Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Strážov. Foto – Martin Birka
Strážov. Foto – Martin Birka Zatvoriť

Výber Strážov – štyri trasy na vrchol

Strážov je výrazný vápencový vrch, najvyšší v Strážovských vrchoch. Podľa neho je pomenované celé pohorie. Na jeho vrchol vás privedú štyri atraktívne trasy. Uvidíte strmé bralá so vzácnymi kvetmi, ďaleké výhľady, ľudovú architektúru aj prielom potoka.

Čas
1 deň
Pohoria
Strážovské vrchy (CHKO Strážovské vrchy)
Trasa
GPS súradnice
šírka: 48.95492 ° SŠ
dĺžka: 18.46305 ° VD
» Mapa

📍Pozrite si Strážov (1213,3 m) na Turistickej mape

Strážovský podvečer
Strážovský podvečer – Foto: Galéria / Mario Duchon
Zliechov
Zliechov – Foto: Galéria / jansulik

Neviem, ako vzniklo meno hory, ale pri pohľade z doliny Nitrice naozaj vyzerá ako strážca alebo orol s mohutnými krídlami. A možno to bola len moja detská fantázia, ktorá mi vsugerovala, že tento vrch drží stráž nad našou dolinou.

Faktom však je, že výrazný vápencový vrch je najvyšší v Strážovských vrchoch a podľa neho je pomenované celé pohorie. So svoju výškou 1213,3 metrov vysoko prečnieva ostatné vrchy pohoria. Leží v centrálnej časti pohoria, v podcelku Zliechovská hornatina. Celý masív leží v NPR Strážov v 5. stupni ochrany prírody. Predmetom ochrany sú krasové javy – bralá, jaskyne, priepasti, vodopády a vzácne druhy fauny a flóry. Lesy v masíve Strážova majú pralesovitý charakter.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Strážov
Strážov – Foto: Galéria / Mario Duchon
Zliechov 2 hodiny pred...
Zliechov 2 hodiny pred... – Foto: Galéria / jansulik

Vrcholové partie tvoria dve lúčnaté polianky zakončené strmými bralami. Na nich rastie zaujímavá zakrpatená bučina a viacero druhov chránených rastlín. K najkrajším patrí astra alpínska, klinček lesklý, klinček včasný, horec Clusiov, jastrabník huňatý, všivec praslenatý, iskerník alpínsky, lomikameň vystúpavý, veronika kríčkovitá či fialka dvojkvetá. Celá oblasť Strážova je teritóriom našej najväčšej šelmy - medveďa hnedého.

Zliechovský chotár
Zliechovský chotár – Foto: Galéria / Mario Duchon
Na Strážove
Na Strážove – Foto: Galéria / Zdeno Vasilišin

Vďaka vrcholu bez lesa patrí Strážov k vďačným výhľadovým kopcom na Slovensku. Z lúčky, kde stojí slovenský dvojkríž, je pekný výhľad na bralnaté Sokolie. A z vrcholu na okolité kopce Strážovských vrchov, dedinky v údolí, dolinu rieky Nitrice s priehradou Nitrianske Rudno a s Vtáčnikom v pozadí. Nie som odborníkom na výhľady, a tak si dovolím odcitovať Martina Birku z jeho článku zo Strážova.

Krajina pod Strážovom
Krajina pod Strážovom – Foto: Galéria / marken

Pomaly sa presúvam k nižšej plošine s mohutným krížom a panorámou, ktorú som dosiaľ poznal len z fotiek. Hlboko pod bralom je učupený charizmatický Zliechov. Vyššie leží široká paleta vrcholov od Rokoša úplne vľavo, cez Veľký Tribeč, Panskú Javorinu, Inovec a dokonca slabo vidieť malokarpatské Záruby. Na západe sa čnejú mnou nenavštívené Biele Karpaty s rozoznateľným Vršatcom. Dobre vidieť aj neďaleké Javorníky, nad ktorými spoznávam moravsko-sliezske ikony – Praděd, Smrk a Lysú horu.

Strážov (1213 m)
Strážov (1213 m) – Foto: Galéria / Michal Bukvai

Turistické chodníky

Prístupové trasy na vrchol sú štyri. Chýba trasa z juhu, ale vzhľadom na strmosť a nesmiernu členitosť bralného terénu je to pochopiteľné, navyše južná a juhozápadná časť masívu je celá v 5. stupni ochrany. Trasy sú prístupné celoročne, ale pri vyššej snehovej pokrývke ťažšie prechodné, skalnaté úseky bývajú za vlhka šmykľavé a lesné cesty v hospodárskych lesoch často rozbahnené. Na väčšine trás sú studničky, no vzhľadom na meniacu sa klímu a vápencové pohorie sa nedá na ne spoľahnúť.

Na stráži
Na stráži – Foto: Galéria / jansulik

Tipy na túry

Zliechov – Strážov

Strážov v auguste
Strážov v auguste – Foto: Galéria / jansulik
Vzdialenosť
8 km
Prevýšenie
+764 m stúpanie, -764 m klesanie
Náročnosť
mierna 2. stupeň z 5-dielnej Hiking stupnice
Čas
1 deň
Vhodnosť pre deti
áno ale závisí od kondície dieťaťa
Obdobie
jeseň 28.11.2020
Pohoria
Strážovské vrchy (CHKO Strážovské vrchy)
Trasa
  • Štart: mapa
  • Koniec: mapa
  • Najvyšší bod: 1213 m n. m. Strážov
  • Najnižší bod: 622 m n. m. Zliechov
Voda
  • studničky cestou do sedla Strážova
Doprava
Ilava (vlak, bus) - Zliechov (bus, parkovanie pri konečnej autobusu na hornom konci)
SHOCart mapy
» č.478 Malá Fatra, Strážovské… (1:40.000)
Trasa

1.55 h, prevýšenie 608 m

Strážov
Strážov – Foto: Galéria / mape1002

Trasu začneme v Zliechove, v dedinke učupenej priamo pod strmými svahmi Strážova. Je to jediná trasa, z ktorej uvidíme cieľ hneď na začiatku. Trasa je značená červenou farbou a je to jeden z úsekov Cesty hrdinov SNP (E8).

Hore bučinou
Hore bučinou – Foto: Galéria / Vladimír Ješko

Asfaltová cesta nás vyvedie za dedinu a treba dávať dobrý pozor, lebo značka zrazu prudko odbočuje z pohodlnej asfaltky doprava a posiela nás rovno cez Podhradský potok. Keď úspešne preskackáme po kameňoch (lávka neexistuje), ideme pekný úsek výhľadovými lúkami, z ktorých vidíme náš cieľ. Nasleduje dlhé tiahle stúpanie lesom do sedla pod Strážovom. V sedle sa pripája žltá značka od Červíkovej. Oddych v sedle dobre padne, lebo teraz nás čaká strmý výstup na Lúku pod Strážovom. Cesta hrdinov SNP pokračuje do Čičmian, my prejdeme na významovú odbočku "výhľad / vrchol" a krásnou horskou lúkou vyjdeme na vrchol Strážova.

Strážov
Strážov – Foto: Galéria / Jana Bílešová

Priedhorie – Strážov

Na Belánke
Na Belánke – Foto: Galéria / Tomáš Trstenský
Vzdialenosť
18 km
Prevýšenie
+832 m stúpanie, -832 m klesanie
Náročnosť
stredná 3. stupeň z 5-dielnej Hiking stupnice
Čas
1 deň
Vhodnosť pre deti
nie ale závisí od kondície dieťaťa
Obdobie
jeseň 12.10.2008
Pohoria
Strážovské vrchy
Trasa
  • Štart: mapa
  • Koniec: mapa
  • Najvyšší bod: 1213 m n. m.
  • Najnižší bod: 381 m n. m.
Voda
  • pramene v doline Strážovského potoka, prameň v sedle pod Strážovom, hostinec v Priedhorí
Nocovanie
Priedhorie (lúka v doline na hranici CHKO Strážovské vrchy pod dedinou)
Doprava
autobus z Púchova alebo z Považskej Bystrice do Pružiny alebo až do Priedhoria
SHOCart mapy
» č.1075 Strážovské vrchy, Tren (1:50.000)
Trasa

2.55 h, prevýšenie 788 m

Prielomom pod Strážovom
Prielomom pod Strážovom – Foto: Galéria / Martin Baniari

Veľmi pekná trasa na Strážov vedie z Priedhoria, časť Pružiny. Pokiaľ je čas, odporúčam vybehnúť si na lezecké skaly Nad vápenkou, ktoré sú západne priamo nad dedinkou. Je z nich nádherný výhľad. Pod skalami sa stretajú zelená a žltá značka, ktoré nás budú obe ďalej sprevádzať. Pri súbehu značiek je socha Jána Nepomuckého, oddychové miesto s altánkom a prameň Svätého Janka. Odtiaľto trasa pokračuje peknou tiesňavovitou dolinou Strážovského potoka do lokality Pod Hrádkom. Tu sa žltá značka odpája a pokračuje do sedla Samostrel.

Pokračujeme zelenou značkou najskôr pekným prielomovým úsekom a potom pohodlnou lesnou cestou ku chate Červíková. Tu musíme opäť presedlať na žltú značku. Zelená pokračuje cez sedlo pod Sokolím do Mojtína a nás žltá vyvedie pomerne strmo na Medvediu skalu. Z Medvedej skaly je krásny pohľad do doliny Strážovského potoka a na bralá Sokolia. Vyhliadka je to však dosť závratová, preto na nej opatrne. Vychodený chodník ide k hornej časti Strážovského vodopádu, no nie je to oficiálny chodník a k vodopádu sa po odstránení rebríka nedá zísť. Je tam veľmi strmý a šmykľavý terén. Pri Medvedej skale je stará búda, ktorá v nutnom prípade môže slúžiť na úkryt v nečase.

Pri Strážovskom potoku
Pri Strážovskom potoku – Foto: Galéria / Ľubomír Mäkký

Od Medvedej skaly pokračujeme strmo hore do sedla pod Strážovom. Tu sa napojíme na červenú, ňou zase strmo na Lúku pod Strážovom a významovou odbočkou na vrchol Strážova.

Slnkom zaliate
Slnkom zaliate – Foto: Galéria / bagir

Briestenné – Strážov

Lúka pod Strážovom
Lúka pod Strážovom – Foto: Galéria / ppztt
Vzdialenosť
28 km
Prevýšenie
+1548 m stúpanie, -1548 m klesanie
Náročnosť
stredná 3. stupeň z 5-dielnej Hiking stupnice
Čas
1 deň
Vhodnosť pre deti
nie ale závisí od kondície dieťaťa
Obdobie
zima 27.12.2006
Pohoria
Strážovské vrchy
Trasa
  • Štart: mapa
  • Koniec: mapa
  • Najvyšší bod: 1213 m n. m.
  • Najnižší bod: 380 m n. m.
Voda
  • sedlo pod Strážovom, pod Hrádkom, rázc. Priedhorie
Doprava
autobus do/z Pružiny
SHOCart mapy
SHOCart 1: 50 000 - č. 1083
VKÚ 1: 50 000 - č. 119 resp. 157
Trasa

4.15 h, prevýšenie 1071 m

Trasa je určená pre výkonnejších turistov. Nie je síce extra dlhá, ale prevýšenie hovorí za všetko. Je to ako hrebeňovka, treba rátať s tým, že ťažko nadobudnuté výškové metre párkrát stratíte a musíte opäť vystúpať. Značka ide väčšinou lesom, ale nájde sa aj pár výhľadových miest.

Kľak spod Strážova
Kľak spod Strážova – Foto: Galéria / Michal Bukvai

Zeleno značená trasa začína v Briestennom, ktoré je súčasťou Pružiny. Tu sa nachádza prírodná pamiatka Briestenské skaly. Je to veľmi zaujímavé zoskupenie vápencových zlepencov, ktoré zvetrávajú do jednotlivých veží, bášt a homolí. Najzaujímavejší je skalný útvar v tvare tyranosaura.

Poľana pod Hrubou Kečkou
Poľana pod Hrubou Kečkou – Foto: Galéria / Tomáš Trstenský

Z Briestenného po chatu Kortmanku sa striedajú pozvoľné úseky so strmšími. Pri chate je pekná lúčka, na ktorej si môžeme oddýchnuť a nezabudneme si pozrieť priepasť medzi Kačkami ("Kortmanka"). Priepasť je pomenovaná po Bohuslavovi Kortmanovi, významnom slovenskom jaskyniarovi, muzikantovi, znalcovi Strážovských vrchov a sprievodcovi po Pružinskej Dúpnej jaskyni. Od Kortmanky vystúpime na rozľahlú poľanu pod vrcholom Hrubej Kečky (Kačky). Z lúky výhľady nie sú, treba zájsť na vrchol a zo skalky pod vrcholom je výhľad do Čičmianskej doliny. Z Hrubej Kečky ideme najskôr pozvoľným klesaním na peknú poľanu pod Hrubou Kečkou a z nej prudším klesaním do sedla Samostrel.

Strážovským lesom
Strážovským lesom – Foto: Galéria / bagir

Zo sedla kráčame dlhší úsek lesom, miernou hrebeňovkou cez Vrábľovú a Čierny vrch na rázcestie pod Strážovom. Tu sa napojíme na červenú značku E8 (Cesta hrdinov SNP) a ňou vyjdeme na Lúku pod Strážovom a odtiaľ významovou odbočkou na vrchol Strážova.

Čičmany – Strážov

Križovatka pred Čičmanmi
Križovatka pred Čičmanmi – Foto: Galéria / Vladimír Ješko
Vzdialenosť
38 km
Prevýšenie
+1916 m stúpanie, -1916 m klesanie
Náročnosť
stredná 3. stupeň z 5-dielnej Hiking stupnice
Čas
2 dni
Vhodnosť pre deti
nie ale závisí od kondície dieťaťa
Obdobie
jar 18.06.2022
Pohoria
Strážovské vrchy (CHKO Strážovské vrchy)
Trasa
  • Štart: mapa
  • Koniec: mapa
  • Najvyšší bod: 1213 m n. m. Strážov
  • Najnižší bod: 377 m n. m. Pružina
Voda
  • Prameň pod sedlom pod Strážovom - rúrka, Pod Hrádkom, Priedhorie, sv. Ján, Rúrka s vodou v Predhodí
Nocovanie
pod Strážovom
Doprava
Rajec (vlak, bus) - Čičmany (bus)
SHOCart mapy
» č.480 Strážovské vrchy, Súľo… (1:40.000)
» č.1075 Strážovské vrchy, Tren (1:50.000)
Trasa

2.00 h, prevýšenie 563 m

Trasou zo starobylej dediny Čičmany zas pôjdeme červenou značkou, čiže úsekom Cesty hrdinov SNP (E8). Pokiaľ máme čas, pozrieme si expozíciu v Radenovom dome, ktorá je veľmi kvalitne a pútavo urobená. V obci sídli tiež nové Múzeum na dreve maľované.

Čičmany
Čičmany – Foto: Galéria / Anton Zahradník

Značka nás vyvedie z obce a žiaľ, asi 1,5 km pokračuje po štátnej ceste, tak pozor na autá. Ďalej pokračuje lúkami pomedzi malé remízky. Lesnou cestou začne potom stúpať hore dolinou. Okolo sú hospodárske lesy, často tu prebieha ťažba a niekedy je cesta rozbahnená tak, že je problém prejsť. Keď sme šťastlivo prekonali nepríjemný úsek, čaká nás strmší výstup na rázcestia pod Strážovom, kde sa pripája zelená značka z Briestenného. Ďalším výšľapom prídeme na Lúku pod Strážovom a odtiaľ významovou odbočkou na vrchol Strážova.

Hlboká orba
Hlboká orba – Foto: Galéria / Danka Tomášiková

Nech si už vyberiete ktorúkoľvek trasu, odmenou za trochu namáhavejší výstup bude pekný výhľad zo Strážova. A pokiaľ nebude výhľadový deň, aj vychádzka sviežim jarným, chladivým letným, nádherne sfarbeným jesenným či belostným zimným lesom na Strážov, určite stojí za to.

Mne osobne sa najviac páčil okruh z Priedhoria cez Medvediu skalu, zostupom do sedla Samostrel a odtiaľ späť do Priedhoria.

Pozrite si ako opísali svoj výstup na Strážov autori Hikingu:

Kvetinky na Strážove
Kvetinky na Strážove – Foto: Galéria / JarinoM

Fotogaléria k článku

Najnovšie