Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Veľká Studená dolina a Slavkovský štít. Foto – Soňa Mäkká
Veľká Studená dolina a Slavkovský štít. Foto – Soňa Mäkká Zatvoriť

Basecamp Tipy na veľkonočné túry k vodopádom a jaskyniam

Cez víkend sa o pár stupňov oteplí, bude to však s prehánkami, ktoré môžu byť od stredných polôh snehové. Keďže deti majú prázdniny, tentoraz sme pre vás pripravili dlhší zoznam túr. Môžete sa vybrať na jarné túry k vodopádom vo Vysokých Tatrách, Kremnických vrchoch aj v Malej Fatre, na výlety k čerstvo otvoreným jaskyniam aj k Silickej ľadnici, do geoparku v Gánovciach a pozrieme si roky zakázaný výhľad - devínske hradné bralo z rakúskej strany Dunaja.

Aktulity

  • Po zimnej prestávke otvorila Štátna ochrana prírody štyri jaskyne: Ochtinskú aragonitovú, Jasovskú, Gombaseckú jaskyňu a jaskyňu Driny. Spolu je otvorených deväť z trinástich sprístupnených jaskýň. Zatvorená je ešte Harmanecká jaskyňa, Dobšinská ľadová jaskyňa, Demänovská ľadová jaskyňa a Demänovská jaskyňa slobody. (fb)

  • V Kolárove vznikol nový náučný chodník Lodný mlyn a jeho okolie. Nenáročný chodník v celkovej dĺžke 1,8 kilometra predstavuje miestne zaujímavosti - mŕtve rameno Malého Dunaja, vodné ekosystémy stojacich vôd, Žabí hrad, sútok Malého Dunaja s Váhom, lužný les so zachovanými hlavovými vŕbami a samotnú národnú kultúrnu pamiatku Lodný mlyn. (tasr)

  • Od 3. apríla do 30. júna 2023 je z dôvodu prebiehajúcich rekonštrukčných prác úplne uzatvorená cesta v Prielome Dunajca. Rovnako bude uzatvorená aj žltá turistická trasa v úseku Targov – Huta.
    Viac tu.

  • Správa TANAP-u odovzdala koncom marca 2023 okresnému úradu v Prešove upravený návrh návštevného poriadku. Táto podoba návštevného poriadku by mala byť kompromisom po tom, čo TANAP uplynulé štyri roky rokoval so všetkými dotknutými subjektami aj športovou verejnosťou. Viac tu.

    [ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Tip na túru

Studený potok tvorí známe Vodopády Studeného potoka aj Obrovský vodopád, ktoré v okolí Hrebienka a cestou na Zamkovského chatu obdivujú tisíce turistov. Oplatí sa však túra popri potoku už od Tatranskej Lesnej. V hornej časti výletu sa môžete zastaviť na Rainerovej útulni na Starolesnianskej poľane. Odtiaľto môžete pokračovať na Hrebienok a do Starého Smokovca, alebo sa prejsť ešte na Zamkovského chatu popri spomínanom Obrovskom vodopáde a s krásnym výhľadom do Veľkej Studenej doliny.

Ďalšie tipy

  • Malé Karpaty: Jaskyňa Driny sa dá veľmi pekne skombinovať s návštevou doliny Hlboča s jediným malokarpatským vodopádom, v ktorom Zdeno Vasilišin vystihol priaznivý stav vody. Ak budete mať čas, nevynechajte ani hradisko Molpír nad Smolenickým zámkom.
    Dolina Hlboča s deťmi

  • Slovenský kras: Peter Mišovic odporúča turistický okruh z Plešivca po modrej smerom na Mestskú priepasť a ďalej pokračovať cez Závoznú po zelenej turistickej značke až ku jaskyni.
    Gombasecká jaskyňa

Neďaleko sa nachádza ďalšia prírodná zaujímavosť: Silická ľadnica. Horná priepasťovitá časť jaskyne je čiastočne zaľadnená. Po zarútení prechodu do dolných častí sa vytvoril uzavretý depresný priestor s kumuláciou studeného vzduchu a tvorbou ľadu. Je to najnižšie situovaná klasická ľadová jaskyňa do 50° severnej zemepisnej šírky mierneho klimatického pásma.

Silická ľadnica a.d. 2010
Silická ľadnica a.d. 2010 – Foto: Galéria / Matúš Morong

  • Podunajsko: Na rakúsky breh Dunaja s dlho zakázaným výhľadom na devínske hradné bralo nás vezme Miroslav Svítek. Do novembra 1989 som sa z Devínskej Kobyly díval na Moravské pole ako na miesto, ktoré síce existuje, no vlastne je nedosiahnuteľné. To pokračovalo aj po novembri 1989. Svetlú škvrnu Schloss Hofu som si vždy odfotil, pripojil pár záberov pokojnej či rozvodnenej Moravy a pokračoval po náučnom chodníku alebo červenej na vrchol Kobyly. Až začiatkom apríla 2008 som si pri fotení kveteny na Kobyle povedal: „Človeče, prečo sa tam nevyberieš?"
    Marchegg - sútok Moravy s Dunajom

  • Malá Fatra: Náročnejšia celodenná túra od Tomáša Deneša vás privedie cez Šútovský vodopád na Chleb a Veľký Kriváň. Okrem vodopádu sa môžete tešiť na Mojžišove pramene, ďaleké výhľady a Chatu pod Chlebom.
    Cez Šútovský vodopád na Chleb a Velký Kriváň

  • Cerová vrchovina: Dvojdňová aprílová túlačka od Martina Baniariho. Navštívil hrad Hajnáčka, Steblovu skalu aj Soví hrad. Viaceré výrazné skalné útvary a hlavne malebné dubové lesy Martina očarili natoľko, že sa pohorie pre neho stalo objavom roka.
    Cerovou vrchovinou - zabudnutou kráskou Gemera

Tipy na túru s deťmi

Veľmi atraktívny výlet pre deti z historického aj geologického hľadiska od Romana Matkovčíka. Na podhorí Vysokých Tatier sa v obci Gánovce našla skamenená výplň lebky neandertálskej ženy, odtlačky rastlinstva a fosília zubov mamuta (mastodonta). V geoparku sa deti môžu zahrať. Pokračujeme na koniec obce, kde sú minerálne pramene - vrty a travertínová kopa.

  • Kremnické vrchy: Malachovskou dolinou kedysi viedla poštová cesta z Banskej Bystrice cez Kremnické vrchy do Kremnice. Tatiana Filipková sa z nej vybrala na skalné bralko Skalku. Na ďalšom úseku túry minuli andezitové kamenné more a Malachovský vodopád s tiesňavou.
    Malachovská dolina: vodopád a tiesňava

  • Ešte raz Kremnické vrchy: Králická tiesňava sa nachádza pri obci Králiky neďaleko Banskej Bystrice. Vedie ňou náučný chodník. Je to ideálna lokalita na kratší nenáročný výlet. Bonusom je sedem metrov vysoký Králický vodopád.
    Králická tiesňava a vodopád začiatkom leta

  • Súľovské vrchy: Nenáročnú prechádzku k Hlbockému vodopádu v Súľovských skalách od Andrey Morongovej. Východisko túry je Bytča, mestská časť Hlboké nad Váhom. Trasa vedie lesom popri skalách. Ak sa rozhodnete pokračovať zelenou značkou ďalej, hneď nad vodopádom je pekná vyhliadka na skalné mesto.
    Hlbocký vodopád s deťmi

Z fotogalérie

Vodopád pod Jarabačkou
Vodopád pod Jarabačkou – Foto: Galéria / Laco Blaho

Počasie

Podľa SHMÚ bude v sobotu oblačno až zamračené a na viacerých miestach dážď alebo dážď so snehom, od stredných polôh sneženie. Na východe cez deň zrážky ojedinele a neskôr popoludní miestami zmenšená oblačnosť. Najnižšia nočná teplota 1 až -4, na západe miestami okolo 3 st. Najvyššia denná teplota 5 až 10, na Zemplíne a Above miestami do 12 st.

V sobotu bude veľká, miestami prechodne zmenšená oblačnosť, najmä v noci. Miestami prehánky alebo dážď, vo vyšších polohách sneženie. Najnižšia nočná teplota 4 až -1, pri zmenšenej oblačnosti, najmä v dolinách, miestami -1 až -6 st. Najvyššia denná teplota 9 až 14, na Orave a Zamagurí miestami okolo 7 st.

Aktuálne podmienky

Vo Vysokých, Západných a Nízkych Tatrách platí 2 stupeň lavínového nebezpečenstva. V Fatrách je menší prírastok nového snehu a platí tu 1.stupeň. Tendencia lavínového nebezpečenstva je so snežením a vetrom stúpajúca.

Skialp v Nízkych Tatrách: Na Štefáničku sa dostanete od Trangošky na pásoch, sneh je veľmi tvrdý. Na Kráľovu hoľu sa dá šliapať od Chaty v Prednom sedle.

Súvislá snehová pokrývka je podľa Strediska lavínovej prevencie približne od 1200 m n. m.

HZS odporúča mať vo všetkých pohoriach vo svojej pôsobnosti vo výbave turistické mačky a cepín.

Obmedzenia na turistických chodníkoch

HZS odporúča mať vo výbave turistické mačky a cepín.

Vysoké Tatry
HZS dôrazne neodporúča používať úsek chodníka - magistrály rázcestie Trigan - Popradské pleso červená značka v zimnom období. Bezpečná alternatíva je zelený chodník.

Veľká Fatra
Zimné tyčové značenie v oblasti Suchého Vrchu vo Veľkej Fatre je zmenené, peším turistom HZS odporúča prechod letnou trasou. Od Krížnej po Suchý Vrch je polámané zimné tyčové značenie.

Malá Fatra
Úsek chodníka Suchý - sedlo Bublen nie je vyznačený zimným tyčovým značením. Chodník prechádza lavínovým terénom a pri zníženej viditeľnosti je náročný na orientáciu. HZS neodporúča používať žltý chodník sedlo Medziholie - Stohové sedlo. Od 01.03.2023 do 15.06.2023 platí uzávera z dôvodu ochrany prírody a to na týchto chodníkoch: Medziholie – Veľký Rozsutec – Medzirozsutce (červená turistická značka) Obšívanka – Malé nocľahy (modrá turistická značka) Vendovka – Malý Kriváň (modrá turistická značka)

Lúčanská Malá Fatra
Ferrata HZS vedúca na Martinské hole je nebezpečná, hrozí prepadnutie do potoka.

Západné Tatry a Chočské vrchy
Zelený TZCH Svorad - Špania - Lomnô (Lomné) a zelený TZCH Prosečné - Dol. Borovianky je zle značený, s obmedzenou priechodnosťou (množstvo popadaných stromov a zarastený). Strhnuté a v zlom technickom stave sú mostíky v Bobroveckej doline, Hlbokej doline a Bystrej doline. Hrebeň Západných Tatier je miestami sfúkaný do ľadového podkladu.

Nízke Tatry
Z dôvodu množstva popadaných stromov je ťažko priechodný červený chodník od Širokej doliny smerom na Peknú vyhliadku, červený chodník z Ludrovej na Salatín.

Slovenský raj
HZS upozorňuje turistov na spadnutý strom v Sokolej doline na prvom mostíku na závojovom vodopáde, prechod cezeň je náročný, zvýšte tam preto opatrnosť. V roklinách je zvýšený stav vody, zvyšky snehu a ľadu.

Najnovšie