Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Útulňa pod Magurkou, začiatok zimy
Útulňa pod Magurkou, začiatok zimy Zatvoriť

Útulňa Pod Magurkou

Do budovy pod Magurkou v Oravskej Magure sa opäť vracia ruch a život. Vzniká nová turistická útulňa pod Magurkou (1 084 m n m.). V objekte chcú najmä turistom, cyklistom a bežkárom, ale aj iným okoloidúcim ako sú poľovníci, lesníci, hubári či iní náhodní pocestní, poskytovať občerstvenie, ubytovanie a útočisko pred dažďom, vetrom, chladom a mrazom.

Poloha
Oravská Magura: tesne pod vrcholom Magurka (1107 m) v blízkosti vysielača
Nadmorská výška
1084 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 49.367268 ° SŠ
dĺžka: 19.488876 ° VD
» Mapa
Nocľah
núdzové ubytovanie, nutnosť vlastnej výbavy (spací vak a karimatka)
Prevádzka
sezónna (cez víkendy), na požiadanie aj cez pracovné dni s chatárom
Voda
bez vodovodu
Cena
dobrovoľný príspevok
Kontakt
správca útulne Miroslav Benian
+421 908 525 123
OZ Beskydy bez hraníc, facebook útulne
Spojenie
Vavrečka (bus), Námestovo (bus)
Dalšie info
objekt bez vody a elektrickej energie, suchý vonkajší záchod (latrína)

Oravská Magura

Pomenovania viacerých terénnych útvarov na Slovensku nesú názov Magura či Magurka. Spájajú sa s rumunským výrazom măgură (pahorok, kopec), známym tiež v poľštine a v ukrajinčine (magura). Podobne je to tiež s Príslopom, ktorý zas znamená priesmyk či sedlo. Ako Príslop boli obvykle pomenovávané hlboké horské sedlá medzi výraznými vrcholmi, ktorými viedli strmé cesty cez hlavný či bočný hrebeň pohorí. A práve Príslop aj Magurku nájdete v Oravskej Magure.

Hrebeňom Oravskej Magury sa tiahne červeno značený turistický chodník v dĺžke približne 50 km. V lete raj pre hubárov, v zime pre bežkárov, lyžiarov a skialpinistov – návštevníkov Kubínskej hole, celoročne pre turistov a horských cyklistov. Vystúpiť sa naň dá od všelikadiaľ, napríklad z Vavrečky, Lokce, Hruštína, Tvrdošína, Podbiela, Oravského Podzámku či Dolného Kubína. Ak ho chcete ale prejsť celý, začnete v Trstenej a skončíte v Zázrivej (alebo naopak).

Časťou vedúcou z Ústia nad Priehradou smerom na Magurku sa napojíte na strmú krížovú cestu patriacu k obci Štefanov nad Oravou. Končí na Ostrom vrchu, kde od roku 1946 stojí kaplnka zasvätená Panne Márii. Postupom času si obyvatelia obce okolie uspôsobili na oddych na lavičkách, úkryt pred dažďom v drevenom prístrešku. Putovaním ďalej po červenej značke sa dostanete na vrchol Magurky.

Magurka

Magurka v Oravskej Magure je 1107 m vysoký kopec, ktorého vrchol ešte predlžuje 80 m vysoká železobetónová veža vysielača viditeľná zo široko–ďaleka. V budove pod vysielačom trávili kedysi voľný čas s rodinami pracovníci obsluhujúci technickú prevádzku na zabezpečenie rozhlasového a televízneho signálu. V súčasnosti ich prácu nahradila moderná technológia. Budova pod vysielačom však prestala plniť svoj účel a bola viac ako 10 rokov vyprataná a nikým nevyužívaná.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Dňa 22. 9. 2022, po 5,5-ročnom vytrvalom dobiedzaní a vyjednávaní dostalo objekt do dlhodobého prenájmu občianske združenie BESKYDY BEZ HRANÍC, o. z. Do budovy pod Magurkou sa tak opäť vracia ruch a život a vzniká nová turistická útulňa pod Magurkou (1084 m n. m.). V útulni chcú najmä turistom, cyklistom a bežkárom, ale aj iným okoloidúcim ako sú poľovníci, lesníci, hubári či iní náhodní pocestní, poskytovať občerstvenie, ubytovanie a útočisko pred dažďom, vetrom, chladom a mrazom.

Najbližšia možnosť na občerstvenie, pohodlné ubytovanie sa a na prenocovanie v priestoroch chrániacich pred vyčíňaním počasia bez toho, aby ste museli ďaleko opúšťať značený hrebeň Oravskej Magury, je až v penzióne Príslop v rovnomennom sedle, ktorý je od Magurky vzdialený 15 km, alebo v chatách a rekreačných zariadeniach až na Kubínskej holi, ktorá je ešte ďalej.

Útulňa pod Magurkou tak bude prvá klasická turistická útulňa s obsluhou a bufetom „typu“ Andrejcová či Ďurková v Nízkych Tatrách alebo Limba vo Veľkej Fatre. Naša oravská sa nachádza na medzinárodnej turistickej diaľkovej trase E3, ktorá smeruje od Atlantického oceánu k Čiernemu moru a s 6 950 km patrí k najdlhším turistickým trasám v Európe.

Zrod tradície

V útulni sa prvýkrát naozaj zútulnilo na Štefana (26. 12. 2022), kedy v nej členovia Beskydy bez hraníc, o. z. a Námestovský klub slovenských turistov (NKST) zorganizovali bežecko-turistické podujatie „NA Štefana PRE Štefana“. Podujatím si tiež chceli pripomenúť na jeseň 2022 zosnulého Štefana Janotíka, ktorý bol dlhoročným predsedom NKST a významnou osobnosťou turistického značkovania na Orave. Takýmto spôsobom si chcú aj do budúcna Štefana pripomínať vždy na Štefana a veria, že sa im podarilo založiť podujatie, z ktorého sa stane tradícia.

Služby

Aktuálne funguje v útulni pod Magurkou len provizórny bufet, ktorý býva v závislosti od možností a podmienok otvorený zatiaľ len cez víkendy, o čom chatár pravidelne informuje na webovej stránke združenia Beskydy bez hraníc a na sociálnej sieti. Ak sa však nájde väčšia partia, ktorá sa chce po ceste v bufete občerstviť a dopredu sa ohlási u chatára, tak je možné útulňu navštíviť aj cez týždeň. Akonáhle sa roztopí sneh a do Oravskej Magury zavíta jar, tak sa prenajímatelia budovy a miestni nadšenci hneď pustia do jej opravovania, zveľaďovania a drobných rekonštrukčných prác. Najneskôr od leta 2023 by chceli, aby bola útulňa otvorená a prístupná nonstop od pondelka do nedele.

Spoluautor článku: Janka Hubová

Fotogaléria k článku

Najnovšie