Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Stratenec. Foto – Zdeno Vasilišin
Stratenec. Foto – Zdeno Vasilišin Zatvoriť

Basecamp Čertova dolina v zime, Oravské Beskydy na lyžiach a Orlie skaly

Cez víkend sa prudko oteplí a na horách bude fúkať silný vietor. Snehu je pomerne dosť, rátajte však s tým, že bude mokrý a pohyb v ňom bude náročný. Do tipov na túry sme vybrali okrem iného roklinu Čertova dolina na Muránskej planine, Orlie skaly a jaskyne Malá a Veľká Pec v Malých Karpatoch, hrebeň Spišskej Magury nad Ždiarom aj bežky na Orave a v Javorníkoch.

Podmienky

Vo všetkých pohoriach Slovenska platí podľa Strediska lavínovej prevencie mierne lavínové nebezpečenstvo, t. j. 2.stupeň. Lavíny je možné uvoľniť hlavne na veľmi strmých svahoch nad 35°, vo všeobecnosti je snehová pokrývka dobre stabilizovaná.

Upozornenie z Vysokých Tatier: HZS dôrazne neodporúča používať úsek chodníka - magistrály rázcestie Trigan - Popradské pleso červená značka v zimnom období. Bezpečná alternatíva je zelený chodník. Výška nového snehu predstavuje od 30 do 60 cm, ktorý je na peší pohyb fyzicky veľmi náročný.

Upozornenie z Veľkej Fatry: Zimné tyčové značenie v oblasti Suchého Vrchu vo Veľkej Fatre je zmenené, peším turistom HZS odporúča prechod letnou trasou. Od Krížnej po Suchý Vrch je polámané zimné tyčové značenie.

Upozornenie z Malej Fatry (aj Lúčanskej): Nad pásmom lesa HZS odporúča pohyb len po zimnom tyčovom značení. Upozorňuje, že úsek TZCH Suchý - sedlo Bublen nie je vyznačený zimným tyčovým značením. Chodník prechádza lavínovým terénom a pri zníženej viditeľnosti je náročný na orientáciu.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Ferrata HZS vedúca na Martinské hole je nebezpečná, stupačky a istiace laná sú namrznuté, a sú zasypané snehom a množstvom splazov, zároveň hrozí zosunutie splazov zo strmých svahov nad ferratou, ale aj prepadnutie do potoka. Vo ferrate sa nachádza veľké množstvo neprešliapaného snehu, HZS nneodporúča vstup do ferraty.

O ďalších obmedzeniach sa dočítate na konci článku.

Tip na túru

Okruh na hrebeň Spišskej Magury zo Ždiaru, od schátraného penziónu Tatra. Trasa je nižšej až strednej náročnosti, krajinársky veľmi vďačná. Vedie lúkami, neskôr lesom, potom odlesneným hrebeňom pohoria. Vedie ním turistická aj cykloturistická značka, v zime tu nájdeme široko upravenú bežkársku trasu. Výhľady na Belianske Tatry a Ždiar odtiaľto sú nádherné. Upravená trasa je len na hrebeni, na výstup a zostup po trase uvedenej v článku treba aktuálne použiť snežnice alebo BC bežky.

Ďalšie tipy

  • Tribeč: Okruh Danky Tomášikovej z Kostolian pod Tribečom vás zavedie k tunajším typickým kremencovým hôrkam Trojchotár a Drža. Je z nich široký výhľad na vrcholy Veľký Lysec, hôrku Ploská a hrad Gýmeš, zaujímavosťou sú hrubé pokrútené brezy.
    Tribečské kremencové hôrky Trojchotár a Drža

  • Muránska planina: Okruh zo sedla Zbojská cez jednu z dvoch sprístupnených roklín Muránskej planiny popísal Tomáš Trstenský. V roku 2021 nahradili drevené rebríky nové oceľové lano. Odporúčame vziaľ so sebou mačky a podľa výšky snehu aj snežnice.
    Roklina Čertova dolina v zime

Tip na túru s deťmi

Nenáročný výhľadový okruh nad Važeckou jaskyňou. Prvá časť trasy vedie popod menšie lyžiarske stredisko, tu sa dá aj povoziť na boboch či sánkach. Neskôr pokračujeme cez les a napokon cez pekné lúky s výhľadmi na Západné i Vysoké Tatry.

  • Malé Karpaty: V severnej časti Malých Karpát sa dá počas jednej túry pozrieť viacero zaujímavostí v Dobrovodskom krase: Orlie skaly, ku ktorým nás privedie miestne značenie, no aj jaskyne Malá Pec a Veľká Pec. K tým bol nedávno vybudovaný náučný chodník.
    Orlie skaly, Malá Pec a Veľká Pec

Bežky

Zdeno Vasilišin prešiel časť Beskydsko-Javorníckej lyžiarskej bežeckej magistrály. Trasa na hlavnom hrebeni Javorníkov sa strojovo upravuje, nenáročný okruh vedie z Kasární cez Veľký Javorník a rozhľadňu na Stratenci.

Skialp

Michal Diviak popísal skialpový prechod cez Baranie a Priečne sedlo od Zeleného plesa na Zbojníčku. Je jednou z mála legálnych skialpových túr vo Vysokých Tatrách. V popísanom smere z východu na západ sú zjazdy oveľa menej náročné, ako v smere opačnom, nie sú však úplne najľahšie.

BC lyže

Igor Bazovský prešiel počas trojdňového prechodu Oravských Beskýd ich tri najzaujímavejšie miesta, ktoré ležia na poľsko-slovenskom pomedzí: Pilsko, Modralová (najsevernejší bod SR) a Babia hora. Prechod bol mixom klasického bežkovania, skialpinizmu a pešej turistiky, a preto sa naň treba vybrať s patričnou výbavou - okrem oblečenia do každého počasia a BC bežiek k nej patria mačky a tulenie pásy.

Z fotogalérie

Hore a hore
Hore a hore – Foto: Galéria / Martin Bachura

Počasie

Podľa SHMÚ bude v sobotu oblačno až zamračené a na viacerých miestach dážď alebo prehánky. Vo vysokých polohách sneženie, bude veterno a teplo. Najnižšia nočná teplota bude 5 až 0, na západe 9 až 5 st. Najvyššia denná teplota 10 až 16, na Horehroní, v Žilinskom a Prešovskom kraji 5 až 10 st. Bude fúkať, pod Tatrami a popoludní na juhozápade miestami okolo 13 až 20 m/s, na horách prudký vietor až silná víchrica.

V nedeľu opäť na viacerých miestach prehánky alebo dážď. Vo vysokých, k večeru aj v stredných polohách sneženie. Nočné teploty budú rovnako vysoké. Najvyššia denná teplota 4 až 9, na juhozápadnom a južnom strednom Slovensku miestami 9 až 13 st. Na horách bude fúkať prudký vietor až víchrica, na hrebeňoch Tatier spočiatku až silná.

Obmedzenia na turistických chodníkoch

  • Západné Tatry a Chočské vrchy – Zelený TZCH Svorad - Špania - Lomnô (Lomné) a zelený TZCH Prosečné - Dol. Borovianky je zle značený, s obmedzenou priechodnosťou (množstvo popadaných stromov a zarastený). Strhnuté a v zlom technickom stave sú mostíky v Bobroveckej doline, Hlbokej doline a Bystrej doline.

  • Nízke Tatry – Výška nového snehu predstavuje od 20 do 50 cm, ktorý je na peší pohyb fyzicky veľmi náročný. Na hrebeňoch sa vytvorili preveje. Z dôvodu množstva popadaných stromov je ťažko priechodný červený chodník od Širokej doliny smerom na Peknú vyhliadku, červený chodník z Ludrovej na Salatín.

  • Slovenský raj - HZS upozorňuje turistov na spadnutý strom v Sokolej doline na prvom mostíku na závojovom vodopáde, prechod cezeň je náročný, zvýšte tam preto opatrnosť. Na turistických chodníkoch sa nachádza do 20 cm snehu. Na viacerých miestach sú na chodníkoch popadané stromy a zlomené konáre. Technické zariadenia sú miestami zasnežené, zľadovatené a šmykľavé. V roklinách je zvýšený stav vody. Pohyb v roklinách je tak fyzicky aj časovo náročný.

  • Malá Fatra - V tomto období HZS neodporúča používať žltý chodník sedlo Medziholie - Stohové sedlo.

Vzhľadom na výšku snehu je pohyb náročnejší aj v Poloninách, v Beskydoch a Kremnických vrchoch.

Najnovšie