Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Útulňa pod Kopcom
Útulňa pod Kopcom Zatvoriť

Útulňa Martánova koliba pod Kopcom

Napriek tomu, že som rázovitý a malebný región Orava navštívil turisticky viac ako desaťkrát, stále je tu viacero miest, kde mám čo spoznávať. Jedným z nich je najmä juhovýchodná časť Oravy a konkrétne okolie Zuberca, Trstenej a Tvrdošína. Lokality spájajú Skorušinské vrchy. Na pomedzie pohoria a Oravskej vrchoviny som sa prednedávnom vybral po čerstvom marcovom snežení.

Poloha
Skorušinské vrchy: východne od vrcholu Kopca na červenej hrebeňovej značke
Nadmorská výška
1185 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 49.24382 ° SŠ
dĺžka: 19.55237 ° VD
» Mapa
Nocľah
desať miest na spanie. (štyria ľudia v miestnosti a šesť miest na povale)
Prevádzka
celoročná (bez vykurovacieho telesa)
Voda
V blízkosti sa nenachádzajú žiadne oficiálne pramene
Kontakt
Pozemkové spoločenstvo bývalých urbarialistov obce Oravský Biely Potok
027 42 Oravský Biely Potok
+421 903 326 803, +421 903 843 481
urbarobp(zavinac)bsk.sk

Počas slnečného dňa som z blízkosti sedla Prieková v smere vrch Kopec zbadal v diaľke malú stavbičku. Tipoval som, že to bude poľovnícka chatka, ktorá tu zostala po kalamite a následnej ťažbe a na jeleniu ruju dobre poslúži. Na moje veľké prekvapenie som však naďabil na otvorenú novučičkú stavbu určenú pre všetkých.

Poloha

Útulňa pod Kopcom sa nachádza na juhozápadnom výbežku Skorušinských vrchov. Presnejšie, 350 metrov pod vrcholom Kopca, na jeho východnom hrebeni, vedúcom k sedlu Prieková.

Popri útulni vedie červená turistická trasa spájajúca Dolný Kubín a rázcestie pod Umrlou v Západných Tatrách (Bobrovecká dolina). Okolo sa nachádzajú dediny Malé Borové na juhozápade, Zuberec na východe, Oravský Biely Potok na severe a Podbiel na severozápade.

Prístup

  • z obce Malé Borové po červenej značke 2,9 km, 1.00 h;
  • z obce Zuberec po modrej a následne červenej značke 6,5 km, 2.05 h;
  • z obce Oravský Biely Potok po žltej a následne modrej značke 5,9 km, 2.10 h;
  • z obce Podbiel po modrej značke 10,6 km, 3.20 h.

Objekt

Útulňa je zrubová / drevená stavba s pôdorysom asi 4,5 x 2 metre s mohutnou strechou, výrazne presahujúcou nad vchodovú stranu, spevnenú stredovým trámom. Pod ňou je umiestnený robustný drevený stôl a lavica. Vo vnútri je podlaha tvorená drevenými doskami. Nachádzajú sa tu štyri drevené lavice a jeden podlhovastý stôl.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Na povalu sa vchádza približne metrovým otvorom. Na prvý pohľad pôsobí nedokončene (utesnenie spodnej časti strechy). Podlaha povaly je tvorená robustnými doskami. Nachádza sa tu jeden matrac. Rebrík na povalu vnútri nie je, ale všimol som si ho za zrubom. Vo vnútri útulne sa vyspia štyria ľudia. Rozľahlejší priestor povaly umožňuje vyspať sa dnu až šiestim ľuďom. Vykurovacie teleso (ani priestor na to určený) v útulni nie je.

Voda

V tesnej blízkosti objektu sa prameň podľa mojich zistení nenachádza. Pod vrcholom Kopec však vyviera viacero bystrín, ktorých stav a výdatnosť je však otázna.

Verím, že nová útulňa pod Kopcom ležiaca síce na nevábne pôsobiacom, vyholenom hrebeni, ale s fantastickými výhľadmi na najzápadnejšie zo Západných Tatier a východnú Oravu až po Babiu horu na severe, bude turistom spoznávajúcim dolnú Oravu slúžiť dlho!

Fotogaléria k článku

Najnovšie