Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vrchol Spišské v Levočských vrchoch. Foto Stanislav Ďurica
Vrchol Spišské v Levočských vrchoch. Foto Stanislav Ďurica Zatvoriť

Basecamp Plešivecká planina, malofatranský Suchý aj Biele Karpaty s batoľaťom

Na tento víkend sme vybrali zaujímavosti z rôznych kútov Slovenska. Nájdete tu dejepisnú vychádzku na západnom Slovensku, výlet s batoľaťom do Bielych Karpát, neznačený výhľadový vrchol Spišské v Levočských vrchoch, cyklotúru na slovensko - maďarsko - ukrajinské trojmedzie, výstup na Suchý v Malej Fatre aj prechod Plešiveckou planinou v Slovenskom krase.

Aktuálne podmienky

Vo všetkých pohoriach Slovenska platí podľa Strediska lavínovej prevencie 2. stupeň lavínového nebezpečenstva. Sneh z poslednej periódy sneženia (pondelok-utorok) je rozmiestnený veľmi nerovnomerne, náveterné strany (SZ) sú vyfúkané až na tvrdý ľadový podklad, alebo na pôdu, na záveterných stranách je sústredené veľké množstvo nového snehu (40-80cm).

Tip na túru

Stanislav Ďurica sa vybral na túru z Lipian. Voľba padla na zaujímavo vyzerajúci kopec v Levočských vrchoch, na ktorý nevedie oficiálna značka, ale dostať sa naň nie je žiadny problém – vrchol s názvom Spišská, odkiaľ je celý Spiš ako na dlani. Okruh začína v dedinke Tichý Potok. Pôvodný názov obce - Šteľbach pochádza z nemčiny, taktiež znamená "Tichý potok".

Ďalšie tipy

  • Nízke Tatry: Predhorie Nízkych Tatier z oboch strán je pomerne rozsiahle, a najmä z horehronskej strany poskytuje nespočetné možnosti túlať sa po nízkych kopcoch, dolinách a rozľahlých horských lúkach. Veľa z týchto miest leží len v ochrannom pásme Národného parku Nízke Tatry, kde platí 2. stupeň ochrany, môžete tu teda chodiť aj mimo značených chodníkov. veľmi peknou vychádzkou s panoramatickými výhľadmi sú Ráztocké lazy neďaleko Nemeckej.
    Zimné Ráztocké lazy

    [ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

  • Slovenský kras: Plešivecká planina leží západne od mesta Rožňava, medzi údoliami tokov Štítnik, Slaná a Honský potok. Prechod cez ňu popísala Gabriela Ferencová, mdzi zaujímavosťami na trase je priepasť Zvonivá jama, Serényiho cisterna, ktorá slúžila na napájanie dobytka, keďže je na planine problém s vodou a vyhliadková Gerlašská skala.
    Plešivecká planina z juhu na sever

  • Podunajsko: Miroslav Svítek postupne navštevuje rozhľadne západoslovenského regiónu, v tmto článku popisuje výlet do obce Urmince neďaleko Topoľčian. Ide najmä o dejepisnú vychádzku, okrem rozhľadne môžete navštíviť Archeologické múzeum Veľkej Moravy a zvonicu v obci Bojná a zámocný park v Tovarníkoch.
    Rozhľadňa Urmince a za dejinami vlastnými nohami

  • Malá Fatra: Jednu z klasík v krivánskej Malej Fatre popísal Michal Mikuláš, zavedie vás z Turčianskych Kľačian cez Chatu na Kľačianskej Magure na Suchý.
    Turčianske Kľačany - Suchý

Tip na túru s deťmi

Jitka Švarcová popísala niekoľko tipov pre rodičov s batoľaťom. Nájdete tu Veľký Lopeník s rozhľadňou, náučný chodník Moravské kopanice a kopec Machnáč.

Cyklo

Nenáročný cyklovýlet na Zemplíne popísal Pavol Gomboš, zavedie vás na trojhraničný bod Maďarska, Ukrajiny a Slovenska.

Príbeh od Bora Tomisa

Ráno sa budím krátko pred ôsmou. Malé okienko neprepustilo príliš veľa svetla cez pavučiny a prach a ja, ležiac v spacáku na troške suchého sena, si začínam spomínať na svoj živý sen. Úplne inými očami si prezerám malú stajňu a zaráža ma, že som v noci vo sne priväzoval koníky na železné krúžky, ktoré sú naozaj zabudované v stene a ktoré som si včera večer ani nevšimol.

Z fotogalérie

Salamandra
Salamandra – Foto: Galéria / Vladimír Lukačovič

Počasie

Podľa SHMÚ bude v sobotu oblačno až zamračené, prechodne aj zmenšená oblačnosť. Na viacerých miestach dážď, prehánky, výnimočne aj búrky. Najnižšia nočná teplota 8 až 3 st. Najvyššia denná teplota 12 až 17, na Kysuciach, Orave a pod Tatrami okolo 10 stupňov.

V nedeľu bude oblačno až zamračené, cez deň opäť na viacerých miestach dážď alebo prehánky, vo vyšších a postupne už od stredných polôh sneženie. Najnižšia nočná teplota 6 až 1, na juhozápade do 8 st. Najvyššia denná teplota 4 až 9, v južnej polovici väčšinou 9 až 14 stupňov.

Obmedzenia na turistických chodníkoch

Vysoké Tatry
HZS dôrazne neodporúča používať úsek chodníka - magistrály rázcestie Trigan - Popradské pleso červená značka v zimnom období. Bezpečná alternatíva je zelený chodník. Odporúčajú mať vo výbave turistické mačky, paličky alebo cepín.

Veľká Fatra
Hrebeň je sfúkaný do tvrdého až ľadového podkladu. HZS odporúča mať vo výbave turistické mačky a cepín. Zimné tyčové značenie v oblasti Suchého Vrchu vo Veľkej Fatre je zmenené, peším turistom HZS odporúča prechod letnou trasou. Od Krížnej po Suchý Vrch je polámané zimné tyčové značenie.

Malá Fatra
HZS odporúča mať vo výbave turistické mačky, cepín a prilbu. Úsek chodníka Suchý - sedlo Bublen nie je vyznačený zimným tyčovým značením. Chodník prechádza lavínovým terénom a pri zníženej viditeľnosti je náročný na orientáciu. HZS neodporúča používať žltý chodník sedlo Medziholie - Stohové sedlo. Od 01.03.2023 do 15.06.2023 platí uzávera z dôvodu ochrany prírody a to na týchto chodníkoch: Medziholie – Veľký Rozsutec – Medzirozsutce (červená turistická značka) Obšívanka – Malé nocľahy (modrá turistická značka) Vendovka – Malý Kriváň (modrá turistická značka)

Lúčanská Malá Fatra
Ferrata HZS vedúca na Martinské hole je nebezpečná, hrozí prepadnutie do potoka.

Západné Tatry a Chočské vrchy
Zelený TZCH Svorad - Špania - Lomnô (Lomné) a zelený TZCH Prosečné - Dol. Borovianky je zle značený, s obmedzenou priechodnosťou (množstvo popadaných stromov a zarastený). Strhnuté a v zlom technickom stave sú mostíky v Bobroveckej doline, Hlbokej doline a Bystrej doline. Hrebeň Západných Tatier je miestami sfúkaný do ľadového podkladu.

Nízke Tatry
HZS odporúča mať vo výbave turistické mačky a cepín. Z dôvodu množstva popadaných stromov je ťažko priechodný červený chodník od Širokej doliny smerom na Peknú vyhliadku, červený chodník z Ludrovej na Salatín.

Slovenský raj
HZS upozorňuje turistov na spadnutý strom v Sokolej doline na prvom mostíku na závojovom vodopáde, prechod cezeň je náročný, zvýšte tam preto opatrnosť. V roklinách je zvýšený stav vody, zvyšky snehu a ľadu.

Najnovšie