Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Pohľad na prístrešok
Pohľad na prístrešok Zatvoriť

Prístrešok Severka pri Chladnej studničke

Ako je Veľká Fatra charakteristická množstvom salašov, búd a senníkov, tak je Bratislavský lesopark známy veľkým počtom altánkov, v ktorých sa dá oddýchnuť alebo skryť pred dažďom. Ide o typizované stavby polygonálneho pôdorysu zastrešené ihlanovou strechou. Avšak nie sú vhodné na núdzové prenocovanie. A keďže výnimka potvrdzuje pravidlo, aj tu sa dajú nájsť stavby, v ktorých sa dá vcelku pohodlne prespať. Viaceré sú na Hikingu opísané (Dolný Červený kríž, Malý Slavín a pod.) a dnes ich doplním o ďalšiu stavbu, volanú Severka.

Poloha
Malé Karpaty, podcelok Pezinské Karpaty, časť Homoľské Karpaty, neďaleko rázcestia Biely kríž
Nadmorská výška
420 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 48.23715 ° SŠ
dĺžka: 17.14806 ° VD
» Mapa
Nocľah
4 až 6 osôb na podlahe s vlastnou karimatkou a spacím vakom
Prevádzka
trojsezónna (bez vykurovacieho telesa)
Voda
Prameň Chladná, prameň Šenkárka
Spojenie
Z Bieleho kríža za 25 min., z Rače za 1,30 hod., z Kamzíka za 2 hod., z Pezinskej Baby za 4,30 hod.
Dalšie info
Hustá sieť turistických značiek

Poloha

V Malých Karpatoch, v oblasti Homoľských Karpát, ktoré sú podcelkom Pezinských Karpát sa neďaleko rázcestia Biely kríž nachádza stavba atypického prístrešku. Je situovaná nad Račou, ktorá je mestskou časťou Bratislavy. Miesto, kde stojí, leží nad záverom Vajnorskej doliny, severne pod vrchom Piesky. Blízky Biely kríž je významnou križovatkou turistických trás a zároveň jedným z voľnočasových centier Bratislavského lesoparku.

Prístup

Priamo k prístrešku nevedie žiadna značka. Preto nie je hojne navštevovaný, ako iné prístrešky, ležiace priamo na trasách turistických chodníkov (Dolný Červený kríž, Malý Slavín, Pánova lúka či Stránisko). Značka v tomto prípade vedie asi 300 m západne. Ide o modrú značku z Rače, ktorá pokračuje cez Biely kríž na rázcestie pod Dračím hrádkom, ležiace neďaleko Borinky. V jeho blízkosti prechádza Cesta hrdinov SNP (červená značka E8), ktorá ide s modrou značkou v súbehu od Bieleho kríža po rázcestie pod Bielym krížom. Avšak hustá sieť turistických trás umožňuje prístup z viacerých miest.

  • Z Bieleho kríža po červenej (Cesta hrdinov SNP) a modrej za 25 minút;
  • Z Rače po modrej za 1.30 h;
  • Z vrchu Kamzík po červenej (Cesta hrdinov SNP) za 2.00 h;
  • Zo sedla Pezinská Baba po červenej (Cesta hrdinov SNP) za 4.30 h.

Objekt a jeho využitie

Ide o jednoduchú polygonálnu zrubovú stavbu s priemerom približne 4 metre. Obvodové drevené steny stoja na kamennej podmurovke, pričom podlahu tvorí udupané podložie. Vstup i osvetlenie interiéru je cez otvor v priečelí stavby. Je zastrešená ihlanovou strechou. Uprostred prístrešku je murované ohnisko. Dym z ohňa sa z interiéru odvádza podobne ako v indiánskom tee-pee, cez otvor v streche. Iného zariadenia tu niet.

Spí sa na zemi, pričom použitie karimatky a spacieho vaku je samozrejmosťou. Vcelku pohodlne sa tu vyspia štyri osoby, maximálne šesť osôb. Keďže medzi obvodovými múrmi a strechou je asi 20 cm voľného priestoru, v prípade silnejšieho vetra odporúčam jeho prekrytie celtou alebo inou fóliou. Hneď pred prístreškom sa nachádza ďalšie upravené ohnisko a dva piknikové a jeden ping-pongový stôl. V zime bývajú ukryté v interiéri.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

V tesnej blízkosti stojí typizovaný prístrešok, ktorý slúži skôr k posedeniu ako k nocovaniu. Ďalší, takmer úplne identický, sa nachádza asi 200 m západne. Latrína leží asi 100 m juhozápadne na okraji lúky (bývalá strelnica). Situovanie prístreška neďaleko Cesty hrdinov SNP (E8) ho predurčuje ako ďalšie miesto, kde sa dá v oblasti Bratislavy prespať.

Voda a okolie

Vodný zdroj, v tomto prípade upravený prameň Chladná sa nachádza približne 160 m juhozápadne. Avšak asi 60 m bokom od neho stojí spomenutá latrína, takže voda môže byť závadná. Spoľahlivejší prameň, studnička Šenkárka leží 600 metrov západnejšie, hneď vedľa lesnej cesty. Na neďalekom Bielom kríži sa nachádza viacero objektov ponúkajúcich občerstvenie, alebo ubytovanie. Ide o penzión Biely kríž (bývalá horáreň), bufet U Kocmundu a o horskú chatu Klinec.

Fotogaléria k článku

Najnovšie