Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vršatské bradlá. Foto – Soňa Mäkká
Vršatské bradlá. Foto – Soňa Mäkká Zatvoriť

Basecamp Tipy na skoré jarné túry v nižších pohoriach

Cez víkend bude vo vyšších polohách fúkať silný vietor a ochladí sa, do tipov na túry sme preto vybrali zaujímavé miesta v nižších pohoriach. Odporúčame Vršatecké bradlá, Mučínsku jaskyňu v Geoparku Novohrad, Jaroveckú bažantnicu s kobercami snežienok alebo hradiská z čias Veľkej Moravy.

Aktuálne podmienky

Podľa Strediska lavínovej prevencie je vo Vysokých a Západných Tatrách 2. stupeň lavínového nebezpečenstva. V Nízkych Tatrách a poobede v Malej i Veľkej Fatre sa zvýši stupeň lavínového nebezpečenstva na tretí. Snehová pokrývka je vplyvom dažďa premočená po kritickú vrstvu, v niektorých prípadoch až po zem. Tu hrozí uvoľnenie lavín už pri malom dodatočnom zaťažení na všetkých orientáciách. Očakávajú sa samovoľné stredné ojedinele až veľké lavíny z mokrého snehu.

Podmienky z Malej Studenej doliny od nášho autora a nosiča Filipa Zachera: Podklad v hangu je veľmi tvrdý a na ňom je vrstva mokrého snehu. Odmäk je už na Téryho chate. Určite odporúťam mačky.

SHMÚ vydal na sobotu 11. marca výstrahu 2. stupňa pred vetrom na horách. Vietor môže dosiahnuť v nárazoch 38 až 44 m/s. Platí najmä pre Nízke, Vysoké a Západné Tatry a Oravu. Silný vietor bude fúkať aj v Malej a Veľkej Fatre, v Pieninách, a na celom juhozápade, v nárazoch do 37 m/s.

Tip na túru

Pohodová túra z Vlárskeho priesmyku cez sklársku osadu Sidonie a lúky Bielych Karpát pod hrad Vršatec. Nasleduje nenáročný výstup do sedla Chotuč, odkiaľ sa dá vybehnúť na vrchol Chmeľová s peknými výhľadmi. Po náučnom chodníku popod Vršatské bradlá zídeme do obce Červený Kameň, kde je Červenokamenské bradlo s ďalším náučným chodníkom.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Ďalšie tipy

  • Podunajsko: V Jarovskej bažantnici aktuálne rastú koberce snežienok, vedie ňou sieť chodníkov a barokový most je momentálne zbavený náletových drevín. V článku od Andrey Grunskej si môžete prečítať aj historické zaujímavosti.
    Jarovská bažantnica v zime

  • Cerová vrchovina: Danka Tomášiková opísala túru k Mučínskej jaskyni, ktorá znikla pri treťohornej sopečnej činnosti, kedy pyroklastický oblak vyvrátil mohutný strom a ten následne prikryl sopečný prach. Strom bez prístupu kyslíka zuholnatel. Časom sa tu vyhĺbil hlboký výmoľový jarok a po zvetraní zotletého kmeňa zostala po ňom asi 12 metrová pseudojaskyňa.
    Mučínska jaskyňa a Lipovianska rozhľadňa

  • Považský Inovec: Miroslav Svítek prešiel z Bojného do Ducového cez hrebeň Považského Inovca a dve veľkomoravské hradiský Valy a Kostolec. Na trase je aj nenáročný kopec Skala s kruhovými výhľadmi.
    Po stopách Veľkej Moravy (Bojná – Ducové)

Tipy na túru s deťmi

Andrea Morongová odporúča rozhľadňu na Svederníckom vrchu v Nízkych Javorníkoch, z ktorej sú kruhové výhľady na Krivánsku časť Malej Fatry a Martinské hole a vodné dielo Hričov. Ide o nenáročný výlet.

  • Tribeč: Ak vám vyhovuje okolie Nitry, dobrou možnosťou je hrad Gýmeš (Jelenec) z Kostolian pod Tribečom. Podľa Ľuba Mäkého túra zaberie asi dve hodiny, no výhľady na skalnatom Studenom hrade a objavovanie zákutí zrúcaniny Gýmeša potrebný čas pokojne aj zdvojnásobia.
    Hrad Gýmeš (Jelenec) z Kostolian pod Tribečom

Podcast

Nový riaditeľ národného parku Nízke Tatry Marek Kuchta hodnotí svojich prvých sto dní vo funkcii. Hovorí, že by chcel zóny voľného pohybu a prírodné kempy vo východnej časti pohoria, no teraz je prioritou zonácia parku. Jej prijatie je podmienkou na presun všetkých štátnych pozemkov pod jeho správu. V rozhovore vysvetľuje, prečo správa nechce povoliť nové cyklotrasy a obhajuje postup strážnej služby.

HIKING.SK podcast

Z fotogalérie

Vo vetre
Vo vetre – Foto: Galéria / Zdeno Vasilišin

Počasie

Podľa SHMÚ bude v sobotu prevažne veľká oblačnosť, na mnohých miestach prehánky alebo dážď. Postupne aj v nižších polohách sneženie alebo dážď so snehom. Bude sa ochladzovať. Najnižšia nočná teplota 8 až 3, v Žilinskom kraji, na Horehroní a na Hornom Spiši miestami 1 st. Najvyššia denná teplota 2 až 8, na juhu, Šariši a na Hornom Zemplíne okolo 10 st. Fúkať bude silný vietor, na horách bude víchrica.

V nedeľu bude počasie lepšie, no dopoludnia bude ešte doznievať silný vietor a nad pásom lesa víchrica. Jasno až polooblačno, cez deň od západu postupne prevažne oblačno. Najnižšia nočná teplota -1 až -6, v údoliach lokálne -6 až -12 st. Najvyššia denná teplota 4 až 9, na severe miestami okolo 2 st.

Obmedzenia na turistických chodníkoch podľa HZS

Vysoké Tatry
HZS dôrazne neodporúča používať úsek chodníka - magistrály rázcestie Trigan - Popradské pleso červená značka v zimnom období. Bezpečná alternatíva je zelený chodník. Na hrebeňoch sa vytvorili preveje. Miestami je chodník vyfúkaný do tvrdých ľadových úsekov.

Veľká Fatra
Chodníky sú ráno ľadové a šmykľavé. HZS odporúča používať turistické mačky a paličky. Zimné tyčové značenie v oblasti Suchého Vrchu vo Veľkej Fatre je zmenené, peším turistom HZS odporúča prechod letnou trasou. Od Krížnej po Suchý Vrch je polámané zimné tyčové značenie.

Malá Fatra
Nad pásmom lesa HZS odporúča pohyb len po zimnom tyčovom značení. Upozorňuje, že úsek TZCH Suchý - sedlo Bublen nie je vyznačený zimným tyčovým značením. Chodník prechádza lavínovým terénom a pri zníženej viditeľnosti je náročný na orientáciu. HZS neodporúča používať žltý chodník sedlo Medziholie - Stohové sedlo.

Lúčanská Malá Fatra
Ferrata HZS vedúca na Martinské hole je nebezpečná, stupačky a istiace laná sú namrznuté, a sú zasypané snehom a množstvom splazov, zároveň hrozí zosunutie splazov zo strmých svahov nad ferratou, ale aj prepadnutie do potoka. Vo ferrate sa nachádza veľké množstvo neprešliapaného snehu, HZS neodporúča vstup do ferraty.

Chodníky sú šmykľavé a ľadové, HZS odporúča turistické mačky a paličky, nad pásmom lesa pohyb len po zimnom tyčovom značení.

Západné Tatry a Chočské vrchy
Zelený TZCH Svorad - Špania - Lomnô (Lomné) a zelený TZCH Prosečné - Dol. Borovianky je zle značený, s obmedzenou priechodnosťou (množstvo popadaných stromov a zarastený). Strhnuté a v zlom technickom stave sú mostíky v Bobroveckej doline, Hlbokej doline a Bystrej doline.

Nízke Tatry
Z dôvodu množstva popadaných stromov je ťažko priechodný červený chodník od Širokej doliny smerom na Peknú vyhliadku, červený chodník z Ludrovej na Salatín.

Slovenský raj
HZS upozorňuje turistov na spadnutý strom v Sokolej doline na prvom mostíku na závojovom vodopáde, prechod cezeň je náročný, zvýšte tam preto opatrnosť. V roklinách je zvýšený stav vody, zvyšky snehu a ľadu.

Vzhľadom na výšku snehu je pohyb náročnejší aj v Poloninách, v Beskydoch a Kremnických vrchoch.

Najnovšie