Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Prístrešok Horný Dekan od severozápadu
Prístrešok Horný Dekan od severozápadu Zatvoriť

Prístrešok Horný Dekan

Priamo na území ramennej sústavy Dunaja nájdeme málo turistickej infraštruktúry a ešte menej možností na prespatie pod strechou. Článok sa venuje pomerne veľkému prístrešku, ktorý je len kúsok od červenej turistickej trasy (a zároveň cyklotrasy) a dal by sa využiť nielen ako úkryt pred nepriazňou počasia, ale dá sa v ňom núdzovo prenocovať. Vďaka mólu ponúka veľmi pohodlný prístup pre vodákov, ktorí sa plavia Gabčíkovským ramenom či odbočia z bývalého hlavného toku Dunaja.

Poloha
Podunajská nížina - Podunajská rovina: Gabčíkovo - prístav, na brehu Gabčíkovského ramena
Nadmorská výška
117 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 47.87134 ° SŠ
dĺžka: 17.5197 ° VD
» Mapa
Nocľah
15 ľudí, na podlahe, vlastný spacák a karimatka
Prevádzka
24h
Voda
Len filtrovaná z rieky, prípadne nabrať v Hullám csárde

Prístrešok má mierne nadštvorcový tvar, betónovú podlahu, pozdĺž stien sú dlhé lavice a dva stoly. Vedľa je veľkými kameňmi vyložené ohnisko a dostatok trávnatých plôch, ak by chcel niekto prespať radšej v stane. Prístup je od bývalej horárne Horný Dekan, približne 400 metrov po štrkovej lesnej ceste.

Dunajské ramená sú veľmi atraktívna turistická destinácia, pravidelne sem chodím na viacdenné vandre najmä okolo Veľkej noci, treba sa len pripraviť na prechod hlbších brodov. Hneď pod prístreškom sú dve také prehrádzky, ktoré umelo dvíhajú hladinu ramien a tu sa cez ne dá dostať na Ostrov orliaka morského.

Hneď pri prístrešku je mólo, ktoré sa dá využiť pre pohodlnejšie pristávanie, ak by chcel niekto skúmať ramená na kanojke (tiež veľmi odporúčam). Ideálny čas je do konca mája, najmä po daždivom období rozpútajú komáre hotové peklo, to platí najmä od júna do konca septembra.

Voda

Nie je tu žiadna studňa, na ramenách treba vo všeobecnosti používať iba riečnu vodu, teda prefiltrovať, prípadne prevariť.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

V sezóne počas víkendov funguje neďaleko vynikajúcou kuchyňou povestná Hullám csárda. Okrem kaviarne pri prístavisku bývalej kompy do Lipótu už nie je nijaký zdroj pitnej vody.

Fotogaléria k článku

Najnovšie