Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Tomášovský výhľad. Foto Michal Bukvai
Tomášovský výhľad. Foto Michal Bukvai Zatvoriť

Basecamp Tomášovský výhľad, Veľký Rozsutec v snehu a náučný chodník nad Beckovom

Do tipov na túry sme vybrali obľúbené ciele v zimnej verzii ako Tri koruny, Veľký Rozsutec a Tomášovský výhľad. Nenáročné túry, kam môžete vziať aj deti, vás zavedú na náučný chodník nad Beckovom či do nízkotatranskej Zadnej doliny k riečke Hnilec.

Aktuálne podmienky

Vo všetkých pohoriach Slovenska platí podľa Strediska lavínovej prevencie mierne lavínové nebezpečenstvo, t. j. 2.stupeň. Pod hranicou 1300 m n. m. je najväčšia hrozba pádu mokrých, prípadne základových lavín. Vplyvom dažďa a oteplenia počas dňa bude hranica stúpať až do výšky 1600 m n. m. Najmenej stabilný sneh je na severných orientáciách.

Skialp vo Vysokých Tatrách:

  • Na Hrebienok a ďalej do Malej a Veľkej Studenej doliny sa dá šliapať rovno zo Starého Smokovca.
  • Na Sliezsky dom sa dá šliapať od parkoviska, no cestou dole tretinu cesty lyže ponesiete kvôli ceste zratrakovanej až na asfalt.
  • Na Chatu pri Zelenom plese sa dá šliapať od Bielej vody, prípadne niesť lyže len na najspodnejšom úseku.

SHMÚ vydal na sobotu 25. 2. výstrahu pred silným vetrom na horách, v nárazoch môže dosiahnuť 30 - 37 m/s. Platí najmä pre Vysoké, Západné a Nízke Tatry, Oravu, Malú a Veľkú Fatru a ďalšie pohoria. Silno bude fúkať aj v nižších polohách, pre severné a stredné Slovensko platí aj výstraha pre snehové jazyky a záveje.

Tip na túru

Okruh v Slovenskom raji od Michala Bukvaia vedie mimo roklín, môžete sa naň vybrať teda aj v tomto období, ak sa obávate ľadu. Zato vás privedie na ikonický Tomášovský výhľad a hrebeň Ihríka so zvyškami Hrabušického hradu, ktorý nikdy nedostavali, na Kláštorisko a priepasťovú jaskyňu Gackova diera (tiež Lievik), v okolí ktorej sa našli stopy osídlenia z mladšej stopy kamennej. Špeciálne odporúčam otvorený skalnatý hrebeň Ihríka s výhľadom na Hornád v hĺbke.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Ďalšie tipy

  • Považský Inovec: Náučný chodník Beckovské Skalice sa nachádza hneď v susedstve Beckovského hradného brala. Vyvedie vás na podobné, i keď skromnejšie bralo, odkiaľ sú krásne výhľady smerom na Beckov. Ďalšia časť chodníka ukazuje pestrú mozaiku človekom pozmenenej i zachovanej krajiny. Uvidíte sprašovú stenu, ktorá sa vytvorila v dobe ľadovej, aj lúky či sad typické pre región.
    Náučný chodník Beckovské Skalice

  • Pieniny: Dominik Chňapko popísal poldennú túru na jednu z klasík v Pieninách, Tri koruny / Trzy korony nad prielomom Dunajca. Výhodou tohto ročného obdobia je menšia návštevnosť tohto ikonického vrcholu.
    Tri koruny z Červeného Kláštora

  • Malá Fatra: Veľký Rozsutec bude od 1. marca na tri mesiace uzatvorený kvôli hniezdeniu vtákov, najbližší mesiac sa teda ešte dá využiť na zimný výstup. Jaroslav Naď sa naň vybral zo Štefanovej. Určite si pribaľte zimný výstroj.
    Zimný Veľký Rozsutec

Tipy na túru s deťmi

Téryho chata je najvyššie položená celoročne otvorená chata vo Vysokých Tatrách. Malá Studená dolina je veľmi atraktívna a zimná trasa na chatu je oproti letu príjemná zmena. Vhodné len pre trénované deti.

  • Nízke Tatry: Zadná dolina predstavuje jednu z prístupových ciest na Kráľovu hoľu. Je menej frekventovaná než iné, no oplatí sa prejsť ňou. My sme si ju vybrali za cieľ detskej túry aj kvôli riečke Hnilec.
    Zadnou dolinou popri riečke Hnilec

Skialp

Nenáročná skialpová túra na horskú chatu v Malej Fatre z Turca vhodná pre začiatočníkov aj zdatnejšie deti. Výšľap má takmer tisíc výškových metrov, ležérnym tempom trvá necelé tri hodiny, trasa nie je ohrozovaná lavínami a má južnú orientáciu. Zjazd ide bývalou zjazdovkou, neskôr širokou lesnou cestou.

Príbeh od Martina Birku

Koniec roka 2017 sa blížil a s ním aj najkrajšie sviatky roka - Vianoce. S týmto obdobím sú spojené rôzne akcie, medzi ktoré patria aj "kapustnice, bašávely a vianočné besiedky" v zamestnaniach. Po jednej takejto akcii som si naplánoval nenáročnú túru, počas ktorej som zažil zimné peklo aj raj.

Z fotogalérie

Nočný zostup
Nočný zostup – Foto: Galéria / Igor Strhárský

Počasie

Podľa SHMÚ bude v sobotu oblačno až zamračené, na väčšine územia dážď alebo prehánky, od cca 1300 m, postupne už od 500 a na severe aj nižšie sneženie. Najvyššia denná teplota 5 až 10, v Žilinskom kraji, pod Tatrami 1 až 5 stupňov. Na juhozápade a v Podtatranskej kotline bude fúkať vietor okolo 12 m/s, v nárazoch okolo 20 m/s. Vo vysokých polohách bude búrlivý vietor až víchrica.

V nedeľu sa ochladí, bude oblačno, miestami, najmä na severe, sneženie alebo snehové prehánky, na juhu v polohách do 300 m aj dážď so snehom alebo dážď. Najnižšia nočná teplota -1 až -6 st. Najvyššia denná teplota 1 až 6, v Žilinskom kraji, na Spiši a Horehroní -3 až 1 stupeň.

Obmedzenia na turistických chodníkoch

Vysoké Tatry
HZS dôrazne neodporúča používať úsek chodníka - magistrály rázcestie Trigan - Popradské pleso červená značka v zimnom období. Bezpečná alternatíva je zelený chodník. Výška nového snehu predstavuje od 30 do 60 cm, ktorý je na peší pohyb fyzicky veľmi náročný.

Veľká Fatra
Po daždi a následnom ochladení, hlavne v ranných hodinách, sú chodníky ľadové a šmykľavé. HZS odporúča používať turistické mačky a paličky. Zimné tyčové značenie v oblasti Suchého Vrchu vo Veľkej Fatre je zmenené, peším turistom HZS odporúča prechod letnou trasou. Od Krížnej po Suchý Vrch je polámané zimné tyčové značenie.

Malá Fatra
Na hrebeni MF je tvrdý ufúkaný sneh. Treba mať vo výbave turistické mačky a cepín. Nad pásmom lesa HZS odporúča pohyb len po zimnom tyčovom značení. Upozorňuje, že úsek TZCH Suchý - sedlo Bublen nie je vyznačený zimným tyčovým značením. Chodník prechádza lavínovým terénom a pri zníženej viditeľnosti je náročný na orientáciu. HZS neodporúča používať žltý chodník sedlo Medziholie - Stohové sedlo.

Lúčanská Malá Fatra
Ferrata HZS vedúca na Martinské hole je nebezpečná, stupačky a istiace laná sú namrznuté, a sú zasypané snehom a množstvom splazov, zároveň hrozí zosunutie splazov zo strmých svahov nad ferratou, ale aj prepadnutie do potoka. Vo ferrate sa nachádza veľké množstvo neprešliapaného snehu, HZS neodporúča vstup do ferraty.

Chodníky sú šmykľavé a ľadové, HZS odporúča turistické mačky a paličky, nad pásmom lesa pohyb len po zimnom tyčovom značení.

Západné Tatry a Chočské vrchy
Zelený TZCH Svorad - Špania - Lomnô (Lomné) a zelený TZCH Prosečné - Dol. Borovianky je zle značený, s obmedzenou priechodnosťou (množstvo popadaných stromov a zarastený). Strhnuté a v zlom technickom stave sú mostíky v Bobroveckej doline, Hlbokej doline a Bystrej doline.

Nízke Tatry
Z dôvodu množstva popadaných stromov je ťažko priechodný červený chodník od Širokej doliny smerom na Peknú vyhliadku, červený chodník z Ludrovej na Salatín.

Slovenský raj
HZS upozorňuje turistov na spadnutý strom v Sokolej doline na prvom mostíku na závojovom vodopáde, prechod cezeň je náročný, zvýšte tam preto opatrnosť. V roklinách je zvýšený stav vody, zvyšky snehu a ľadu. Technické zariadenia sú miestami zľadovatené a šmykľavé. Na viacerých miestach sú na chodníkoch popadané stromy a zlomené konáre.

Vzhľadom na výšku snehu je pohyb náročnejší aj v Poloninách, v Beskydoch a Kremnických vrchoch.

Najnovšie