Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Chata Hostinec v Kremnických vrchoch. Foto – Tatiana Filipková
Chata Hostinec v Kremnických vrchoch. Foto – Tatiana Filipková Zatvoriť

Basecamp V horách je vysoké lavínové nebezpečenstvo, vyberte sa radšej na bežky

Na väčšine Slovenska pripadol sneh, primerane tomu sa však zvýšilo aj lavínové nebezpečenstvo, program na víkend si teda vyberajte opatrne. Do našich tipov sme zaradili bežkársku klasiku na Chatu Hostinec v Kremnických vrchoch, výhľadovú Matku Božiu v Slovenskom raji aj náučný chodník Laskomer pri Banskej Bystrici.

Aktuálne lavínové nebezpečenstvo

Stredisko lavínovej prevencie informuje, že vo vysokých polohách Nízkych Tatier sa vytvorilo veľké lavínové nebezpečenstvo, teda 4. stupeň. V ostatných pohoriach pretrváva 3. stupeň lavínového nebezpečenstva, v Malej Fatre 2. stupeň.

Obzvlášť nebezpečné sú miesta pod sedlami, skalnými stenami a v strmých žľaboch najmä severných expozícii. Uvoľnenie lavíny na strmých svahoch je možné už pri malom dodatočnom zaťažení (napr. jeden lyžiar). Očakáva sa aj výskyt samovoľných, prevažne prachových lavín z nového snehu, ktoré môžu zasiahnuť údolné trasy.

Pohyb vo vysokohorskom teréne neodporúčajú návštevníkom bez znalosti lavínovej problematiky a potrebného výstroja.

Na hrebeni Nízkych Tatier (od 1000m n. m.) napadlo za posledné 3 dní viac ako 60 cm snehu, zároveň fúkalo, takže podľa personálu z útulne Andrejcová sú vytvorené obrovské (100 - 200 cm) duny a záveje čerstvého snehu.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Vhodné podmienky na prechod hrebeňom nie sú podľa chatárov ani na skialp či snežnice. "Aj na skialpoch veľmi náročné podmienky na absolvovanie viac ako 10 km po hrebeni. V žľaboch je samozrejme najvyššie lavinové nebezpečenstvo."

Tip na túru

Táňa Filipková sa vybrala obľúbenou bežkárskou trasou v Kremnických vrchoch, z Králikov na rázcestie pod Zlatou studňou, do sedla Tri kríže, na Chatu Hostinec a späť. Chata v minulosti slúžila unaveným furmanom ako prícestný hostinec, premával tu poštový dostavník medzi Banskou Bystricou a Kremnicou.

Stredisko Skalka aktuálne upravuje trate na bežecké lyžovanie, môžete si teda cez víkend prejsť túto klasiku.

Strojovo upravené sú aj trate na Donovaloch, rovnako nová cyklotrasa z Tatranskej Lomnice do Tatranskej Kotliny.

Ďalšie tipy

  • Banská Bystrica: V banskobystrickom lesoparku Laskomer pribudol nový náučný chodník. Terén je nenáročný a zavedie návštevníka do pekného borovicového lesa, najstaršia borovica tu má 392 rokov.

Náučný chodník Laskomer a Lackov grúň

  • Nízke Tatry a Veľká Fatra: Tri krátke zimné tipy od Pavla Timka zahŕňajú 55-metrový Brankovský vodopád nad Podsuchou, travertínovú kopu Jazierce a vodopád v Zadkoch za horárňou Hajabačka pri Vyšných Revúcach.

Brankovský vodopád, Jazierce a Hajabačka v zime

  • Slanské vrchy: Adrián Štupický popísal túru z Ruskej Novej Vsi, okolo Zbojníckeho hradu (Soľnohrad), ktorý ponúka naozaj široký panoramatický výhľad na obec, mesto Prešov a široké okolie metropoly Šariša. Pokračoval smerom na východ k chate Sova až na vrchol nazvaný Nad Remetovou.

Ruská Nová Ves – Nad Remetovou v zime

Tipy na túru s deťmi

Tatranská magistrála v zime nie je otvorená na celom úseku. Celoročne je prístupná napríklad v oblasti Sliezskeho domu, a tak sme si naplánovali okruh z Nového Smokovca, ktorý zahŕňal túto peknú pasáž. Túra je strednej náročnosti, vhodná skôr pre trénované deti, ktorým neprekáža byť celý deň v mraze.

Ďalšie tipy

  • Slovenský raj: Na severovýchodnom okraji NP Slovenský raj sa v hore Matka Božia nachádza rovnomenná skalná vyhliadka. Rozhľad môžeme hravo porovnať so známym Tomášovským výhľadom. Roman Matkovčík s deťmi sa sem vybral najkratšou cestou z Novoveskej Huty cez vŕšok Medvedia hlava.

Matka Božia a Medvedia hlava z Novoveskej Huty

  • Bratislava: Nenáročná vychádzka v bratislavskom lesoparku od Eleny Šeligovej vás zavedie z mestskej časti Lamač na Kačín s pekným rekreačným areálom. Deti si cestou môžu čítať náučné tabule. Na Kačíne je ihrisko a vyhradené miesta na opekanie si.

Bratislava, Lamač – Kačín a späť

Príbeh od Martina Birku

Dôvod, prečo som zastavil však bol začínajúci kopec, ktorý by po mojej trase nemal byť. Preto sa otáčam a idem zas smerom z kopca. Po pár minútach sa dostávam k stromom, okolo ktorých som sa, ani neviem ako, otočil o 180° stupňov a išiel opačne. Nechápem ako sa to stalo, veď predsa som nijak nemenil smer. Opak je však pravdou. Biele bludisko na polianke so smrekmi, kde na každú stranu vidím takmer to isté, je zradné.

Z fotogalérie

Ľadová mystika nižných kaskád
Ľadová mystika nižných kaskád – Foto: Galéria / Martin Baniari

Počasie

Podľa SHMÚ bude v sobotu oblačno až zamračené, ojedinele aj zmenšená oblačnosť. Spočiatku na mnohých miestach sneženie, na juhovýchode a juhu stredného Slovenska aj dážď so snehom. Najvyššia denná teplota -1 až 4, na Kysuciach, Orave, Liptove, Horehroní a Spiši väčšinou okolo -3 stupňov.

V nedeľu opäť oblačno až zamračené, miestami prechodne zmenšená oblačnosť, inde sneženie alebo snehové prehánky, na Zemplíne, Above a juhu stredného Slovenska lokálne aj dážď so snehom s možnosťou tvorby poľadovice. Najvyššia denná teplota 1 až 6, na Orave, Liptove a Spiši miestami okolo -1 stupňov.

Obmedzenia na turistických chodníkoch

  • Západné Tatry a Chočské vrchy – Zelený TZCH Svorad - Špania - Lomnô (Lomné) a zelený TZCH Prosečné - Dol. Borovianky je zle značený, s obmedzenou priechodnosťou (množstvo popadaných stromov a zarastený). Strhnuté a v zlom technickom stave sú mostíky v Bobroveckej doline, Hlbokej doline a Bystrej doline.

  • Nízke Tatry – Z dôvodu množstva popadaných stromov je ťažko priechodný červený chodník od Širokej doliny smerom na Peknú vyhliadku, červený chodník z Ludrovej na Salatín.

  • Slovenský raj - HZS upozorňuje, že v niektorých miestach sú chodníky a technické zariadenia zľadovatené a šmykľavé. Chodníky sú neprešliapané a prechod roklinami je náročnejší.

  • Malá Fatra - V tomto období HZS neodporúča používať žltý chodník sedlo Medziholie - Stohové sedlo. Ferrata HZS vedúca na Martinské hole je nebezpečná, stupačky a istiace laná sú namrznuté.

  • Malé Karpaty - Správa CHKO Malé Karpaty upozorňuje, že od 16. 1.2023 do 22. 1.2023 bude na zelenej turistickej značke vedúcej medzi obcami Višňové – Čachtice, v úseku pod Čachtickým hradným vrchom prebiehať výrub nepôvodnej borovice čiernej, pričom časť turistickej trasy bude nepriechodná, resp. obmedzená. Tento úsek bude viditeľne označený.

Okresný úrad v Nitre vydal úplný zákaz vstupu do lesa v lokalite Liešna a Maziská. V katastroch obcí Jedľové Kostoľany, Obyce, Machulince a Žitavany je pohyb osôb a psov možný len po vyznačených trasách. Psy musia byť vedené na vôdzke. (mynitra.sme.sk)

Najnovšie