Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Popradské pleso, bezpečná túra počas 4. stupňa lavínového nebezpečenstva. Foto – Soňa Mäkká
Popradské pleso, bezpečná túra počas 4. stupňa lavínového nebezpečenstva. Foto – Soňa Mäkká Zatvoriť

Basecamp Uzavreli Žiarsku chatu, hrozia spontánne lavíny

Vo Vysokých a Západných Tatrách sa vytvorilo veľké lavínové nebezpečenstvo, 4. stupeň. Uvoľnenie lavín je pravdepodobné už pri malom dodatočnom zaťažení, padať budú zrejme aj spontánne lavíny. V Nízkych Tatrách a vo Fatrách je 3. stupeň. V sobotu očakávajú víchricu, lepší deň na túru je preto nedeľa. Vyberte si nižšie polohy a skialpy odložte, vezmite si bežky alebo snežnice.

Podmienky na horách

Horská záchranná služba upozorňuje, že vo Vysokých a Západných Tatrách sa vytvorilo VEĽKÉ lavínové nebezpečenstvo, 4. stupeň. Uvoľnenie lavín je pravdepodobné už pri malom dodatočnom zaťažení. Očakáva sa výskyt stredných aj veľkých spontánnych, prevažne prachových lavín. Tendencia lavínového nebezpečenstva je s vetrom a snežením stúpajúca.

Počas soboty sa navyše v polohách od 1400 m n.m. očakáva silný vietor v sile víchrice, na hrebeňoch hôr mohutnej víchrice.

HZS uzavrela Žiarsku chatu v Západných Tatrách predbežne do nedele 5. 2. pre vysoké riziko pádu lavín.

Neodporúča pohyb vo vysokohorskom teréne, to sa týka aj Nízkych Tatier.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Lavínové dráhy si môžete pozrieť na turistickamapa.sk. V nastaveniach mapy vyberte vrstvu, ktorú sme urobili v spolupráci s HZS.

Prečítajte si

Keď v roku 2009 uzatvorili Žiarsku dolinu kvôli hrozbe lavín, spadla tzv. lavína storočia.

Tip na túru

Dolinová túra na Popradské pleso po modrej značke od zastávky TEŽ Popradské pleso je bezpečná, neprechádzajú cez ňu žiadne lavínové dráhy. Je navyše aj veľmi pekná a pri plese sa nachádzajú dve horské chaty, kde sa môžete zohriať a občerstviť. Pri silnom vetre však treba zvážiť pohyb v lese, aby na vás nespadol konár, prípadne celý strom.

Ďalšie tipy

Tip na bežky

Obyvatelia Banskej Bystrice a okolia, ktorí obľubujú bežkovanie na upravených tratiach, majú poruke nielen Skalku. Ďalšie kilometre upravených trás vedú horskými lúkami a lesom medzi Donovalmi a Šachtičkami. Ide o nenáročný terén s krásnymi výhľadmi. Na trase si môžeme pozrieť aj pozostatok špaňodolinského banského vodovodu. Podľa náučnej tabule bol najpozoruhodnejším technickým dielom v horskej oblasti v okolí Banskej Bystrice.

V okolí Banskej Bystrice a Donovál je aj viacero pekných lokalít s horskými lúkami, vhodnými na bežkovanie neupraveným terénom. Jednou z nich je Vlačuhovo nad obcou Moštenica.

Tip na túru s deťmi

Ľubo Mäkký absolvoval atraktívny malofatranský okruh z Dolných dier na Podžiar cez Nové diery. Pre menšie dieťa a v zime ide o pomerne náročnú túru, je preto určená skúseným rodičom, ktorí lokalitu dobre poznajú a ich dieťa je trénované. Kratší variant je prejsť sa len Dolnými dierami, v zimnom počasí naozaj stojí tiesňava aj okolie Podžiaru za návštevu.

Vypočujte si

Podcast s novou chatárkou na Chate pod Hrbom. Viktória Michalčíková vymenila referentskú prácu na úrade za chatárčenie. Najviac si cení, že na chatu chodia dobre naladení, srdeční ľudia, ktorí sa veľa usmievajú a nikdy nemajú s ničím problém.

HIKING.SK podcast

Z fotogalérie

Winter dreams part 6
Winter dreams part 6 – Foto: Galéria / Laco Blaho

Počasie

Podľa SHMÚ bude v sobotu oblačno až zamračené a na viacerých miestach sneženie alebo snehové prehánky. Na západe územia a juhu stredného Slovenska bude v polohách do cca 700 m väčšinou dážď. Cez deň v južnej polovici premenlivá, postupne zmenšená oblačnosť a zrážky miestami. Najvyššia denná teplota -3 až 2, na juhu stredného Slovenska a na západe do 5 st. Bude veterno, na horách víchrica.

V nedeľu bude premenlivá, na juhu miestami zmenšená oblačnosť. Najvyššia denná teplota -3 až 2, na Kysuciach, Orave, Liptove, Spiši a Horehroní miestami okolo -5 st. Spočiatku ešte veterno, popoludní bude vietor slabnúť.

Obmedzenia na turistických chodníkoch

  • Západné Tatry a Chočské vrchy – Zelený TZCH Svorad - Špania - Lomnô (Lomné) a zelený TZCH Prosečné - Dol. Borovianky je zle značený, s obmedzenou priechodnosťou (množstvo popadaných stromov a zarastený). Strhnuté a v zlom technickom stave sú mostíky v Bobroveckej doline, Hlbokej doline a Bystrej doline.

  • Nízke Tatry – Výška nového snehu predstavuje od 20 do 50 cm. Na hrebeňoch sa vytvorili preveje. Pohyb vo vysokohorskom teréne HZS neodporúča. Z dôvodu množstva popadaných stromov je ťažko priechodný červený chodník od Širokej doliny smerom na Peknú vyhliadku, červený chodník z Ludrovej na Salatín.

  • Slovenský raj - HZS upozorňuje, že na turistických chodníkoch sa nachádza do 20 cm snehu. Na viacerých miestach sú na chodníkoch popadané stromy a zlomené konáre. Technické zariadenia sú miestami zasnežené, zľadovatené a šmykľavé. V roklinách je zvýšený stav vody.

  • Malá Fatra - V tomto období HZS neodporúča používať žltý chodník sedlo Medziholie - Stohové sedlo.

  • Lúčanská Malá Fatra - Nový sneh je vplyvom vetra veľmi nerovnomerne rozmiestnený a na peší pohyb fyzicky veľmi náročný. Ferrata HZS vedúca na Martinské hole je nebezpečná, stupačky a istiace laná sú namrznuté. Na hrebeni sa nachádza snehová pokrývka 50 - 100 cm.

Podobná výška snehu je podľa HZS aj v Kremnických vrchoch a Kysuckých Beskydách.

Najnovšie