Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Hotel Koprovnica
Hotel Koprovnica Zatvoriť

Chata Hotel Koprovnica v osade Koprovnica

Počas môjho letného vandra po Krupinskej planine som sa dostal do osady Koprovnica. Leží v Brezovskej doline, asi 3 km severne od Dolných Strhár. Podľa nej bolo pomenované tunajšie rekreačné stredisko, ktoré pôvodne slúžilo zamestnancom Bane Dolina. To však prešlo transformáciou a z podnikového zariadenia sa stal jednohviezdičkový hotel slúžiaci verejnosti.

Poloha
Krupinská planina, podcelok Modrokamenské úbočie, Brezovská dolina, osada Koprovnica – časť obce Dolné Strháre (okr. Veľký Krtíš)
Nadmorská výška
241 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 48.2729 ° SŠ
dĺžka: 19.38249 ° VD
» Mapa
Nocľah
45 osôb v 10 trojlôžkových izbách s prístelkou, 1 apartmán
Prevádzka
Celoročná s obslužným personálom
Voda
Vodovod v objekte
Cena
V letnej sezóne 15,- € osoba/noc, mimo sezónu 20,- € osoba/noc
Kontakt
+421 47/489 64 28, + 421 907 226 682
Hotel Koprovnica, Hlavná 132/56, 991 02 Dolná Strehová
koprovnica.jana(zavinac)gmail.com
Spojenie
autobusová linka č. 610401 Modrý Kameň – Veľký Lom, zastávka na znamenie - Dolné Strháre, Koprovnica (len pracovné dni)
Dalšie info
V oblasti je slabý GSM signál, Wi-Fi zdarma pre ubytovaných, oblasť bohatá na huby, v okolí je viacero zaujímavostí

Poloha

Hotel sa nachádza v juhovýchodnej časti Krupinskej planiny, v podcelku Modrokamenské úbočie. Stojí v Brezovskej doline neďaleko miesta, kde presmerovaný tok Starej rieky pohlcuje riečku Koprovnicu. Rekreačné stredisko patrí do katastra Dolných Strhár v okrese Veľký Krtíš. Prechádza ním červená turistická trasa spájajúca sever a juh slovenskej časti regiónu Novohrad. Značka sa začína v osade Drahová (časť Utekáča), pokračuje cez Bykovo, Mýtnu, Divín a Halič do Veľkého Krtíša, kde sa končí.

Prístup

  • z Modrého Kameňa po modrej a červenej značke za 3,5 h;
  • z Veľkého Krtíša po červenej za 4 hodiny;
  • z vrchu Lysec po červenej za 4,5 h.

Stredisko je podľa aktuálneho cestovného poriadku prístupné v pracovných dňoch verejnou dopravou. Obsluhuje ho autobusová linka číslo 610401 Modrý Kameň – Veľký Lom, pričom zastávka Dolné Strháre, Koprovnica je na znamenie.

Hotel

Objekt sa skladá z dvoch častí, a to z ubytovacej a reštauračno-prevádzkovej. Ubytovacia časť sa nachádza v jednopodlažnej budove. Je v nej desať trojlôžkových izieb s možnosťou prístelky a jeden apartmán, celková kapacita je 45 osôb. Izby majú jednoduché, ale účelné zariadenie, vlastný balkón, kúpeľňu a WC. Interiér dopĺňa TV prijímač. Ubytovaní hostia majú na izbách zdarma Wi-Fi pripojenie.

Reštauračno-prevádzková časť sídli v prízemnej budove. Nájdete tu reštauráciu a bar s kapacitou sedemdesiat miest, salónik, kuchyňu, WC a prevádzkové priestory. V lete je možné posedieť si na malej terase. Pred hotelom je parkovisko.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Zariadenie je v celoročnej prevádzke. Deklaruje jednohviezičkovú kvalitu služieb, pričom cena za ubytovanie v letnej sezóne je 15,- € osoba/noc, mimo sezónu 20,- € osoba/noc. Zariadenie nemá vlastnú webovú stránku. Reštaurácia ponúka bohatý sortiment jedál a nápojov za primerané ceny (klasická kuchyňa, menu à la carte, raňajky, polpenzia, plná penzia). Príjemná obsluha a personál je tu samozrejmosťou.

Okolie

Bezprostredné okolie hotela tvoria husté lesy plné zveri. Na jeseň tu rastie nespočetné množstvo húb. Na pravom brehu riečky Koprovnice sa nachádza podzemný tunel, ktorý privádza vodu zo susednej Starej rieky do jej koryta. Tunel postavili na ochranu banských diel (Baňa Dolina) pred prívalovými vodami. V neďalekom Modrom Kameni sa nachádza hrad s unikátnym múzeom hračiek, ďalej kostol sv. Antona Paduánskeho, historický cintorín rodu Balašovcov a nad hradom stojí zaujímavá kalvária.

Aj keď Veľký Krtíš neoplýva množstvom pamiatok, vnímavé oko postrehne zástavbu baníckeho mestečka tzv. sídliska z 50-tych rokov 20. stor. Približne 13 km juhovýchodným smerom sa nachádza termálne kúpalisko Aquatermal Strehová. V samotnej Dolnej Strehovej sídli v Madáchovskom kaštieli Múzeum Imre Madácha.

Fotogaléria k článku

Najnovšie