Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Pohľad na údolie Hrona z vrcholu Hulína. Foto Anton – Zahradník
Pohľad na údolie Hrona z vrcholu Hulína. Foto Anton – Zahradník Zatvoriť

Basecamp Tipy na predĺžený víkend: Veľká Javorina, dubový háj Gavurky a rozhľadne

Lyžiarskej ani snežnicovej turistike zatiaľ počasie nepraje, v dnešnom basecampe si aspoň prečítajte už ikonický príbeh o trojkráľovej túre na hrebeň Nízkych Tatier od Pavla Hrehu s názvom Tote sňežňice nam nebudze treba. Do tipov na túry sme vybrali Veľkú Javorinu, novú značku na Hulín v Štiavnických vrchoch, dubový háj Gavurky aj výlety na rozhľadne pri Bratislave, na Kysuciach a pri Starej Ľubovni.

Aktuálne

Vo Vysokých, Západných, Nízkych Tatrách platí 2. stupeň lavínového nebezpečenstva, v Malej a Veľkej Fatre 1. stupeň. Hranica súvislej snehovej pokrývky je cca 1300 m n. m. Podľa Strediska lavínovej prevencie pribudlo do 15 cm nového snehu. Vplyvom silného vetra je nový sneh veľmi nerovnomerne rozmiestnený. Niektoré miesta sú vyfúkané na starý sneh, hlavne hrebene a chrbty. Starý sneh je tvrdý, až ľadový.

HZS neodporúča pohyb v horách nad 1300 metrov bez zimného výstroja (mačky, paličky, prípadne cepín). Šmykľavo môže byť aj na chodníkoch a technických zariadeniach v Slovenskom raji.

Ferrata HZS vedúca na Martinské hole je nebezpečná, stupačky a istiace laná sú namrznuté, rovnaká situácia je aj na ferrate Dve veže vo Veľkej Fatre.

Na hrebeni Nízkych Tatier zmizlo veľa snehu, no stále vládnu zimné podmienky. Úsek Andrejcová - Veľká Vápenica - Čertovica nie je takmer vôbec prešliapaný. Chatár z Andrejcovej hrebeňovku neodporúča. Viac info tu.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Chata M. R. Štefánika pod Ďumbierom informuje, že prístup na chatu z Trangošky je tvrdý a odporúča peším turistom lyžiarske paličky a mačky. Na výstup na lyžiach nie sú dobré podmienky. Viac info tu.

Tipy na túru

Nedávno bolo na strednom Pohroní vyznačených niekoľko nových turistických chodníkov. Prešiel ich Anton Zahradník, v tomto článku popísal žltú značku z obce Brehy cez Hulín (Biela skala) na vrchol Chlmu. Trasa vedie cez pekné lesy nepoškodené ťažbou. Z vrchných partií sú pekné výhľady na dolinu Hrona s rozložitým masívom Pohronského Inovca, juhozápadnú oblasť Štiavnických vrchov a Hronskú pahorkatinu.

Danka Tomášiková popísala túru do Chráneného areálu Gavurky, zaujímavého pasienkového lesa s riedkym dubovým hájom pri Dobrej Nive v okrese Zvolen. Prechádzka pomedzi rozložité duby je nenáročná a príjemná, duby majú zaujímavé tvary vďaka orezom koruny, ktoré sa na nich robili v minulosti. V rámci tohto výletu sa pozrela aj na Dobronivský viadukt, krásnu kamennú stavbu so šiestimi oblúkmi. V blízkom okolí sa nachádzajú aj skaly Lomné a Biele bralo.

Ľubovnianska vrchovina je pohorie, v ktorom sa nachádza jediná rozhľadňa a taktiež len jedna útulňa s možnosťou núdzového prespatia. Oba turistické objekty sa nachádzajú takmer vedľa seba, v lokalite Kráľova studňa, v rámci jedného výletu ich navštívil Lukáš Varšík. Z rozhľadne je vidieť najmä Čergov, Stebnícku Maguru, Busov a v Poľsku cez stromy Jaworzynu Krynicku.

Veľká Javorina je najvyšší vrch Bielych Karpát, Jana Bílešová sa sem vybrala z obce Bzince pod Javorinou, časť Cetuna. Trasa vedie cez miestne samoty, neskôr po asfaltovej ceste. Vrchol kopca je odlesnený a sú z neho pekné výhľady až na Malú Fatru. Neďaleko stojí celoročne otvorená Holubyho chata.

Tipy na túru s deťmi

Nenáročná prechádzka na rozhľadňu Königswarte z rakúskej obce Berg je vhodná aj pre menej trénované deti. Z obce sa sem dostanete po červeno značenej trase. Hneď na jej začiatku je výhľad na marhuľové háje smerom na Kittsee a v diaľke na mesto Bratislava. Rozhľadňa stojí na širokej lúke, vidieť z nej zrúcaninu hradu Pottenburg, Bratislavu, na ďalšej strane Devínsku Kobylu, kopec Braunsberg a Hundsheimer Berg v južnom výbežku Malých Karpát.

Andrea Morongová absolvovala s deťmi krátku túru na vrch Tábor nad Kysuckým Novým Mestom, na ktorom stojí drevená štvorposchodová rozhľadňa. Sú z nej pekné výhľady na Malú Fatru s Rozsutcami.

Príbeh od Vila Čecha

Počítam posledné kroky na hrebeň. Pred sebou počujem pukot konárikov. Opatrnejšie našľapujem, vytriešťam oči do prekliatej hmly. Nič nevidieť, doslova počujem ušami ako predo mnou niečo ide. Hromžím na prekliatu hmlu...

Príbeh od Paľa Hrehu

Ak by bolo viac snehu, mohli by sme toto rozprávanie zaradiť aj medzi túry, no keďže hrebeň Nízkych Tatier sa teraz neodporúča, aspoň si o tomto originálnom trojkráľovom výlete prečítajte.

Keď som si myslel, že to najhoršie už máme za sebou, tak som zapadol po pazuchy a nohy sa mi zaplietli do kosodreviny. Jediné, čo ma držalo nad snehom, bol obrovský batoh, ktorý svojim objemom nedovolil, aby som zapadol hlbšie. Rukami som preto odhrabal sneh pred sebou a ľahol som si na brucho. Palice som chytil uprostred a otočil ich do horizontálnej polohy. Ruky s palicami som potom roztiahol na široko, tak aby som zabral čo najväčšiu plochu a začal som sa plaziť.

Vypočujte si

Sviatočné čítanie na pokračovanie z legendárnej humornej knihy z horolezeckého prostredia Smiech na lane od Ivana Baja.

HIKING.SK podcast

Z fotogalérie

Ľadový štít
Ľadový štít – Foto: Galéria / misou

Počasie

Podľa SHMÚ bude v sobotu veľká, cez deň miestami zmenšená oblačnosť. Ojedinele dážď alebo prehánky, od vyšších polôh sneženie. Ráno lokálne hmla a ojedinele poľadovica. Najnižšia nočná teplota 4 až -1 st., najvyššia denná teplota 5 až 10 stupňov, na severe ojedinele aj chladnejšie.

V nedeľu bude oblačno až zamračené a hmlisto, lokálne mrholenie alebo slabý dážď. Vo vyšších polohách sneženie. Najnižšia nočná teplota 5 až 0 st., najvyššia denná teplota 3 až 8 stupňov.

Fúkať bude len slabý vietor.

Obmedzenia na turistických chodníkoch

  • Západné Tatry a Chočské vrchy – Zelený TZCH Svorad - Špania - Lomnô (Lomné) a zelený TZCH Prosečné - Dol. Borovianky je zle značený, s obmedzenou priechodnosťou (množstvo popadaných stromov a zarastený). Strhnuté a v zlom technickom stave sú mostíky v Bobroveckej doline, Hlbokej doline a Bystrej doline.

  • Nízke Tatry – Z dôvodu množstva popadaných stromov je ťažko priechodný červený chodník od Širokej doliny smerom na Peknú vyhliadku, červený chodník z Ludrovej na Salatín. Na žlto značenej trase Šuňava – Pred Soľankou je cez Čierny Váh zrušený mostík.

  • Malá Fatra – HZS v tomto období neodporúča používať žltý chodník sedlo Medziholie - Stohové sedlo.

Najnovšie