Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Útulňa z chodníka nad ňou, pohľad k Veľkému Rozsutcu
Útulňa z chodníka nad ňou, pohľad k Veľkému Rozsutcu Zatvoriť

Útulňa Ľubova útulňa na Chotári

Na Ľubovu útulňu sme narazili pri potulkách na hranici terchovsko-zázrivského chotára, resp. manžel ju objavil o niečo skôr pri cyklopotulkách okolo Pupova.

Poloha
Kysucká vrchovina: lokalita na Chotári na pomedzí katastrov obcí Zázrivá a Terchová v blízkosti križovatky zelenej a žltej cyklotrasy
Nadmorská výška
865 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 49.294827 ° SŠ
dĺžka: 19.108884 ° VD
» Mapa
Nocľah
dve skladacie postele na prízemí a na vlastnej karimatke v podkroví alebo na podlahe na prízemí (nutný vlastný spací vak)
Prevádzka
celoročná s hospodárom
Voda
Poniže ohniska pred útulňou pri stromoch
Kontakt
majiteľ objektu: Ľubomír Drengubiak
Dolina 128, 027 05 Zázrivá
+421 949 416 439

Poloha

Ľubova útulňa sa nachádza v časti Chotár, neďaleko miesta, kde sa spája žltá cyklotrasa 8429 so zelenou cyklotrasou 5477 - Okruh Terchovským chotárom.

Prístup

  • z Terchovej, časť Šípková cez osadu Balátovci a Rogoňovci po žltej cyklotrase 8429. V tomto smere stojí útulňa kúsok pod chodníčkom vpravo, ešte predtým, ako sa žltá cyklotrasa stretne so zelenou cyklotrasou 5477;
  • zo Zázrivej po zelenej cyklotrase 5477, pri cyklosmerovníku odbočiť po žltej cyklotrase 8429;
  • zo Zázrivej, časť Ráztoky po neznačených chodníkoch, prejsť cez časť Čistý Breh, potom Hore Galiou až do sedla Mäkčiny, kde prichádza spomínaná zelená cyklotrasa 5477. V sedle Mäkčiny stojí kríž, ktorý slúži ako dobrý orientačný bod.

Objekt

Objekt stojí na šikmom svahu na mieste s výhľadmi na zázrivský chotár. Je na súkromnom pozemku, má svojho vlastníka, ktorý dáva útulňu k dispozícii milovníkom prírody a turistiky. Z jednej strany sa jej šindľová strecha zvažuje až ku svahu, z druhej strany je v stene malé okienko. Ďalšie je nad vchodovými dverami. Chajda je drevená, zospodu má kamennú časť na vyrovnanie šikminy, má šindľovú strechu. Na priedomí je nad vchodom na drevenej tabuľke vyrytý názov Ľubova útulňa a mobilný kontakt na majiteľa s mobilným číslom 0949 416 439. Pod ním je text Monitorované fotopascou. Informácia je aj vo vnútri chatky.

Pri našej návšteve bola útulňa otvorená. Po vojdení dnu vpravo od dverí stojí piecka, na strechu je vyvedený úzky komín. Vo vnútri na poličkách boli sklené poháre. Objekt má drevenú podlahu, pre prístup na hornú časť tu bol postavený rebrík. Šindľová strecha mala sem-tam škáry.

Blízke okolie

Obďaleč sa medzi ihličnanmi dá pohojdať na hojdačke či urobiť ohník na ohnisku, ktoré je pred útulňou. Je tu aj drevený stolík so sedením. V čase našej návštevy bolo bezprostredné okolie chaty pekne udržiavané s pokosenou trávou.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Prameň

Na viditeľný alebo označený prameň sme pri našej návšteve v okolí nenarazili. Po kontaktovaní majiteľa na vyššie uvedenom čísle dostávam od neho užitočnú informáciu, že poniže ohniska pri stromoch je zakopaná vaňa, ktorá zachytáva vodu a je tu prameň. Rozbor kvality vody ukázal, že voda je nezávadná a pitná.

Zároveň sa dozvedám od majiteľa aj menej radostnú správu, že kachle, ktoré sú na fotkách, boli medzičasom z útulne niekým odcudzené (žeby si ich niekto odniesol ku sebe do chalupy kvôli energetickej kríze?). Majiteľ sem doplnil iné, menšie. Teda aj momentálne je v útulni čím prikúriť, len vykúrenie objektu dlhšie trvá.

Viac informácií aj s trasou, ako sme na útulňu narazili my od osady Rogoňovci, nájdete v samostatnom článku.

Záver

Veľmi pekne by som sa chcela poďakovať samotnému majiteľovi za užitočné informácie, možnosť užívania útulne a jeho prácu na udržiavaní objektu i okolia. Nech útulňa ešte dlho slúži svojmu účelu a prináša ľuďom radosť.

Fotogaléria k článku

Najnovšie