Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Poniklec veľkokvetý. Foto – Soňa Mäkká
Poniklec veľkokvetý. Foto – Soňa Mäkká Zatvoriť

Basecamp Stále sa dá ísť za snehom aj za kvetmi

Na víkend hlásia oteplenie, no na horách je stále sneh na lyže či backcountry bežky. V nižších polohách si môžete odfotiť rozkvitnuté poniklece a hlaváčiky. Do tipov na túry sme vybrali bežky na Kubínsku hoľu, poniklecovú lúku pri Hlohovci aj zrúcaninu hradu Brekov pri Humennom.

Aktuálne podmienky

Podľa Strediska lavínovej prevencie je vo vysokých polohách Tatier a Nízkych Tatier (nad 1700 m n.m.) 2. stupeň lavínového nebezpečenstva. Hlavným lavínovým problémom je vetrom previaty sneh vo vyšších polohách. Popoludní sa vplyvom oteplenia môžu vyskytnúť aj menšie lavíny z mokrého snehu.

Podmienky z Malej Studenej doliny od nášho autora a nosiča Filipa Zachera: Na lyžiach sa dá šliapať až od Hrebienka. Dolina je veľmi tvrdá, hang takisto veľmi tvrdý, trochu previaty novým snehom. Jednoznačne odporúčam celý zimný výstroj, vrátane mačiek, prípadne aj s cepínom.

Tip na túru

Na okraji Považského Inovca nad Hlohovcom sa nachádza Chránený areál Sedliská. Miestni ho poznajú aj ako poniklecovú lúčku. Lokalita je síce neveľká, ale zaujímavá. Prevedie vás ňou pekný náučný chodník. Okrem poniklecov tu môžete obdivovať aj žlté hlaváčiky jarné. Výlet zakončíme na vyhliadke Šianec nad Hlohoveckým zámkom.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Ďalšie tipy

  • Malé Karpaty: Záhorácka obec Kuchyňa je východiskom na populárnu Vysokú, no ponúka aj iné možnosti. Vybrali sme sa odtiaľ na okruh neznačenými vrcholmi Bačkorová, Ražňová a Mešťanková. Nie sú to také výstavné lokality ako spomínaná Vysoká, no je tu viacero krásnych miest a stretnete minimum ľudí, čo je v niekedy preľudnených Malých Karpatoch výrazný bonus.
    Bačkorová, Ražňová a Mešťanková – okruh z Kuchyne

  • Slovenský raj: Netradičnú túru v Národnom parku Slovenský raj popísal Peťo Nový. Hýľ je zalesnený kopec na severozápadnom okraji Volovských vrchov, v ich podcelku Havranie vrchy, v rámci ktorých je najvyšší. Dostanete sa sem z Dediniek cez planinu Geravy, odmenou sú neopozerané výhľady na Tatry.
    Hýľ z Dediniek cez planinu Geravy

  • Vtáčnik: Jančekova skala je pekné výhľadové miesto neďaleko obce Cigeľ, vedie sem nenáročná túra. Skala je andezitovým výbežkom zo zalesneného hrebeňa, poskytuje polkruhový výhľad, podľa Vladimíra Mikuša dokonca najkrajší pohľad na Hornú Nitru.
    Jančekova skala v pohorí Vtáčnik

Tip na túru s deťmi

Andrea Grunská odporúča nenáročný výlet s deťmi na zrúcaninu stredovekého hradu Brekov neďaleko Humenného. Na hrad sa dostanete z obce Brekov. Z pekne zakonzervovanej zrúcaniny je výhľad na Brekov, Humenné a Vihorlat.

Tip na BC bežky

Ak máte chuť na peknú túru na BC lyžiach, dostatok snehu nájdete na hrebeni Oravskej Magury. Od sedla Príslop sa po červenej hrebeňovej značke dostanete cez lúky bývalej Mokraďskej hole na Kubínsku hoľu a Minčol.

5*****
5***** – Foto: Galéria / Laco Blaho

Podcast

Juraj Koreň je extrémny paraglidista, horolezec a dobrodruh. Kombinuje horolezectvo s lietaním. Na Antarktíde liezol s Mišom Sabovčíkom tisícmetrovú stenu vyše 8 hodín a dolu zleteli za 8 minút. Jeho kráľovskou disciplínou sú však bivakové lety, pri ktorých preletí stovky kilometrov. Je to niečo ako diaľková turistika na padáku.

HIKING.SK podcast

Z fotogalérie

Svätožiara
Svätožiara – Foto: Galéria / Karol Česal

Počasie

Podľa SHMÚ k nám začne cez víkend prúdiť teplejší vzduch. V sobotu bude jasno až polojasno, miestami prechodne oblačno. Najnižšia nočná teplota -1 až -6, na západe väčšinou 3 až -1 st. Najvyššia denná teplota 9 až 14, na severe a východe ojedinele okolo 7 stupňov.

V nedeľu bude teplejšie, najnižšia nočná teplota 2 až -3, v západnej polovici územia väčšinou okolo 4 st. Najvyššia denná teplota 11 až 16, v údoliach ojedinele okolo 9 st. Fúkať bude vietor v nárazoch do 15 m/s.

Obmedzenia na turistických chodníkoch

Vysoké Tatry
HZS dôrazne neodporúča používať úsek chodníka - magistrály rázcestie Trigan - Popradské pleso červená značka v zimnom období. Bezpečná alternatíva je zelený chodník. Chodníky sú po predchádzajúcom odmäku a prudkom ochladení zamrznuté a šmykľavé. Miestami je na ich povrchu nový sneh, je vhodné mať vo výbave turistické mačky, paličky alebo cepín.

Veľká Fatra
Hrebeň je sfúkaný do tvrdého až ľadového podkladu. HZS odporúča mať vo výbave turistické mačky a cepín. Zimné tyčové značenie v oblasti Suchého Vrchu vo Veľkej Fatre je zmenené, peším turistom HZS odporúča prechod letnou trasou. Od Krížnej po Suchý Vrch je polámané zimné tyčové značenie.

Malá Fatra
Hrebeň je sfúkaný do tvrdého až ľadového podkladu. HZS odporúča mať vo výbave turistické mačky a cepín. Úsek chodníka Suchý - sedlo Bublen nie je vyznačený zimným tyčovým značením. Chodník prechádza lavínovým terénom a pri zníženej viditeľnosti je náročný na orientáciu. HZS neodporúča používať žltý chodník sedlo Medziholie - Stohové sedlo.

Lúčanská Malá Fatra
Ferrata HZS vedúca na Martinské hole je nebezpečná, stupačky a istiace laná sú namrznuté, a sú zasypané snehom a množstvom splazov, zároveň hrozí prepadnutie do potoka. Chodníky sú šmykľavé a ľadové.

Západné Tatry a Chočské vrchy
Zelený TZCH Svorad - Špania - Lomnô (Lomné) a zelený TZCH Prosečné - Dol. Borovianky je zle značený, s obmedzenou priechodnosťou (množstvo popadaných stromov a zarastený). Strhnuté a v zlom technickom stave sú mostíky v Bobroveckej doline, Hlbokej doline a Bystrej doline. Hrebeň Západných Tatier je miestami sfúkaný do ľadového podkladu.

Nízke Tatry
Hrebeň je sfúkaný do tvrdého až ľadového podkladu. HZS odporúča mať vo výbave turistické mačky a cepín. Z dôvodu množstva popadaných stromov je ťažko priechodný červený chodník od Širokej doliny smerom na Peknú vyhliadku, červený chodník z Ludrovej na Salatín.

Slovenský raj
HZS upozorňuje turistov na spadnutý strom v Sokolej doline na prvom mostíku na závojovom vodopáde, prechod cezeň je náročný, zvýšte tam preto opatrnosť. V roklinách je zvýšený stav vody, zvyšky snehu a ľadu.

Najnovšie