Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Prístrešok
Prístrešok Zatvoriť

Prístrešok Pamätník SNP u Rehušov

V malebnom kopaničiarskom kraji Myjavskej pahorkatiny som sa počas letných potuliek dostal k rozhľadni Lipovec nad osadou U Rehušov (Rehušovci). Len kúsok od nej som natrafil pri pamätníku SNP na prístrešok. Ten môžu turisti alebo cyklisti využiť ako miesto, kde sa dá prespať počas túr po okolitom kraji.

Poloha
Pomedzie Záhoria a Myjavskej pahorkatiny, Myjavská pahorkatina, obec Prietrž - nad osadou U Rehušov, pri kóte 432 m - rozhľadňa Lipovec a pamätník SNP
Nadmorská výška
399 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 48.66177 ° SŠ
dĺžka: 17.48481 ° VD
» Mapa
Nocľah
4 osoby na betónovej podlahe s vlastnou karimatkou a spacím vakom
Prevádzka
Trojsezónna (bez vykurovacieho telesa)
Voda
Pri prístrešku nie je vodný zdroj, najbližšia voda sa dá nabrať v osade U Rehušov (cca 600 m)
Spojenie
Po cestách a neznačených chodníkoch z Brezovej pod Bradlom, Hradišťa pod Vrátnom, z obce Prietrž a Bukovec
Dalšie info
Rozhľadňa Lipovec, pamätník SNP

Poloha

Prístrešok sa nachádza na pomedzí Záhoria a Myjavskej pahorkatiny, konkrétne v jej západnej časti, v katastrálnom území obce Prietrž, nad kopanicou U Rehušov (Rehušovci). Stavba je situovaná asi 400 metrov juhozápadne od rozhľadne Lipovec stojacej na kóte 432 m n. m., hneď vedľa pamätníka SNP.

Prístup

K prístrešku, ani k rozhľadni dodnes nevedie žiadna turistická značka. V jeho blízkosti prechádza žltá cyklotrasa, ktorá vedie po štátnej ceste spájajúcej Senicu s Brezovou pod Bradlom. Avšak po miestnych komunikáciách a neznačených chodníkoch sa dá sem dostať z rôznych smerov.

  • z obce Prietrž cez osadu U Rehušov (Rehušovci) za 1.30 h, alebo cez Varákovú za 2.00 h,
  • z Brezovej pod Bradlom okolo vrchu Ostriež a popri PP Mníchova úboč za 2.30 h,
  • z Hradišťa pod Vrátnom okolo vrchu Varáková za 1.45 h,
  • z obce Bukovec cez Vrchháj a Diely za 2.00 h.

Objekt

Ide o jednoduchú drevenú stavbu zrubovej konštrukcie s rozmermi približne 2 x 4,5 metra. Jej interiér je z dvoch strán čiastočne chránený stenami, priečelie a jeden bok je otvorený do okolitého terénu. Prístrešok je zastrešený pultovou strechou, podlahu tvorí betónová platňa. V interiéri sa na bokoch objektu nachádzajú dve lavice, ktoré sa však nedajú použiť ako prične. Uložiť sa k spánku je možné na podlahe, pričom použitie karimatky a spacieho vaku je samozrejmosťou.

Komfort nocľahu sa dá zvýšiť prekrytím čiastočne voľných stien, resp. priečelia celtou alebo inou fóliou. Stavba primárne slúži ako zázemie, resp. ako oddychové miesto pre návštevníkov pamätníka SNP. Napriek tomu sa v nej núdzovo vyspia štyri osoby. Hneď vedľa sa nachádzajú dva stoly s lavicami a upravené ohnisko. Objekt sa dá využiť pri turistických potulkách po kopaničiarskom kraji Myjavskej pahorkatiny.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Voda a okolie

Vodný zdroj sa v tesnej blízkosti nenachádza. Vodu si treba vypýtať v osade U Rehušov (Rehušovci), ktorá je vzdialená 600 metrov od prístrešku.

V okolí sa nachádza viacero zaujímavých turistických cieľov. Najväčším lákadlom je nesporne rozhľadňa Lipovec stojaca necelých 400 metrov od prístreška. Ide o 6 metrov vysokú kamennú vežu so zastrešenou vyhliadkovou plošinou. Po jej obvode sú umiestené tabule s popisom panoramatického výhľadu. Vidieť z nej Brezovské Karpaty (severná časť Malých Karpát), zvlnenú krajinu Myjavskej a Chvojnickej pahorkatiny a samozrejme roviny Záhoria.

Hneď vedľa prístreška sa nachádza pamätník SNP venovaný miestnym obyvateľom, ktorí s veľkým úsilím všemožne podporovali povstalcov.

Na SNP a dejiny Prietrže je zase zamerané múzeum v osade U Rehušov. Okrem toho je tu v bývalom kravíne umiestnené ďalšie, tentokrát súkromné Múzeum roľníctva.

V samotnej obci Prietrž sa nachádzajú tzv. Husitské hradby. Avšak nejde o fortifikáciu z tohto obdobia, ale o pevnosť postavenú v polovici 17. storočia na ochranu obyvateľov pred tureckými nájazdmi.

Fotogaléria k článku

Najnovšie