Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Zimny_vodopad_skok_9-2
Zimny_vodopad_skok_9-2 Zatvoriť

Basecamp Skialp z Kráľovej hole, bežky na Muránskej planine a cencúle v Raji

Lavínové nebezpečenstvo kleslo na 2. stupeň, sneh sa zatiaľ neroztopil, ideálny čas vybrať sa na zimné túry na snežniciach, bežkách aj skialpoch. Vybrali sme vodopád Skok, skialp na Kráľovu hoľu, zimné rokliny Slovenského raja aj viacdňovú bežkovačku na Muránskej planine.

Podmienky

Vo všetkých pohoriach Slovenska platí podľa Strediska lavínovej prevencie mierne lavínové nebezpečenstvo, t. j. 2.stupeň. Nebezpečné sú najmä miesta, kde sú viditeľné vankúše nového snehu na tvrdej vrstve starého snehu, a tiež horná hranica lesa, kde sa nachádza väčšie množstvo snehu na väčších sklonoch.

Upozornenie z Veľkej Fatry: Zimné tyčové značenie v oblasti Suchého Vrchu vo Veľkej Fatre je zmenené, peším turistom HZS odporúča prechod letnou trasou. Od Krížnej po Suchý Vrch je polámané zimné tyčové značenie. Za poslednú periódu napadlo veľké množstvo snehu, ktorý bol previaty do žľabov. Neodporúča sa pohyb v miestach, kde sklon terénu presahuje 30 stupňov.

Upozornenie z Malej Fatry: Nad pásmom lesa HZS odporúča pohyb len po zimnom tyčovom značení. Upozorňuje, že úsek TZCH Suchý - sedlo Bublen nie je vyznačený zimným tyčovým značením. Chodník prechádza lavínovým terénom a pri zníženej viditeľnosti je náročný na orientáciu.

O ďalších obmedzeniach sa dočítate na konci článku.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Tip na túru

Zima v Slovenskom raji znamená ľadovú výzdobu už aj tak krásnych roklín a oveľa menší počet turistov. Treba sa sem samozrejme patrične vystrojiť. Anton Zahradník absolvoval zimný prechod Slovenským rajom. Vyberáme diel, kedy navštívil Sokoliu dolinu a Piecky. Sokolia dolina patrí k najpríkrejším roklinám Slovenského raja. Závojový vodopád, vysoký 70 metrov, je najvyšším vodopádom v celom Slovenskom raji.

Ďalšie tipy

  • Slanské vrchy: Nad obcou Zlatník vybudovali v roku 2018 vyhliadkovú vežu. Navštívil ju Marián Jaššo. Z veže vidieť Ivanov vrch, Šimonku, Hermanovský hrebeň, vrchy okolo Údolia obrov s časťou Sokolích skál a tiež majestátny Oblík.
    Vyhliadková veža Zlatník a Ivanov vrch

  • Malé Karpaty: Čachtické Karpaty opradené povesťami o Čachtickom hrade ponúkajú turistom veľa možností na spoznávanie nového. Sieť značených chodníkov je dostatočná a čaro tejto časti Malých Karpát dopĺňa náučný chodník vedúci nad Višňovskou dolinou s výhľadmi na Čachtický hrad. Túru z tohto chodníka do nepoznanej časti k vrcholu Salašky opísal Rastislav Haleš.
    Višňové – Salašky (Tri stoly) – Hrušové

Tip na túru s deťmi

Vodopád Skok v Mlynickej doline je populárny cieľ, vedie sem žltá značka od lyžiarskeho strediska na Štrbskom plese. Túra je veľmi vhodná pre deti. Nie sú tu nijaké terénne nástrahy, stúpa sa veľmi nenápadne a výhľady na okolité štíty sú famózne. Zamrznutý vodopád je rovnako nádherný. Nevýhodou túry je vysoká návštevnosť lokality.

  • Starohorské vrchy: Danka Laciková odporúča nenáročný výlet s deťmi a sánkami zo Španej doliny na Šachtičky. Sánkovať sa môžete na Šachtičkách a aj na spiatočnej ceste. V Španej doline sa dá pozrieť zachovaná banská architektúra.
    Zo Španej Doliny na Šachtičky v zime s deťmi

Bežky

Vo východnej časti Veporských vrchov na okraji NP Muránska planina leží sedlo Zbojská. Možnosť ubytovania a stravovania z neho robí ideálny východzí bod pre pešie, cyklistické i lyžiarske túry. Atraktívnosť lokality zvyšuje aj nedávno rekonštruovaný zrub v sedle Burda vzdialenom len 7 km. Igor Bazovský tu na bežkách strávil štyri dni.

Skialp

Michal Machala absolvoval lyžiarsky výstup na Kráľovu hoľu z obce Telgárt po červenej značke, so zjazdom rovnakou trasou.

Z fotogalérie

Stohovka..
Stohovka.. – Foto: Galéria / aďo.4

Počasie

Podľa SHMÚ bude v sobotu oblačno až zamračené, miestami, najmä na severe, sneženie. V nižších polohách aj zmiešané zrážky. Najnižšia nočná teplota -2 až -8, v dolinách a kotlinách miestami -8 až -14 st. Najvyššia denná teplota -2 až 3, na západnom Slovensku a na juhu stredného Slovenska 3 až 8 stupňov.

Spočiatku oblačno až zamračené a na viacerých miestach sneženie, v nižších polohách aj dážď a ojedinele poľadovica. Cez deň zmenšovanie oblačnosti a zrážky ojedinele. Najnižšia nočná teplota 1 až -4, na západe a Honte 4 až 1 st. Najvyššia denná teplota 5 až 10, na severe a východe miestami okolo 3 stupňov.

Obmedzenia na turistických chodníkoch

  • Západné Tatry a Chočské vrchy – Zelený TZCH Svorad - Špania - Lomnô (Lomné) a zelený TZCH Prosečné - Dol. Borovianky je zle značený, s obmedzenou priechodnosťou (množstvo popadaných stromov a zarastený). Strhnuté a v zlom technickom stave sú mostíky v Bobroveckej doline, Hlbokej doline a Bystrej doline.

  • Nízke Tatry – Výška nového snehu predstavuje od 20 do 50 cm, ktorý je na peší pohyb fyzicky veľmi náročný. Na hrebeňoch sa vytvorili preveje. Z dôvodu množstva popadaných stromov je ťažko priechodný červený chodník od Širokej doliny smerom na Peknú vyhliadku, červený chodník z Ludrovej na Salatín.

Rovnaké snehové podmienky sú aj vo Veľkej Fatre.

  • Slovenský raj - HZS upozorňuje turistov na spadnutý strom v Sokolej doline na prvom mostíku na závojovom vodopáde, prechod cezeň je náročný, zvýšte tam preto opatrnosť. Na turistických chodníkoch sa nachádza do 20 cm snehu. Na viacerých miestach sú na chodníkoch popadané stromy a zlomené konáre. Technické zariadenia sú miestami zasnežené, zľadovatené a šmykľavé. V roklinách je zvýšený stav vody. Pohyb v roklinách je tak fyzicky aj časovo náročný.

  • Malá Fatra - V tomto období HZS neodporúča používať žltý chodník sedlo Medziholie - Stohové sedlo.

  • Lúčanská Malá Fatra - Ferrata HZS vedúca na Martinské hole je nebezpečná, stupačky a istiace laná sú namrznuté, neodporúča sa pohyb v takomto teréne. Na hrebeni sa nachádza snehová pokrývka 50 - 100 cm, odporúčame mať so sebou zimnú výstroj. Vplyvom vetra je rozmiestnený nerovnomerne, náveterné strany sú vyfúkané, na hrebeňoch sa vytvorili preveje. Nad pásmom lesa sa odporúča pohyb len po zimnom tyčovom značení.

Najnovšie