Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Lavína z Lomnického štítu. Foto Soňa Mäkká
Lavína z Lomnického štítu. Foto Soňa Mäkká Zatvoriť

Basecamp Pribudlo snehu, pozor na lavíny, najmä na strmých svahoch

V uplynulých dňoch konečne pripadol sneh a potešil klimatológov, turistov aj lyžiarov. Treba však pamätať na to, že nový sneh sa musí previazať so starým a zastabilizovať. Dovtedy hrozí, že si v strmom svahu strhnete lavínu. V tipoch na túry nájdete hrebeň Zvolena a Kalište vo Veľkej Fatre, Kráľovu hoľu, no aj kratšie prechádzky na Visiace skaly v Považskom Inovci či horu Zvir a rozhľadňu na Eliášovke nad Litmanovou.

Aktuálne lavínové nebezpečenstvo

Vo všetkých pohoriach Slovenska platí podľa Strediska lavínovej prevencie mierne lavínové nebezpečenstvo (2. stupeň z 5-dielnej medzinárodnej stupnice). Hlavným lavínovým problémom je vetrom previaty sneh, ktorý nie je v strmých žľaboch najvyšších polôh ešte dostatočne zviazaný s tvrdou podkladovou vrstvou starého snehu.

V stredu 11. januára spadli z tohto dôvodu hneď tri lavíny, z toho dve v Nízkych Tatrách a jedna v Západných Tatrách. Všetky tri lavíny si odtrhli lyžiari. 

„Napadlo relatívne veľa snehu za krátky čas a fúkalo. Vonku je veľa ľudí, pretože je prvý pekný deň po dlhšej perióde nepriaznivého počasia. Navyše doteraz neboli dobré podmienky na lyžovanie, ľudia sú premotivovaní," hovorí Pavel Krajčí zo Strediska lavínovej prevencie. Negatívnym faktorom je podľa neho aj to, že nový sneh na starom tvrdom podklade ešte dobre nedrží. Preto sú obvyklé lavíny prvý deň po snežení, neskôr nový sneh „sadne", vrstvy sa previažu a nebezpečenstvo sa zmenší. 

Stredisko lavínovej prevencie vydalo aj podrobnú analýzu lavínových nehôd.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Aktuálne podmienky vo Vysokých a Nízkych Tatrách

Aktuálna situácia v Malej Studenej doline podľa nášho autora Filipa Zachera, ktorý pracuje na Téryho chate:

Nerovnomerne uložený nový sneh. Miestami vyfúkaný až na tvrdý ľad. Včera bol už odmäk po ceste dole. Chodí sa stále ešte letnou trasou, miestami trochu narovnaná. Pod Téryho chatou nepribudlo veľa snehu a pod Hrebienkom takmer žiaden.

Podľa HZS za poslednú periódu sneženia napadlo 30 cm snehu a vplyvom vetra sa na hrebeňoch vytvorili preveje. To isté platí pre Nízke Tatry.

Túru z Pohorelej na hrebeň Nízkych Tatier (Andrejcová) absolvoval v posledných dňoch náš ďalší autor, Martin Birka. Odporúča snežnice, strieda sa tvrdý podklad, ktorý je najmä na severe, s hlbokým snehom z južnej strany. Sneh začína pomerne vysoko. Martin neodporúča vybočovať z chodníka, na ktorom je aj pod čerstvým snehom ušliapaný tvrdý podklad, lebo zapadnete aj do pol pása.

Ostatné aktuality

Pribudli dve obmedzenia v lesoch.

Správa CHKO Malé Karpaty upozorňuje, že od 16. 1.2023 do 22. 1.2023 bude na zelenej turistickej značke vedúcej medzi obcami Višňové – Čachtice, v úseku pod Čachtickým hradným vrchom prebiehať výrub nepôvodnej borovice čiernej, pričom časť turistickej trasy bude nepriechodná, resp. obmedzená. Tento úsek bude viditeľne označený.

Okresný úrad v Nitre vydal úplný zákaz vstupu do lesa v lokalite Liešna a Maziská. V katastroch obcí Jedľové Kostoľany, Obyce, Machulince a Žitavany je pohyb osôb a psov možný len po vyznačených trasách. Psy musia byť vedené na vôdzke. (mynitra.sme.sk)

O ostatných obmedzeniach a podmienkach v ďalších pohoriach sa dočítate na konci článku.

Tip na túru

Marián Jaššo mal šťastie na pekné počasie na ikonickej Kráľovej holi. Urobil si na ňu okružnú túru z Telgártu cez Kráľovu skalu. Z vrcholu sú jedinečné výhľady na okolie, regióny Spiš, Horehronie, Liptov, a najmä Tatry. Na túto túru si vyhraďte dostatok času, vzhľadom na rôzny charakter snehového podkladu a krátky deň. Na Kráľovej holi zvykne poriadne fučať, netreba zabudnúť dostatok oblečenia. Núdzová miestnosť v budove vysielača môže byť otvorená, ale netreba sa na to spoliehať.

Ďalšia celodenná a veľmi atraktívna túra vás prevedie z liptovskej strany Veľkej Fatry na horehronskú. Prešiel ju Rado Jurčina. Z Nižnej Revúcej sa intenzívnym výšľapom dostanete na Malý Zvolen a z neho krásnym horským chrbátom s výhľadmi na Veľkú Fatru a Nízke Tatry na Zvolen. Nasleduje prudší zostup na Donovaly, kde sa dá zohriať a najesť. Druhá časť trasy vedie cez Národnú kultúrnu pamiatku Kalište, obec, ktorú vypálili Nemci počas 2. svetovej vojny, do Podkoníc.

Ďalšie tipy

  • Ľubovnianska vrchovina: Henrich Tomáš abslvoval nenáročnú túru z Litmanovej na horu Zvir a rozhľadňu Eliášovka na slovensko – poľskej hranici. Z viacerých mest sú pekné výhľady na Vysoké Tatry a Levočské vrchy.
    Litmanová – hora Zvir – Eliášovka – Kremná v zime

  • Považský Inovec: Nenáročný okruh na výhľadové Visiace skaly nad Nitrianskou Blatnicou. Na trase je aj najstarší kostolík na Slovensku, rotunda sv. Juraja. Urobila som si aj odbočku na skalnú rímsu s ďalšími výhľadmi a s pamätníkom venovaným horolezcovi Vladovi Plulíkovi.
    Okruh na Visiace skaly z Nitrianskej Blatnice

Tipy na túru s deťmi

Mirka a Milan Kvietkovci sa s deťmi vybrali na Hrb neďaleko Ľubietovej nad obcou Strelníky. Hrb je geografickým stredom Slovenska a poskytuje nádherné výhľady na Nízke Tatry, Veľkú Fatru a pri dobrej viditeľnosti aj Vysoké Tatry. Výstup po Chatu pod Hrbom vedie po lesnej ceste, od chaty vás čaká strmší, ale krátky výšľap. Najmä v zimných dňoch poteší, že Chata pod Hrbom je už opäť v prevádzke, dobre tu varia a majú veľké nezbedné šteňa pastierskeho psa.

Ak potomka poteší veľký psík na horskej chate a chatársky čaj či buchta, odporúčam aj Chatu pri Zelenom plese vo Vysokých Tatrách, kde majú hneď štyri rovnaké pastierske psy a aj všetko ostatné. Túra dolinou Kežmarskej Bielej vody nie je náročná, pripravte sa len, že v zime do doliny slnko nesvieti a treba sa primerane tomu obliecť. Výhľady na záver doliny a na Belianske Tatry sú nádherné.

Príbeh od Pavla Timka

Pali Timko spomína na zimné lezenie s parťákmi z východného Nemecka koncom januára 1989. Nemci sa naň tešili, lebo podobné hory doma nemali.

Často sa väčšinu dĺžky nedalo vôbec nič zaistiť, ale štandy boli perfektné a takmer vždy na 40 m od seba. Pri doberaní lana som začal dostávať kŕče do predlaktí, celú cestu som ťahal ako prvolezec ja a začínalo si to vyberať daň. Moji Nemci komentovali, že oni sú teda z pieskov zvyknutí na dlhé medziúseky bez istenia, ale toto už je aj na nich ein Bischen zu Viel.

Vypočujte si

Posledný diel čítania na pokračovanie z legendárnej humornej knihy z horolezeckého prostredia Smiech na lane od Ivana Baja.

HIKING.SK podcast

Z fotogalérie

Západ alebo východ?
Západ alebo východ? – Foto: Galéria / mikello

Počasie

Podľa SHMÚ bude v sobotu oblačno až zamračené, cez deň miestami zmenšená oblačnosť, ojedinele dážď alebo prehánky, od stredných polôh sneženie. Najvyššia denná teplota 2 až 7, na juhozápade a miestami aj na juhu stredného Slovenska okolo 9 stupňov. Fúkať bude len slabý vietor.

V nedeľu bude od západu postupne na mnohých miestach dážď, od stredných polôh sneženie. Denné teploty bez zmeny, zosilnie však vietor, v nárazoch ojedinele okolo 15 m/s a na horách silno veterno.

Obmedzenia na turistických chodníkoch

  • Západné Tatry a Chočské vrchy – Zelený TZCH Svorad - Špania - Lomnô (Lomné) a zelený TZCH Prosečné - Dol. Borovianky je zle značený, s obmedzenou priechodnosťou (množstvo popadaných stromov a zarastený). Strhnuté a v zlom technickom stave sú mostíky v Bobroveckej doline, Hlbokej doline a Bystrej doline.

  • Nízke Tatry – Z dôvodu množstva popadaných stromov je ťažko priechodný červený chodník od Širokej doliny smerom na Peknú vyhliadku, červený chodník z Ludrovej na Salatín.

  • Malá Fatra – Za poslednú periódu sneženia napadlo 20 cm snehu. Vplyvom vetra je rozmiestnený nerovnomerne, náveterné strany sú vyfúkané, na hrebeňoch sa vytvorili preveje. HZS v tomto období neodporúča používať žltý chodník sedlo Medziholie - Stohové sedlo. Istiace prostriedky na ferrate HZS v Lúčanskej Malej Fatre sú namrznuté.

  • Veľká Fatra - Rovnaké snehové podmienky sú aj vo Veľkej Fatre.

  • Slovenský raj - HZS upozorňuje, že v niektorých miestach sú chodníky a technické zariadenia zľadovatené a šmykľavé. V roklinách je stále zvýšený stav vody.

Najnovšie