Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Čelný pohľad
Čelný pohľad Zatvoriť

Útulňa Bukovinka

Pri potulkách po Horehroní a jeho okolí, pekných výhľadoch a podobne, som objavil ešte neprebádanú útulňu, o ktorej som jediné informácie našiel na GoogleMape, a tak som sa tam vydal na prieskum.

Poloha
Nízke Tatry: lokalita Bukovinka pod Beňuškou
Nadmorská výška
1294 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 48.8695 ° SŠ
dĺžka: 19.741611 ° VD
» Mapa
Nocľah
štyria ľudia s vlastnou kariamatkou a spacím vakom (na podlahe a jeden na stole)
Prevádzka
celoročná bez hospodára
Voda
upravená studnička 650 m smerom do Braväcova po zelenej značke
Dalšie info
útulňa v štádiu vylepšovania interiéru

Poloha a prístup

Útulňa sa nachádza na čistinke neďaleko zelenej značky, asi 600 metrov pod dosť známou útulňou Líška, na juhovýchodnom svahu (chrbte) vrchu Beňuška (1542 m) na západe Kráľovohoľských Tatier. Keďže objekt nie je ešte pridaný do turistických máp, tu sú jeho súradnice 48°52'10.2"N 19°44'29.8"E (48.869500 19.741611).

Objekt a nocľah

Ide o pomerne obnovovanú stavbu, aspoň tak súdim podľa svetlého dreva vo vnútri na plafóne a izolácii. Plechová strecha je bez akýchkoľvek dier, a teda zaručuje nepremokavosť i pri silnom daždi. Do chatky som sa dostal cez dvere privreté len na petlicu. Vnútrajšok je zatiaľ skromne zariadený. Tvoria ho len dve lavice, stôl a rohové police. Piecka vyzerá funkčne (neskúšali sme do nej kúriť). Podlahu tvorí len vyrovnaná zem a videli sme tam nejaké staré koberce.

Škáry medzi polenami tvoriacimi steny boli zaizolované purpenou, ale nejaké škáry tam ešte ostali. Vyzerá to tak, že niekto pracuje na kompletnom zaizolovaní. Povala nebola dostupná. Vchod na povalu bol zakrytý igelitom. Myslím si, že do budúcnosti sa tam možno bude dať tiež vyspať, vnútri sa nachádzal rebrík. Vzhľadom na rozmery objektu by sa tam vedeli vyspať štyria ľudia (jeden na lavici a traja na zemi s vlastnou karimatkou a spacím vakom.

Na útulni sme objavili dosť stavebného materiálu (dosky, klince, skrutky a iné). Je vidieť, že sa tam stále pracuje na zdokonaľovaní. Taktiež panvica, sekera, pílka, kamenná oslička a dokonca drevo do piecky bolo nachystané.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Voda a okolie

Upravený prameň vody (s drevenou lavičkou) sa nachádza 650 m smerom nadol smerom na obec Braväcovo po zelenej značke.

Fotogaléria k článku

Najnovšie