Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Predný Rokoš a VN Nitrianske Rudno
Predný Rokoš a VN Nitrianske Rudno Zatvoriť

Výber Rokoš – desiatimi trasami na vrchol

Rokoš je vápencový masív v južnej časti Strážovských vrchov neďaleko Prievidze. Vyniká divokou prírodou, kde majú domov mnohé vzácne živočíchy a rastliny, napríklad rys ostrovid a veľa druhov orchideí. Vrchol Rokoša a jeho okolie sa nachádzajú v NPR Rokoš so 4. stupňom ochrany. Je obľúbeným cieľom turistov a vedie sem množstvo turistických chodníkov. Vybrali sme desať tipov, ako naň vyjsť.

Doprava
autobusové linky z Prievidze, Bánoviec nad Bebravou a Novák do okolitých obcí na podhorí
Voda
bez prameňov v masíve vrchu

📍Pozrite si Rokoš (1010 m n.m.) na Turistickej mape

Z Temešskej skaly
Z Temešskej skaly – Foto: Galéria / Matúš Morong

Moje oči sa v detstve denne kochali pohľadom na tri nádherné vrchy – Rokoš (Spiaci mních), Strážov a Temešskú skalu. V roľníckej rodine však nebolo miesto pre turistiku a pohľad z ich vrcholov som si mohla dopriať až v mojom turistickom období. Stála som na nich viackrát a zakaždým ma dojmú až k slzám.

Rokoš

Rokoš (1010 m)
Rokoš (1010 m) – Foto: Galéria / Michal Bukvai

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Je to „iba“ jeden z mnohých vrchov rozložitého pohoria Strážovské vrchy. Je druhým najvyšším vrchom jeho južnej časti, podcelku Nitrické vrchy. Geologický podklad vrchu tvoria vápence a dolomity. Hlboké lesy, horské lúčky a početné skalné spoločenstvá zabezpečujú veľkú biodiverzitu lokality. Prelína sa tu výskyt teplomilných, horských až vysokohorských druhov rastlín a živočíchov. Jedinečné spoločenstvo s dubom plstnatým a borovicou sosnou v tesnej blízkosti sa nikde inde na Slovensku nevyskytuje.

Samotný zalesnený vrchol výhľad neposkytuje, ale z okrajových brál sú pekné výhľady na hornú Nitru a z lúčky pod vrcholom na Uhrovec a jeho okolie. Na lúčke je postavený pamätník dvom významným predstaviteľom slovenského národa, Ľudovítovi Štúrovi a Alexandrovi Dubčekovi, ktorí sa zhodou okolností narodili v rovnakom dome v Uhrovci.

Na samotnom vrchole je síce pekné posedenie, ale aj tak väčšina turistov, zájde ešte pár minút odbočkou na lúčku a tam v peknom prostredí, s peknými výhľadmi a v pomyslenej spoločnosti dvoch osobností relaxuje.

Pod čerešňou na Chotej hore
Pod čerešňou na Chotej hore – Foto: Galéria / Martin Birka
Rokoš od Magury
Rokoš od Magury – Foto: Galéria / Martin Baniari
Temešská skala
Temešská skala – Foto: Galéria / majo105
Na Rokoši
Na Rokoši – Foto: Galéria / jiku2

Turistické chodníky

Prístupových turisticky značených chodníkov na Rokoš je veľa a zo všetkých svetových strán. Nie sú na nich časové uzávery, sú prístupné po celý rok. Ale treba myslieť na to, že pokiaľ je v zime veľa snehu, môžu byť niektoré chodníky ťažšie priechodné, po dažďoch a námraze bývajú skalnaté úseky šmykľavé a v horúcom lete je vrch celkom rozpálený, preto je vhodné vybrať si výstup chodníkmi, ktoré vedú dolinami a lesom. V masíve Rokoša je veľmi málo prameňov, dostatok vody so sebou je preto nevyhnutnosť.

Tipy na túry

1) Diviacka Nová Ves – Rokoš

Krajinka
Krajinka – Foto: Galéria / Richard
Názov trasy
Rokoš z Vesteníc
Prevýšenie
1221 m stúpanie , 1184 m klesanie
Čas
1 deň
Vhodnosť pre deti
nie ale závisí od kondície dieťaťa
Trasa

2.35 h, prevýšenie 745 m

Chodníkom som išla aj ja na Rokoš prvýkrát. Modrá značka začína na zastávke autobusu a prevedie nás krížom cez obec. Pokiaľ prídete autom, môžete zaparkovať pri cintoríne a trasu si skoro o kilometer skrátiť. Za obcou značka mierne stúpa cez výhľadové pasienky. Potom sa však nadlho vnorí do hustého bukového lesa a obmedzené výhľady budú až z horských lúk, prípadne z rúbanísk. Na rázcestí Pinkovie viechy križujeme NCH Fraňa Madvu a pokračujeme traverzom popod Malý Rokoš. V sedle Rokoš sa napojíme na červenú značku (Chodník Ľ. Štúra a A. Dubčeka), ten nás vedie zaujímavým skalnatým úsekom až na vrchol. Nezabudneme sa pozerať doprava a dobre vychodenými chodníčkami zájsť na dve pekné skalnaté vyhliadky do Rudnianskej doliny a na hrebeň Magury.

2) Nitrianske Sučany – Rokoš

Predný Rokoš
Predný Rokoš – Foto: Galéria / Peter Remeň
Vzdialenosť
7 km
Prevýšenie
+640 m stúpanie, -640 m klesanie
Náročnosť
mierna 2. stupeň z 5-dielnej Hiking stupnice
Čas
1 deň
Vhodnosť pre deti
áno ale závisí od kondície dieťaťa
Obdobie
zima 01.04.2009
Pohoria
Strážovské vrchy
Trasa
  • Štart: mapa
  • Koniec: mapa
  • Najvyšší bod: 1010 m n. m.
  • Najnižší bod: 370 m n. m.
Voda
  • Podovrátna dolina, vlastné zásoby
Nocovanie
-
Doprava
Individuálna, autobus
SHOCart mapy
» č.1082 Vtáčnik (1:50.000)

Z Nitrianskych Sučian nás povedie NCH Fraňa Madvu, ktorý pokračuje do Nitrianskeho Rudna, ale nás bude sprevádzať len po Pinkovie viechy. Pomerne strmý chodník nás privedie k voľne prístupnej jaskyni Brložná diera. Skalnatý úsek okolo Brložnej diery je zaistený reťazou. Zo skaly nad jaskyňou je pekný výhľad. Od Pinkových viech kráčame modrou značkou popod Malý Rokoš do sedla Rokoš a odtiaľ červenou (Chodník Ľ. Štúra a A. Dubčeka), pekným skalnatým úsekom s dvomi vyhliadkami (do Rudnianskej doliny a hrebeň Magury) na vrchol Rokoša.

Prečítajte si

3) Vestenice – Rokoš

Spod Surdova
Spod Surdova – Foto: Galéria / ivann
Vzdialenosť
17 km
Prevýšenie
+1221 m stúpanie, -1184 m klesanie
Náročnosť
mierna 2. stupeň z 5-dielnej Hiking stupnice
Čas
1 deň
Vhodnosť pre deti
nie ale závisí od kondície dieťaťa
Obdobie
zima 14.12.2020
Pohoria
Strážovské vrchy - Nitrické vrchy
Trasa
  • Štart: mapa
  • Koniec: mapa
  • Najvyšší bod: 1010 m n. m. Rokoš
  • Najnižší bod: 228 m n. m. Dolné Vestenice
Doprava
Nováky (vlak, bus) - Dolné Vestenice (bus)
Diviacka Nová Ves (bus) - Nováky (vlak, bus)
SHOCart mapy
» č.1075 Strážovské vrchy, Tren (1:50.000)
Trasa

Sú Horné a Dolné Vestenice. Z Horných ide zelená značka a z Dolných žltá. Stretajú sa v rázcestí Surdov.

Zelená značka po Surdov ide najskôr poľnou cestou a potom striedavo hustým a riedkym lesom s občasnými výhľadmi. Je pomerne strmá.

Na žltej značke z Dolných Vesteníc sa striedajú strmé úseky s miernejšími, vedie tiež hustým i riedkym lesom s občasnými výhľadmi a je na nej pekná vyhliadka s lavičkou pri kríži. Táto značka je asi o 15 minút dlhšia ako zelená.

Žltá sa na Surdove pripája na zelenú, ktorá nás povedie ďalej. Úsek od Surdova Pod Čihoc je mierny s občasnými vyhliadkami, na ktoré však treba zo značky kúsok odbočiť. V rázcestí Pod Čihocom sa napojíme na červenú (Chodník Ľ. Štúra a A. Dubčeka) a do sedla Rokoš kráčame asi hodinu lesom. Stúpanie je však mierne, len pod Malým Rokošom strmšie. Zo sedla červená značka pokračuje pekným skalnatým hrebienkom (výhľady do Rudnianskej doliny a hrebeň Magury) až na vrchol.

Prečítajte si

4) Uhrovec – Rokoš

Jankov vršok
Jankov vršok – Foto: Galéria / jiku2

4.15 h, prevýšenie 1005 m

Prvá časť trasy červenej značky (Chodník Ľ. Štúra a A. Dubčeka) po rekreačné stredisko na Jankovom vŕšku vedie najskôr lúkami a potom lesom. Na Jankovom vŕšku v hoteli Partizán sa môžeme osviežiť a pozrieť si Pamätník SNP a partizánske bunkre. Pri využití auta skrátime cestu o hodinu a začať trasu môžeme práve na Jankovom vŕšku, kde je veľké parkovisko.

Od Jankovho vŕšku po Kňažinové lúky ide značka lesom, ktorý nám občas spestria pekné skalné útvary. Cestou na Holom vrchu križujeme modrú značku, ktorá ide z Dolných Vesteníc na hrad Uhrovec. Kňažinové lúky sú významná botanická lokalita a po ich prejdení sa opäť vnoríme do lesa a prechádzame pod Čihocom, strmším stúpaním popod Malý Rokoš a zo sedla Rokoš pekným skalnatým hrebienkom s vyhliadkami do Rudnianskej doliny a hrebeň Magury až na vrchol Rokoša.

5) Uhrovské Podhradie – Rokoš cez Uhrovský hrad

Uhrovecký hrad pri západe slnka
Uhrovecký hrad pri západe slnka – Foto: Galéria / tomas1111
Vzdialenosť
34 km
Prevýšenie
+1931 m stúpanie, -1931 m klesanie
Náročnosť
stredná 3. stupeň z 5-dielnej Hiking stupnice
Čas
1 deň
Vhodnosť pre deti
nie ale závisí od kondície dieťaťa
Obdobie
jar 19.05.2020
Pohoria
Strážovské vrchy
Trasa
  • Štart: mapa
  • Koniec: mapa
  • Najvyšší bod: 1010 m n. m. Rokoš
  • Najnižší bod: 300 m n. m. Uhrovské Podhradie
Doprava
Bánovce nad Bebravou (vlak, bus) - Uhrovské Podhradie (bus, parkovisko pod hradom Uhrovec)
SHOCart mapy
» č.478 Malá Fatra, Strážovské… (1:40.000)
» č.480 Strážovské vrchy, Súľo… (1:40.000)
Trasa

Trasa je najmä pre milovníkov histórie a pre tých, ktorí okrem turistického pochodu majú radi aj iné zážitky. Zeleno značenú trasu začneme v Uhrovskom Podhradí a asi po hodine sa ňou dostaneme na Uhrovský hrad (hrad Uhrovec). Pevnosť bola postavená v 13. storočí, v 18. storočí stratil svoju obrannú funkciu, bola v ňom väznica a od polovice 19. storočia len chátral. Od roku 2015 sa oň stará OZ Hrad Uhrovec, ktoré ho postupne opravuje.

Spod ruín hradu nás značka strmším výstupom privedie na Rovienky. Zo skalnatého hrebienka Rovienok sú krásne výhľady na Malé Zrubiská a značka nás dovedie na Kňažinové lúky. Lúky sú zaujímavá botanická lokalita a keď sa na jar a v lete pokocháme peknými kvietkami, napojíme sa na červenú značku (Chodník Ľ. Štúra a A. Dubčeka), ktorým pokračujeme popod Čihoc a Malý Rokoš, cez sedlá Rokoša (s vyhliadkami na Rudniansku dolinu a hrebeň Magury) na vrchol.

Prečítajte si

6) Uhrovské Podhradie – Rokoš

2.25 h, prevýšenie 690 m

Jednoduchá, rýchla výstupová trasa. Modro značená trasa vedie z Uhrovského Podhradia celou Podhradskou dolinou lesnou asfaltovou cestou až do jej záveru. V závere doliny stojí lesnícka chata, kde sa dá na krytej verande oddýchnuť, pretože po miernom stúpaní dolinou nasleduje strmý úsek do sedla Rokoš. Chodník ide hustým lesom, bez výhľadov, len občas je spestrený skalnými útvarmi. V sedle sa opäť napojíme na červenú značku (Chodník Ľ. Štúra a A. Dubčeka) a vyjdeme skalnatým hrebienkom s dvomi peknými výhľadmi do Rudnianskej doliny a na hrebeň Magury na vrchol. Trasa je vhodná najmä v horúcom lete, lebo jej väčšia časť vedie lesom a časť navyše popri Podhradskom potoku.

7) Omastiná – Rokoš

Z Košútovej skaly
Z Košútovej skaly – Foto: Galéria / Matúš Morong
Vzdialenosť
14 km
Prevýšenie
+670 m stúpanie, -690 m klesanie
Náročnosť
mierna 2. stupeň z 5-dielnej Hiking stupnice
Čas
1 deň
Vhodnosť pre deti
áno ale závisí od kondície dieťaťa
Obdobie
jar 10.04.2011
Pohoria
Strážovské vrchy - Nitrické vrchy
Trasa
  • Štart: mapa
  • Koniec: mapa
  • Najvyšší bod: 1010 m n. m.
  • Najnižší bod: 340 m n. m.
Voda
  • z vlastných zásob
Doprava
Bánovce nad Bebravou (vlak, bus) - Omastiná (bus), Uhrovské Podhradie (bus) - Bánovce nad Bebravou (vlak, bus)
SHOCart mapy
» č.1075 Strážovské vrchy, Tren (1:50.000)
Trasa

Žltá značka nás vyvedie z malej dedinky Omastiná, striedavo miernym a prudším stúpaním do sedla Rázdiel. Značka ide lesom, a tak občasné výhľady sú len obmedzené z rúbanísk. V sedle Rázdiel sa napojíme na červenú značku (Chodník Ľ. Štúra a A. Dubčeka) a privedie nás najskôr ku Košútovej skale, čo je pekné výhľadové miesto na hrebeň Magury, Predný Rokoš a do Rudnianskej doliny. V masíve Košútovej skaly sa nachádza voľne prístupná Košútová jaskyňa, ku ktorej je vyznačená odbočka. Červená značka potom pokračuje parádnym úzkym skalnatým hrebienkom až na vrchol Rokoša.

Prečítajte si

8) Nitrianske Rudno – Rokoš

Z Košútovej skaly
Z Košútovej skaly – Foto: Galéria / Mario Duchon
Vzdialenosť
12,1 km
Prevýšenie
+583 m stúpanie, -607 m klesanie
Náročnosť
stredná 3. stupeň z 5-dielnej Hiking stupnice
Čas
1 deň
Vhodnosť pre deti
áno ale závisí od kondície dieťaťa
Obdobie
leto 20.06.2007
Pohoria
Nitrické vrchy
Trasa
  • Štart: mapa
  • Koniec: mapa
  • Najvyšší bod: 901 m n. m.
  • Najnižší bod: 294 m n. m.
Voda
  • studničky na začiatku doliny Rokošná a pod jaskyňou Brložná
Doprava
bus Prievidza – Nitrianske Rudno
SHOCart mapy
Strážovské vrchy – Trenčianske Teplice, č. 119, 1:50.000, VKÚ Harmanec , 4. vydanie 2005, 2. Vtáčnik – Horná Nitra, č. 131, 1:50.000, VKÚ Harmanec , 4. vydanie 2003

Žltá značka nás vyvedie z dediny, prejdeme okolo areálu družstva a vnoríme sa do lesa. A teraz pozor! Asi po 250 metroch sa ocitneme v motokrosovom areáli Kaňová a značka prechádza rovno cez areál! Oficiálne tréningy sú utorok, štvrtok a sobotu od 9.00 h do 19.00 h, ale nie je vylúčené, že aj mimo týchto dní tu bude niekto trénovať. Ideálne je prechádzať ho skoro ráno, alebo obísť pri výstupe vľavo poza roľnícke družstvo, pri zostupe treba odbočiť vpravo a ísť popri areáli. Keď sme areál úspešne prekonali, kráčame pomerne strmým úsekom ku Bielym skalám. Z hrebienka nad skalami sa otvárajú občasné pekné výhľady. Celý úsek je dosť sutinový a za mokra šmykľavý. Žltá značka nás privedie ku Košútovej skale s pekným výhľadom na hrebeň Magury, Predný Rokoš a Rudniansku dolinu. Z červenej značky je vyznačená odbočka k voľne prístupnej Košútovej jaskyni. Napojíme na červenú značku (Chodník Ľ. Štúra a A. Dubčeka), ktorá nás parádnym úzkym a skalnatým hrebienkom privedie na vrchol.

Prečítajte si

9) Nitrianske Rudno – Rokoš

2.45 h, prevýšenie 770 m

Z Nitrianskeho Rudna sa dá na Rokoš vystúpiť po NCH Fraňa Madvu. Chodník vyznačili v roku 1997, ale náučné tabule postupne pridávali až oveľa neskôr. V akom stave sú dnes, ťažko povedať, ale chodník bol kopaný a je veľmi kvalitný, dobre značený. Chodník nás vyvedie z obce vedľa kostola, pri ktorom má pamätník Fraňo Madva a popri kameňolome nás dovedie do tiesňavovitej dolinky Rokošná. Evokuje slovo rozkošná, lebo je fakt veľmi pekná. Chodník v závere dolinky vystupuje strmo serpentínkami až k vrchu Plevňa. Chodník pokračuje ďalej a zostupuje do Nitrianskych Sučian. My sa pod Plevňou odpojíme a pokračujeme žltou značkou do sedla Rokoš. Odtiaľ červenou značkou (Chodník Ľ. Štúra a A. Dubčeka) pekným skalnatým hrebienkom s dvomi vyhliadkami (hrebeň Magury a na Rudniansku dolinu) na vrchol. Trasa je vhodná aj v horúcom lete. Na trase sú dve oddychové miesta a dve studničky.

10) Ješkova Ves – Rokoš

Predný Rokoš
Predný Rokoš – Foto: Galéria / Peter Remeň
Vzdialenosť
23 km
Prevýšenie
+1537 m stúpanie, -1612 m klesanie
Náročnosť
stredná 3. stupeň z 5-dielnej Hiking stupnice
Čas
1 deň
Vhodnosť pre deti
nie ale závisí od kondície dieťaťa
Obdobie
jar 24.05.2021
Pohoria
Strážovské vrchy (pocelok Nitrické vrchy, Rokoš)
Trasa
  • Štart: mapa
  • Koniec: mapa
  • Najvyšší bod: 1010 m n. m. Rokoš
  • Najnižší bod: 225 m n. m. Dolné Vestenice
Doprava
Nováky (vlak, bus) - Ješkova Ves nad Nitricou (bus)
Dolné Vestenice (bus)
SHOCart mapy
» č.1075 Strážovské vrchy, Tren (1:50.000)
Trasa

2.45 h, prevýšenie 810 m

Žltá značka nás čoskoro vyvedie na výhľadové lúky a za nimi pokračuje do lesa relatívne miernym stúpaním. Pod Predným Rokošom sa stúpanie stáva výrazne strmším a spestrovať nám ho budú početné skalné útvary. Vrchol Predného Rokoša tvorí lesná čistinka s obmedzenými výhľadmi. Ďalej chodník vedie skalnatým hrebeňom s občasnými výhľadmi popod Plevňu do sedla Rokoš. Odtiaľ červenou značkou (Chodník Ľ. Štúra a A. Dubčeka) ďalším pekným skalnatým hrebienkom s dvomi vyhliadkami na vrchol Rokoša.

Prečítajte si

 . . . až po Strážov
. . . až po Strážov – Foto: Galéria / Paulovič pali76ZM

Dodatky

Kto bol Fraňo Madva?

František Madva bol rímskokatolícky kňaz, botanik, ľudový liečiteľ a národný buditeľ. Narodil sa v Skalici a pôsobil na viacerých farách na Slovensku. Poslednou farou bola v Nitrianskom Rudne a posledné dva roky dožil v Nitrianskych Sučanoch, kde v roku 1852 zomrel a tam je pochovaný. Bol vychýreným liečiteľom. Liečil tak svojich farníkov ako aj ľudí zo širokého okolia. Liečil známe osobnosti – Boženu Němcovú, Ľudovíta Štúra či Lajosa Kossutha. Pred kostolom v Nitrianskom Rudne má postavený pomník a náučný chodník z Nitrianskeho Rudna do Nitrianskych Sučian nesie jeho meno.

Spiaci mních

Skalné dominanty masívu (Košútova skala, Rokoš, Malý Rokoš, Plevňa a Predný Rokoš) pripomínajú z diaľky (z Rudnianskej doliny) ležiacu postavu nazývanú Spiaci mních.

Na brehu Rudnianskej priehrady
Na brehu Rudnianskej priehrady – Foto: Galéria / funislav

Chodník Ľudovíta Štúra a Alexandra Dubčeka

Aj keď rozložité pohorie Strážovské vrchy nemá jednotný hrebeň, predsa len je tu jedna náročnejšia hrebeňová trasa a všetky opísané trasy na Rokoš idú vo vrcholovej partii hrebeňovým chodníkom. Chodník začína v Uhrovci, v rodisku Ľ. Štúra a A. Dubčeka pokračuje cez Jankov vŕšok, Rokoš, Čierny vrch, Suchý vrch, Demovec na Homôľku. Jeho dĺžka 35,7 km, čas prechodu 12.05 h a prevýšenie 2225 m hovoria za všetko.

Rokoš, sedlo – sedlo Rokoš

Pod vrcholom Rokoša z južnej strany je sedlo, v ktorom sú dve rázcestia s podobným označením. Je to trochu mätúce, preto vysvetlenie. Južne je Rokoš, sedlo (podľa Hiking mapy Rokoš - sedlo II), v ktorom sa križuje červená značka s modrou. Severnejšie je Sedlo Rokoš (podľa Hiking mapy Rokoš - sedlo I), v ktorom sa pripája na červenú žltá značka idúca z Ješkovej Vsi.

Záver

Na Rokoš sa dá dostať aj z ďalších miest (Bánovce nad Bebravou, Žitná – Radiša, Kšinná, Závada pod Čiernym vrchom, Čierna Lehota, Valaská Belá, Liešťany a Rudnianska Lehota), ale to sú miesta vzdialenejšie alebo značka z nich vedie primárne na iný kopec.

V každom prípade je Rokoš vrch na Slovensku, na ktorý vedie najviac výstupových trás. A pritom, paradoxne, cez samotný vrchol prechádza jedine červeno značená trasa – Chodník Ľ. Štúra a A. Dubčeka.

Pozrite si ako opísali svoj výstup na Rokoš autori Hikingu:

Fotogaléria k článku

Najnovšie