Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Sninský kameň v zime. Foto Marián Jaššo
Sninský kameň v zime. Foto Marián Jaššo Zatvoriť

Basecamp Zimný Sninský kameň, výhľady z Baraniarok aj Poľana na snežniciach

Na tento víkend sme vybrali pekné zimné túry do rôznych pohorí. Klasikou je Sninský kameň vo Vihorlate či bežkovanie na Skalke, menej ľudí stretnete na vrchole Baraniarky v Malej Fatre alebo na vyhliadkovej veži pod Klenovou v Malých Karpatoch. Deti môžete vziať na menšie túry k Dedečkovej chate nad Breznom alebo na Chatu Kmínek na slovensko – českej hranici.

Aktuálne lavínové nebezpečenstvo

Stredisko lavínovej prevencie informuje, že vo všetkých pohoriach platí 2. stupeň lavínového nebezpečentva. Pozor si treba dávať najmä v úzkych žľaboch a svahoch nad 35°, pod skalnými stenami a tesne pod hrebeňmi, kde vplyvom vetra môže byť naviate väčšie množstvo snehu. Tendencia lavínového nebezpečenstva je zotrvalá.

Tip na túru

Okruh na Sninský kameň zo Zemplínskych Hámrov patrí medzi turistické klasiky, Marián Jaššo si naň vybral nádherný zimný deň. Sninský kameň leží v prírodnej rezervácii Vihorlatský prales. Jeho skalné časti sú andezitové vyvreliny a tvoria ho dva skalné útvary. Na vyhliadku treba vyliezť po rebríku, no výhľad stojí za to. Vidieť Zemplínske Hámre, mesto Snina, vodnú nádrž Starina, a najmä jazero Morské oko obkolesené lesmi.

Ďalšie tipy

  • Malé Karpaty: Stredne náročná túra k protipožiarnej veži pod kopcom Klenová neďaleko Chtelnice, výlet začína v rekreačnej časti Výtok. Z veže sú veľmi pekné neopozerané výhľady na kopce pod nami a aj na Klenovú nad nami, ktorá odtiaľto pôsobí mohutným dojmom.
    Zimný okruh okolo Klenovej

    [ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

  • Malá Fatra: Baraniarky sú vrcholom na jednom z bočných hrebeňov nad Vrátnou dolinou v Malej Fatre. Nie sú také navštevované ako centrálna časť pohoria, ale stoja za výlet. Branislav Krátky sa sem vybral na snežniciach. Z vrcholu je pekný výhľad na celý bočný hrebeň a aj hlavný hrebeň s Veľkým Kriváňom.
    Baraniarky na snežniciach

  • Poľana: Dvojdňová snežnicová túlačka Poľanou od Miroslava Nepšinského. Túra vedie zo Strelníkov do Osrblia, čakajú vás pekné výhľady z Ľubietovskej Bukoviny na Ľubietovský Vepor, vrchol Poľany, za ním vyhliadky Katruška a Strunga aj Tri Vody so známou vysokou pecou.
    Túlanie sa zimnou Poľanou na snežniciach

Tipy na túru s deťmi

Chata Kmínek na slovensko – českej hranici je obľúbeným cieľom, v zime má tú výhodu, že sa tu aj zohrejete, najmä ak máte so sebou deti. Aj Jana Bílešová je, ako viacerí v redakcii, priaznivcom turistickej sánkovačky. S deťmi sa sem vybrala z Makova aj s lopatami na sneh. Trasa vedie cez fotogenickú horskú osadu Bitalovci a popri malej drevenej kaplnke.

  • Nízke Tatry: Veľmi pekný výhľadový okruh od Andrey Morongovej. Trasa viedla z priesmyku Vagnár cez Pohanské a Diel po žltej a zelenej značke. Túra je nenáročná, na Dedečkovej chate je aj malý detský kútik. Lokalita je vhodná aj pre bežkárov, pravidelne tu bývajú upravené trate.
    Na Dedečkovu chatu v zime s deťmi

Bežky

Skalka v Kremnických vrchoch ponúka stovky kilometrov turisticko - lyžiarskych trás a ratrakom upravované bežecké okruhy. Prepojenie miest Kremnica a Banská Bystrica sieťou lyžiarsky trás je ojedinelé na celom Slovensku. Na bežkách môžete prejsť tunelom a dostať sa nimi na najvyšší bod pohoria. Tomáš Trstenský ako miestny znalec popísal možnosti, ktoré toto centrum bežeckého lyžovania poskytuje.

Príbeh od Bora Tomisa

Niekedy v roku 1973 (či štyri alebo päť) mi Juri napísal, že by sme konečne mohli naše narodky osláviť spolu na chate jeho otca, ktorý odišiel od rodiny za nejakou Východniarkou a jemu dal kľúč od jeho chaty v divočine Strážovských vrchov. Juri mi napísal: Je to len taká malá poľovnícka chatka, skromne vybavená, žiadny komfort, pár šalánd, piecka, stôl a divočina vôkol. No povedzte, kto by chcel viac.

Z fotogalérie

Co je krásnější...
Co je krásnější... – Foto: Galéria / Jan Vašut

Počasie

Podľa SHMÚ bude v sobotu oblačno až zamračené. Miestami slabé sneženie, ojedinele aj mrholenie. Najvyššia denná teplota -1 až +4 st., v Žilinskom kraji a na Spiši miestami okolo -3 stupňov. Na juhovýchode bude fúkať, miestami okolo 11 m/s, v nárazoch ojedinele do 18 m/s.

V nedeľu bude jasno až polojasno, ojedinele hmla alebo nízka oblačnosť a slabé zrážky. Najvyššia denná teplota -3 až 2, na juhu miestami do +4 stupňov.

Obmedzenia na turistických chodníkoch

  • Západné Tatry a Chočské vrchy – Zelený TZCH Svorad - Špania - Lomnô (Lomné) a zelený TZCH Prosečné - Dol. Borovianky je zle značený, s obmedzenou priechodnosťou (množstvo popadaných stromov a zarastený). Strhnuté a v zlom technickom stave sú mostíky v Bobroveckej doline, Hlbokej doline a Bystrej doline.

  • Nízke Tatry – Z dôvodu množstva popadaných stromov je ťažko priechodný červený chodník od Širokej doliny smerom na Peknú vyhliadku, červený chodník z Ludrovej na Salatín.

  • Slovenský raj - HZS upozorňuje, že na turistických chodníkoch je 10 - 20 cm neprešľapaného ťažkého snehu. Na viacerých miestach sú na chodníkoch popadané stromy a zlomené konáre. Technické zariadenia sú miestami zasnežené, zľadovatené a šmykľavé. V roklinách je zvýšený stav vody. Pohyb v roklinách je tak fyzicky aj časovo náročný.

  • Malá Fatra - V tomto období HZS neodporúča používať žltý chodník sedlo Medziholie - Stohové sedlo. Pohyb po Ferrate HZS na Martinské hole nie je aktuálne bezpečný, stúpačky a laná sú namrznuté, hrozí riziko pošmyknutia a pádu.

  • Pieniny - Rekonštruuje sa cesta v prielome Dunajca. Správa národného parku žiada návštevníkov, aby rešpektovali pokyny pracovníkov stavebnej firmy. Momentálne prebiehajú rekonštrukčné práce cesty a oporných múrov. Oprava potrvá do konca augusta, pričom v marci a apríli bude cesta úplne uzatvorená.

Najnovšie