Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Senníky nad Hlbokou. Foto – Andrea Morongová
Senníky nad Hlbokou. Foto – Andrea Morongová Zatvoriť

Basecamp Náučný chodník vo Veľkej Fatre, cyklo na Braunsberg aj bežky na Kečku

Zatiaľ čo na horách sa ešte skialpuje a bežkuje, na juhu sa môžete bicyklovať a obdivovať snežienky. V dnešnom basecampe prinášame tip na cyklotúru z Bratislavy na rakúsky Braunsberg s krásnymi výhľadmi, výlet na BC bežkách na Kečku v Nízkych Tatrách aj nenáročný výšľap na jednu z planín Slovenského krasu.

Aktuálne podmienky

Pre všetky pohoria Slovenska platí podľa Strediska lavínovej prevencie popoludní 2. stupeň lavínového nebezpečenstva. Snehová pokrývka je vo všeobecnosti dobre spevnená. Na slnkom ohriatych svahoch veľmi veľkej strmosti budú však pri lyžovaní vznikať splazy, prípadne aj malé lavíny, ktoré môžu byť nebezpečné.

Tip na túru

Okruh na Kútnikov kopec a Kútny vrch nad obcami Ľubochňa a Hubová popísala Andrea Morongová. Ide aj o náučný chodník Hubovský okruh, postavil ho miestny turistický klub Tramp Hubová. Dozviete sa tu niečo o pltníctve, salašníctve, prírode Veľkej fatry a pralesoch. Najkrajšie miesto je podľa autorky pri rázcestí Nad Hlbokou. Stoja tu dva opravené senníky a v pozadí dotvára výhľad Veľký Rozsutec, Stoh, Osnica a Šíp.

Ďalšie tipy

  • Súľovské vrchy: Súľovské vrchy sú podľa Martina Knora jednou z najatraktívnejších oblastí Slovenska. V článku prináša tipy popisuje miesta plné brál, v ktorých sa môžete legálne motať ako chcete a za celý deň nestretnete ani jedného jediného výletníka.
    Skaly v okolí Ďurďového

    [ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

  • Slovenský kras: Okolie Hrhova, Horný vrch aj Dolný vrch sú z prírodovedného, ale aj historického hľadiska veľmi zaujímavé lokality. Annka Lenkeyová opísala nenáročnú túru s výľadom na Hrhovské rybníky a Horný vrch z Dolného vrchu.
    Planina Dolný vrch z Hrhova

Tip na túru s deťmi

Po zimnej prestávke je od 1. marca opäť otvorená Važecká jaskyňa v Nízkych Tatrách. Je najvýznamnejším náleziskom kostí jaskynného medveďa na Slovensku. Má tiež bohatú kvapľovú výzdobu.

Návštevu jaskyne môžete skombinovať s nenáročným výhľadovým okruh lúkami a lesmi nad jaskyňou. Prvá časť trasy vedie popod menšie lyžiarske stredisko, tu sa dá aj povoziť na boboch či sánkach. Neskôr pokračujeme cez les a napokon cez pekné lúky s výhľadmi na Západné i Vysoké Tatry.

BC lyže

Tip na jarnú BC túru v Nízkych Tatrách od Pavla Timka, trasa vedie po lesnej ceste od Korytnice do sedla pod Babou a do Hiadeľského sedla. Ďalej vedie lesom v severnej časti Kozieho chrbta do sedla Hadľanka. Nasleduje otvorená časť horských lúk na Kečke s nádhernými výhľadmi na Veľkú Fatru, potom zjazd k útulni v sedle pod Kečkou a záverečná pasáž na Donovaly.

Skialp

Túra na Téryho chatu vo Vysokých Tatrách je ideálna pre skialpových začiatočníkov. Vedie po zimnom turistickom chodníku, po ceste sú dve chaty a cieľom je tiež chata. V prípade problémov sa sem pomoc dostane rýchlo. Zjazd si vyžaduje aspoň priemerne zdatného lyžiara, lebo pod Veľkým hangom zvykne byť vysypaná lavína a najmä vo vrchnej časti ide o celkom slušnú strminu.

Cyklo

Keďže na juhozápade bude najmä v sobotu celkom príjemne, môžete sa vybrať na jarnú cyklotúru podľa návodu Danky Lacikovej. Vedie z bratislavskej Petržalky cez Jelení háj, v ktorom sú ukryté objekty ľahkého a ťažkého opevnenia vybudované v rokoch 1935 - 38 ako súčasť obrany prvej ČSR. Bunkre sa však vo vojne nepoužili - celú obrannú líniu stratilo Československo v prospech Nemecka po Mníchovskej dohode v roku 1938.

Výlet ďalej pokračuje popri Dunaji do Rakúska. z Hainburgu sa strmším výšľapom dostanete na kopec Braunsberg, z ktorého sú prekrásne výhľady na Dunaj, Hainburg s hradným vrchom Schlossberg a kopcom Hundsheimer Berg, aj na Devínsku Kobylu.

Príbeh od Bora Tomisa

Vedeli sme, o čom chatár hovorí a tak sme išli spať a všetci sme sa svorne tešili, ako si zajtra na raňajky uvaríme čerstvo vyúdenú domácu klobásu. Keď som ráno vstal, bolo v chate podozrivo ticho. Myslel som si, že chatár ešte spí a personál tiež, a tak som sa šuchol do kuchyne, aby som si uvaril čaj. Len čo som otvoril dvere do kuchyne, hneď som vedel, že je zle.

Z fotogalérie

Severnou cestou na Baranec
Severnou cestou na Baranec – Foto: Galéria / xandrej

Počasie

Podľa SHMÚ bude v sobotu jasno až polojasno, popoludní začne od severu pribúdať frontálna oblačnosť a neskôr ojedinele sneženie alebo snehové prehánky. Najnižšia nočná teplota 0 až -5, v údoliach miestami -5 až -10 stupňov. Najvyššia denná teplota 6 až 11, na Kysuciach, Orave, Liptove a hornom Spiši okolo 4 st. Fúkať bude mierny vietor.

V nedeľu bude premenlivá veľká, neskôr miestami zmenšená oblačnosť. Na severe očakávajte sneženie alebo snehové prehánky, na juhu aj dážď so snehom alebo dážď. Najnižšia nočná teplota 2 až -3 st., v údoliach ojedinele okolo -5 stupňov. Najvyššia denná teplota 2 až 7, v Žilinskom kraji a na Spiši väčšinou okolo 0 st.

Obmedzenia na turistických chodníkoch

Vysoké Tatry
HZS dôrazne neodporúča používať úsek chodníka - magistrály rázcestie Trigan - Popradské pleso červená značka v zimnom období. Bezpečná alternatíva je zelený chodník. Výška nového snehu predstavuje od 30 do 60 cm, ktorý je na peší pohyb fyzicky veľmi náročný.

Veľká Fatra
Chodníky sú ľadové a šmykľavé. HZS odporúča používať turistické mačky a paličky. Zimné tyčové značenie v oblasti Suchého Vrchu vo Veľkej Fatre je zmenené, peším turistom HZS odporúča prechod letnou trasou. Od Krížnej po Suchý Vrch je polámané zimné tyčové značenie.

Malá Fatra
Nad pásmom lesa HZS odporúča pohyb len po zimnom tyčovom značení. Upozorňuje, že úsek TZCH Suchý - sedlo Bublen nie je vyznačený zimným tyčovým značením. Chodník prechádza lavínovým terénom a pri zníženej viditeľnosti je náročný na orientáciu. HZS neodporúča používať žltý chodník sedlo Medziholie - Stohové sedlo.

Lúčanská Malá Fatra
Ferrata HZS vedúca na Martinské hole je nebezpečná, stupačky a istiace laná sú namrznuté, a sú zasypané snehom a množstvom splazov, zároveň hrozí zosunutie splazov zo strmých svahov nad ferratou, ale aj prepadnutie do potoka. Vo ferrate sa nachádza veľké množstvo neprešliapaného snehu, HZS neodporúča vstup do ferraty.

Chodníky sú šmykľavé a ľadové, HZS odporúča turistické mačky a paličky, nad pásmom lesa pohyb len po zimnom tyčovom značení.

Západné Tatry a Chočské vrchy
Zelený TZCH Svorad - Špania - Lomnô (Lomné) a zelený TZCH Prosečné - Dol. Borovianky je zle značený, s obmedzenou priechodnosťou (množstvo popadaných stromov a zarastený). Strhnuté a v zlom technickom stave sú mostíky v Bobroveckej doline, Hlbokej doline a Bystrej doline.

Nízke Tatry
Z dôvodu množstva popadaných stromov je ťažko priechodný červený chodník od Širokej doliny smerom na Peknú vyhliadku, červený chodník z Ludrovej na Salatín.

Slovenský raj
HZS upozorňuje turistov na spadnutý strom v Sokolej doline na prvom mostíku na závojovom vodopáde, prechod cezeň je náročný, zvýšte tam preto opatrnosť. V roklinách je zvýšený stav vody, zvyšky snehu a ľadu. Technické zariadenia sú miestami zľadovatené a šmykľavé. Pohyb v roklinách je tak fyzicky aj časovo náročný.

Vzhľadom na výšku snehu je pohyb náročnejší aj v Poloninách, v Beskydoch a Kremnických vrchoch.

Najnovšie