Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Prístrešok v sedle Príslop
Prístrešok v sedle Príslop Zatvoriť

Prístrešok Sedlo Príslop

Sedlo Príslop som navštívil zatiaľ dvakrát. Pri mojej prvej návšteve som bol sklamaný zo zničeného zrubu v sedle Príslop. Po vyše roku som sedlo navštívil opäť, ale tentokrát ma potešil nový prístrešok, o ktorom som sa dozvedel pár týždňov skôr z fotiek galérie od našej autorky Jany Bílešovej.

Poloha
pomedzie Kysucké a Oravské Beskydy: sedlo Príslop
Nadmorská výška
949 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 49.40681 ° SŠ
dĺžka: 19.10495 ° VD
» Mapa
Nocľah
osem ľudí na podlahe s vlastným spacím vakom a karimatkou
Prevádzka
trojsezónna (bez vykurovacieho telesa)
Voda
bez prameň v blízkom okolí

Poloha

Prístrešok sa nachádza priamo v sedle Príslop, pár metrov od modrej značky z Talapkovho Beskydu na Rycierovu horu. Popri prístrešku vedie zelená trasa spájajúca Vychylovku, konkrétne jej osadu Šudovci, s poľskou dedinou Soblówka. Z poľskej strany sa sem dá dostať žltou trasou spájajúcou sedlo Príslop so Schroniskom Rycerzowa.

Prístup

  • z obce Vychylovska, Šudovci (bus) 2,5 km (50 minút) po zelenej značke,
  • z Rycierovej hory 2 km (35 minút) po modrej značke,
  • z poľskej dediny Soblówka 5 km (1.30 h) po zelenej značke.

Objekt

Prístrešok je pomerne jednoduchá, drevená stavba s rozmerom asi 5,5 x 4 metre. Nachádza sa tu robustný stôl a viacero lavíc. Podlaha je tvorená drevenými doskami. Okolo trámov prístrešku sú upevnené gumené fólie chrániace pred vetrom. Nevyzerajú najmä zvonku veľmi esteticky, ale určite poslúžia v prípade nepriaznivého počasia. Rozľahlý priestor vo vnútri umožňuje po odsunutí stola vyspať sa dnu ôsmim ľuďom.

Voda

Ako už uvádza náš autor - Anton Záhradník, ktorý v minulosti odprezentoval neexistujúci zrub v sedle Príslop, ktorý stál pár desiatok metrov ďalej: „Voda sa v tesnej blízkosti nenachádza, aj keď podľa mapy sú tu prameniská potokov pretekajúcich cez osadu Podrycierová a obec Soblówka. Ja som ju tam neobjavil.“ S vodou v sedle mám rovnaké skúsenosti. Podobne ako citovaný, ani ja som pri svojej prvej návšteve sedla Príslop vodu na poľskej strane neobjavil.

Verím, že predstavený prístrešok v sedle Príslop bude turistom objavujúcim Kysucké a Oravské Beskydy slúžiť ešte dlho.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Fotogaléria k článku

Najnovšie