Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Rozhľadňa Háj. Foto – Anton Zahradník
Rozhľadňa Háj. Foto – Anton Zahradník Zatvoriť

Basecamp Hadia dolina, Mačacia skala, rozhľadne aj Liptovský hrad

Vo vyšších pohoriach je tretí stupeň lavínového nebezpečenstva, sneh je premočený, do tipov na túry sme preto vybrali veľa zaujímavostí v nižších polohách. Môžete ísť na rozhľadne Háj, Dubeň či Strečno, k Mačacej skale a do jaskyne Opálená skala, do Hadej doliny alebo na Liptovský hrad.

Aktuálne podmienky

Stredisko lavínovej prevencie upozorňuje, že na horách platí zvýšené lavínové nebezpečenstvo, teda 3. stupeň. Hlavným lavínovým problémom je mokrý sneh. Pretrvávajúce kladné teploty spôsobili, že sa snehová pokrývka premočila, čo znížilo jej súdržnosť.

Tip na túru

Anton Zahradník popísal trasu, ktorá začína sa pri železničnej stanici v Žarnovici a končí na Námestí svätej Alžbety v Novej Bani. Trasu je možné spojiť s návštevou rozhľadne pod vrchom Háj. Ide o pomerne nenáročný prechod spojený s návštevou viacerých zaujímavých miest ako je Žarnovický zámok, žarnovická kalvária, Zbojnícke studničky, rozhľadňa Háj a bralá Havrania či Červená skala.

Ďalšie tipy

  • Slovenský kras:Tento náučný chodník odporúča Danka Tomášiková všetkým, ktorí sa chcú dozvedieť základné informácie o Slovenskom krase. Trasa vedie z obce Plešivec k pozostatkom Plešiveckého hradu, ku krasovej vyvieračke Pivničná diera, na vrchol Hôrka či ku Kamennému mostu.
    Náučný chodník Krasové javy Hôrky

    [ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

  • Považský Inovec: Martin Knor za jeden deň navštívil viacero zaujímavostí: skalnú ihlu Mačacia skala, tri hradiská, voľne prístupnú jaskyňu Opálená skala či chránený Tesársky park.
    Medzi Bojnou a Úhradom

  • Veľká Fatra: Danka Tomášiková prešla neznačnenú, ale voľne prístupnú krasovú Hadiu dolinu a ďalšie zaujímavosti v Harmnaneckom krase neďaleko obce Kordíky.
    Hadia dolina a krasové zaujímavosti v jej okolí

  • Liptov: Na najvyššie položený hrad na Slovensku na dostanete na okružnej túre z liptovskej obce Kalameny. Areál hradu je krásny, hoci múrov tu veľa neostalo. Z hradu sú krásne výhľady na Liptovskú Maru a kopec Pravnáč.
    Liptovský hrad so šesťročným dieťaťom

Tip na túru s deťmi

Andrea Morongová odporúča kratšie výlety na rozhľadňu Strečno na vrchu Špicák nad Strečnom a vyhliadkovú vežu na Dubni nad Žilinou.

Na rozhľadňu Strečno sa dostanete od parkoviska pod hradom Strečno lesom za približne 40 minút. Z rozhľadne môžete obdivovať letecký pohľad na hrad Strečno, vlniaci sa Váh, hrebeň Krivánskej časti Malej Fatry, Žilinu, Kysuckú vrchovinu, ako na dlani je vodné dielo Žilina.

K rozhľadni na Dubni sa dostanete zo žilinskej mestskej časti Budatín lesnou cestou za približne hodinu. Najkratšia trasa vedie z mestskej časti Zádubnie cez lúky. Rozhľadňa má oceľovú konštrukciu v tvare kvádra a zvonka je obložená drevom. Sú z nej krásne výhľady na krivánsku aj lúčanskú časť Malej Fatry, Žilinu priamo pod nohami, opäť vodné dielo Žilina.

Cyklo

S istým zveličením by sa dalo povedať, že všetky bratislavské cyklotrasy vedú na Biely kríž. Toto miesto na hrebeni Malých Karpát je medzi cyklistami veľmi obľúbené. Zašportujete si, zároveň sa nezničíte, a na prístup si môžete vybrať od asfaltových cez lesné cesty až po traily pre horské bicykle.

Príbeh od Miša Diviaka

Prvý oblúčik v pohode. Ale v druhom nastalo veľké prekvapko – sneh nebol tvrdý a nosný, bola to len hrubizná kôra, ktorá nás pri šliapaní hore držala, neprelamovala sa a rafinovane sa tvárila, že je zamrznutý firn. Avšak tlak do lyží v mojom druhom oblúčiku kôru prelomil, lyže sa preborili dnu, takmer zastali a viazania na oboch nohách mi vypli. Vyzul som sa z lyží, prevrátil sa dolu hlavou z kopca a začal som sa v saltách mortale rútiť dolu.

Z fotogalérie

Cez Dunaj
Cez Dunaj – Foto: Galéria / Laco Blaho

Počasie

Podľa SHMÚ cez Slovensko prejde studený front a začne sa ochladzovať. V sobotu budú na viacerých miestach prehánky, dážď, ojedinele búrky, od cca 1400 m zrážky snehové. Cez deň v západnej polovici územia postupne menej zrážok. Najnižšia nočná teplota 10 až 5 st., najvyššia denná teplota 13 až 18, na Kysuciach, Orave, Liptove, Spiši a Horehroní okolo 11 stupňov.

V nedeľu bude premenlivá, cez deň na západeveľká oblačnosť. Miestami dážď alebo prehánky, najmä na severe a východe. Od cca 1300 m budú zrážky snehové. Najnižšia nočná teplota 7 až 2, v údoliach lokálne okolo 0 st. Najvyššia denná teplota 13 až 18, v Žilinskom kraji a na Spiši okolo 11 stupňov.

Obmedzenia na turistických chodníkoch

Vysoké Tatry
HZS dôrazne neodporúča používať úsek chodníka - magistrály rázcestie Trigan - Popradské pleso červená značka v zimnom období. Bezpečná alternatíva je zelený chodník. Odporúčajú mať vo výbave turistické mačky, paličky alebo cepín.

Veľká Fatra
Hrebeň je sfúkaný do tvrdého až ľadového podkladu. HZS odporúča mať vo výbave turistické mačky a cepín. Zimné tyčové značenie v oblasti Suchého Vrchu vo Veľkej Fatre je zmenené, peším turistom HZS odporúča prechod letnou trasou. Od Krížnej po Suchý Vrch je polámané zimné tyčové značenie.

Malá Fatra
HZS odporúča mať vo výbave turistické mačky, cepín a prilbu. Úsek chodníka Suchý - sedlo Bublen nie je vyznačený zimným tyčovým značením. Chodník prechádza lavínovým terénom a pri zníženej viditeľnosti je náročný na orientáciu. HZS neodporúča používať žltý chodník sedlo Medziholie - Stohové sedlo.

Lúčanská Malá Fatra
Ferrata HZS vedúca na Martinské hole je nebezpečná, hrozí prepadnutie do potoka.

Západné Tatry a Chočské vrchy
Zelený TZCH Svorad - Špania - Lomnô (Lomné) a zelený TZCH Prosečné - Dol. Borovianky je zle značený, s obmedzenou priechodnosťou (množstvo popadaných stromov a zarastený). Strhnuté a v zlom technickom stave sú mostíky v Bobroveckej doline, Hlbokej doline a Bystrej doline. Hrebeň Západných Tatier je miestami sfúkaný do ľadového podkladu.

Nízke Tatry
HZS odporúča mať vo výbave turistické mačky a cepín. Z dôvodu množstva popadaných stromov je ťažko priechodný červený chodník od Širokej doliny smerom na Peknú vyhliadku, červený chodník z Ludrovej na Salatín.

Slovenský raj
HZS upozorňuje turistov na spadnutý strom v Sokolej doline na prvom mostíku na závojovom vodopáde, prechod cezeň je náročný, zvýšte tam preto opatrnosť. V roklinách je zvýšený stav vody, zvyšky snehu a ľadu.

Najnovšie