet so všelijakými laskominkami, tu vás čaká len sama pani Príroda. Flochová atrakciami nemôže konkurovať populárnej Skalke, ale zato vám ponúkne ticho, kľud, len šumenie stromov, spev vtákov a v sezóne aj občerstvenie v podobe lesných plodov. Chodníky vedú väčšinou peknými zmiešanými lesmi, ktoré poskytujú v lete dostatok chladivého tieňa a v zime zase nimi prenikajú zohrievajúce slnečné lúče.

Vodná nádrž Turček - vyhliadka
Vodná nádrž Turček - vyhliadka – Foto: Galéria / jan zigmund

Tipy na túry

1) Turček – Flochová (3.25 h)

Prvý turisticky značený chodník, ktorý vám predstavím vychádza z horskej dedinky Turček. Je značený modrou farbou a prístup k nemu je vlak, autobus či auto. Celá trasa chodníka vedie lesom a výhľady sú len z prvotného stúpania nad Turčekom alebo z niektorých rúbaní, ktorých môže byť na tejto trase pomerne dosť (sú to hospodárske lesy).

Štrich
Štrich – Foto: Galéria / Martin Birka

Traverzom okolo VN Turček a dostaneme sa k rázcestníku Studený žľab. Tu odbočuje žltá značka, ktorá by nás priviedla Mokrou dolinou do Kordíckeho sedla. My pokračujeme modrou na Handel. Cestou si môžeme oddýchnuť pri peknej chatke na lokalite Štrich. Z Handla ideme červenou značkou do sedla pod Flochovou a odtiaľ zelenou na Flochovú.

2) Čierna Voda – Flochová (2.15 h)

Zelená značka, ktorá nás dovedie až na Flochovú začína v Turčianskych Tepliciach, ale pokiaľ nám nejde o športový výkon, začneme na Čiernej vode (prípadne v Čremošnom), kde sa dá priviezť autom alebo autobusom. Za Čiernou vodou nás najskôr pristaví pekný železničný viadukt a za ním sa vnoríme do hlbokej doliny Čiernej vody, ktorej žblnkot nás bude sprevádzať dve tretiny výstupu. Potom nás čaká posledný, veľmi strmý výstup na vrcholové plató. Celý čas ideme pekným zmiešaným lesom, len tesne pod vrcholom je smreková monokultúra vysadená po veľkom požiari. Za 70 rokov však aj tento les celkom pekne „zdivel“.

Viadukt Čierna voda
Viadukt Čierna voda – Foto: Galéria / Laco Blaho

3) Bartoška – Flochová (2.00 h)

Modrá značka nás povedie od hotela Bartoška do sedla pod Flochovou. Kedysi, keď ešte zastavovali vlaky v stanici Čremošné, bola značka častejšie využívaná. Teraz sa na jej začiatok dostanete len autom. Tu nás tiež časť trasy bude sprevádzať žblnkot vody a uvidíme dva ponory. Najskôr vľavo sa prítok Starej Flochovej zarezal do vápencového podložia, vytvoril pekný zárez a v jednom mieste jeho vody vtekajú do podzemia. Odbočka k Prepadlisku je vyznačená smerovníkom. O kus vyššie je Horné prepadlisko. Tentoraz nás smerovník pošle vpravo k peknému prírodnému divadlu. Dva malé potôčiky sa sútokom vlievajú do podzemia. Teraz nás čaká len strmý, ale pekný výstup cez pralesovitý les PR Svrčinník do sedla pod Flochovou a zelenou pohodovo cez vrcholovú plošinu na Flochovú.

4) Sedlo Malý Šturec – Flochová (2.20 h)

Taktiež Cesta hrdinov SNP (a Medzinárodná diaľková trasa E8) prechádza okolo Flochovej. Začiatok je v sedle Malý Šturec, kam sa dá dostať autom alebo cyklobusom z Banskej Bystrice. Magistrála je bonbónikom pre milovníkov „hojdačiek“. Je to typická hrebeňovka – koľko hore, toľko (takmer) zase dole a to asi desaťkrát. Ale aj milovníci pekných lesov si tu prídu na svoje. Chodník prechádza okrajom PR Harmanecký Hlboký jarok a priamo prechádza cez NPR Svrčinník, cez krásny pralesovitý úsek s bohatým podrastom čučoriedok. Chodník nás privedie do sedla pod Flochovou a odtiaľ zelenou na Flochovú.

Krížna
Krížna – Foto: Galéria / salix

5) Horný Harmanec – Flochová (3.35 h)

Veľmi pekná, ale náročnejšia výstupová trasa, značená modrou farbou. Začína sa na parkovisku pred reštauráciou Čierna ovca (auto, autobus). Začiatok výstupu je strmý, veď len k Harmaneckej jaskyni treba prekonať 250 výškových metrov. Strmý výstup pokračuje aj za jaskyňou až k vyhliadke na Kotolnici. Sú tu lavičky a nádherný výhľad do Harmaneckej doliny a v pozadí Starohorské vrchy a Poľana. Odtiaľto trasa vedie pohodovým hrebeňom cez Kozelník a Vápenicu do sedla Ištvánka (Štefanka). Potom žltou značkou okrajom PR Svrčinník prejde do sedla pod Tablou. Tu sa napojíme na červenú, ktorá nás cez Handel privedie do sedla pod Flochovou a len kúsok zelenou a sme na Flochovej.

Pozorný turista si všimne asi 200 metrov za sedlom pod Tablou dobre vychodený chodníček doprava, ktorý ho privedie na skalnú vyhliadku na okraji PR Svrčinník. Ale pozor! Je to veľmi "závratová" vyhliadka, určite nie pre ľudí, ktorí majú strach z výšok.

6) Kordíky – Flochová (2.45 h)

Na Flochovú sa môžeme vybrať aj z peknej podhorskej dedinky Kordíky (auto, autobus). Trasu začneme v obci pri kostole. Žltou značkou pomerne strmým stúpaním vyjdeme do Kordíckeho sedla. Tu sa napojíme na červenú značku E8 a pohodlným hrebeňom prejdeme cez sedlo pod Tablou a Handel až do sedla pod Flochovou. Odtiaľ ešte kúsok zelenou značkou, krásnym pralesovým úsekom na Flochovú.

Trasa celý čas vedie iba lesom a neposkytuje prakticky žiadne výhľady. Pozorný turista však za sedlom pod Tablou môže objaviť chodníček, na spomínanú, peknú vyhliadku nad PR Svrčinník.

7) Skalka – Flochová (3.25 h)

Výstup na Flochovú môžeme začať aj na Skalke, čo je najznámejšie rekreačné a lyžiarske centrum v Kremnických vrchoch. To síce poskytuje aj zaujímavejšie zábavky, ale po pár dňoch šantenia na ferratách možno dobre padne kráčať po pevnej zemi.

Na Skalke hneď začneme po červenej značke E8 okolo ferratového areálu. Prejdeme postupne cez Kremnickú skalu, sedlo Tunel, Vyhnatovú a Kordícke sedlo do sedla pod Tablou. A odtiaľ spoločne s predchádzajúcimi dvomi trasami až na Flochovú.

Záver

Flochová zapadá do pestrej mozaiky prírodných krás Slovenska ako nádherný ešte nevybrúsený diamant. Turisti majú radi predovšetkým výhľadové kopce. Flochová síce výhľadová nie je, ale pre jej neopakovateľný genius loci určite stojí za návštevu.

Fotogaléria k článku

Najnovšie