Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Prístrešok Dvorce - spomienkový areál

V centrálnej časti Levočských vrchoch, resp. na jej hrebeňovej červenej značke, je o rôzne možnosti na prespatie či aspoň skrytie pred nečasom veľká núdza. Preto poznatok o prístrešku určite poteší návštevníka pohoria.

Poloha
Levočské vrchy: na malej čistinke v lese pod lúkami v sedle pod Krížovým vrchom
Nadmorská výška
848 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 49.0834 ° SŠ
dĺžka: 20.5618 ° VD
» Mapa
Nocľah
3 osoby na stoloch, 2 osoby na zemi, s nutnou karimatkou, v prípade bočného dažďa obmedzené na 1-2 osoby
Prevádzka
trojsezonná (bez vykurovacieho telesa)
Voda
prameň Vapenisteho potoka, ktorý by mal križovať príjazdovú cestu
Spojenie
Hradisko (bus), Levočská Dolina (bus)

Poloha a prístup

Od smerovníka sedlo pod Krížovým vrchom, polhodiny smerom na sever, pri plechovom označení Dvorce odbočka na východ do lesa.

Prístrešok, ako prezrádza názov, sa nachádza v areáli bývalej dediny Dvorce, ktorá bola v roku 1952 vysťahovaná. Spomienkový areál sa nachádza tesne pod hrebeňom, resp. pol kilometra neznačenou príjazdovou cestou od rozľahlých Dvorčianskych lúk, ktoré zaberajú sedlo pod Krížovým vrchom a na ktorých južnom kraji sa nachádza spomenutý smerovník.

Odbočka sa nachádza asi v strede lúk a je zároveň označená kovovou šípkou s nápisom DVORCE. Tu z červeno značenej poľnej cesty odbočuje príjazdová cesta doprava k lesu, okolo poľného železného kríza na murovanom podstavci, v lese urobí ostrú zatáčku a prichodiaci zbadá tabuľu o obci Dvorce. Odtiaľ je na dohľad prístrešok a nad ním súkromná chata.

Objekt

Celodrevený prístrešok na ôsmych stĺpoch je obdĺžnikového pôdorysu (približne 12 x 5 m) s výškou asi 5 m. Okrem murovaného ohniska s komínom sa tu nachádzajú tri masívne stoly s lavicami okolo každého stola. Na spodnej strane strechy sa nachádzajú informácie a pamätné fotky k dejinám obce Dvorce.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Keďže prístrešok nie je zo strán krytý, tak pri jeho výške a bočnom vetre či daždi neposkytne žiadanú ochranu. Istou nádejou pri takomto počasí je, že prístrešok sa nachádza v lese, sčasti na otvorenom priestore čistinky, tak možno nebude vystavený najsilnejšiemu vetru.

Povyše prístreška sa nachádza neohradená, asi súkromná chata s malou krytou verandičkou, ktorá by mohla lepšie ochrániť pred nečasom. A smerom ďalej na lúky Veterník, sa podľa fotiek na internete majú nachádzať posedy vhodné na skrytie. Otázne je, či sú voľne prístupné.

Voda

Prameň som nezaznamenal, ale podľa máp, neďaleko úvodnej tabuli o dedine Dvorce križuje prístupovú cestu Vápenistý potok, ktorý vyviera naľavo v lese povyše od cesty, kde by mala byť studnička.

Zaniknutá obec Dvorce

Prvá písomná zmienka o sídle sa objavuje v roku 1317 ako dedina Fredericha (Villa Frederici) a bola majerom mesta Levoča, preto aj novší názov Dvorce. V čase stredovekých bojov medzi spišskými mestami Levoča a Kežmarok bola napr. roku 1532 vypálená vojskom Kežmarčanov spolu s okolitými dedinami. Po nástupe komunistov k moci sa riedke osídlenie Levočských vrchov podpísalo na vzniku Vojenského obvodu Javorina a tým pádom na zániku osídlenia v ňom. V roku 1952 sa museli násilne vysťahovať tiež obyvatelia obce Dvorce plus ďalších troch v okolí.

"Rok 1952 sa píše a my odchádzame. Nie z vlastnej vôle, ale z vôle iných. Stráca sa nám domov, kraj otcov a materí, dedov a predkov, hruď rodnej zeme. A my odchádzame. Do kútov nás zahnali, aby sme zabudli. Ale my nezabúdame, nezaprieme svoj rod, nezaprieme svoj krásny rodný kraj, ten dar Zeme, čo Boh nám nadelil… Sľubujeme si dnes všetci, naši, vaši, i tí, čo k nám prišli. Nezabúdame a nezabudneme. Dvorce žili v nás a žiť budú. Sľubuj..."

Fotogaléria k článku

Najnovšie