Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Útulnička v Zátinách
Útulnička v Zátinách Zatvoriť

Búda Urbárska búda v Zátinách

V severnej časti Ponitrianskej magistrály nie je veľa miest, kde by sa dalo uchýliť vo chvíľach nepohody. Jedno z mála je medzi Veľkým Gričom a Bielym kameňom. Neleží priamo na trase, no možno dvesto metrov nie je v prípade nutnosti žiadny problém.

Poloha
Vtáčnik: v Zátinách pri lesnej ceste (závora)
Nadmorská výška
832 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 48.704705 ° SŠ
dĺžka: 18.695042 ° VD
» Mapa
Nocľah
núdzovo pre maximálne štyri osoby na podlahe s vlastným spacím vakom a karimatkou
Prevádzka
trojsezónna (bez vykurovacieho telesa)
Voda
výdatný prameň smer Križkovce po lesnej ceste (1 km na zelenej značke)
Kontakt
majiteľ objektu: Bývalí majitelia (Urbáru obce Cigeľ)
971 01 Cigeľ

Poloha

Hlavným orientačným bodom v tomto prípade bude kaplnka v Zátinách. Leží priamo na červeno značenej hlavnej turistickej značke vedúcej hrebeňom Vtáčnika - Ponitrianskej magistrále. Nachádza sa prakticky v najnižšom bode medzi spomínanými vrcholmi, tesne pred prudkým naberaním výšky k rázcestiu Dierovce. Miesto ponúka síce posedenie, neposkytne však žiadnu ochranu pútnikovi proti poveternostným vplyvom. Stačí klesnúť zvážnicou k smerovníku zimného lyžiarskeho značenia s názvom Kaplnka. Tam odbočiť vpravo, po vrstevnici prebiehajúcej zvážnici smer Krížkovce a po chvíli sme pri cieli. Útulnička leží na okraji lesnej cesty, v zime značenej lyžiarskej trasy, pár metrov za rampou uzatvárajúcou vstup do Zátin.

Objekt

Ide o celodrevenú stavbu s otvoreným dverovým otvorom. Rozmerovo zaberá plochu asi 3,5 x 2 m. Strecha je sedlová, kvalitne zaizolovaná lepenkou. Nebezpečenstvo zatekania z tejto strany nehrozí. V prípade prudkého bočného dažďa sa to nedá povedať o stenách. Použitý materiál nezabezpečí jeho absolútnu odolnosť voči vode. No to je extrémny prípad. Malé okenné otvory sa dajú uzavrieť posuvnými okenicami. Podlaha je tvorená guľatinou, čo zabezpečuje sucho aj v daždivejšom období. Vnútorné vybavenie tvoria úzke lavice pozdĺž dlhších strán a voľne položený stôl medzi nimi.

Primárne sympatická stavbička nie je určená na nocľah. Slúži skôr na krátkodobý oddych. Možnosť nocľahu s obmedzením pre maximálne štyri osoby by som nevylučoval. Bola by to improvizácia, pre typ podlahy by si vyžadovala hrubšiu podložku. Ale ak núdza pritlačí, dá sa všetko.

Voda

Toaletu som v okolí nespozoroval. Nie je tu ani ohnisko, čo vzhľadom k polohe v lesnom poraste je prirodzené. Voda je k dispozícii o kilometer ďalej po zvážnici smerom na Križkovce. Ide o výdatný prameň, nemal by byť problém ani v suchom lete.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Objekt ťažko nazvať útulňou v tom zmysle, ako ho chápeme v turistickej verejnosti. Ako prístrešok taktiež nezodpovedá významu pojmu. Preto ho nazývam zdrobneninou. Svojou solídnosťou a funkčnosťou si zaslúži svoje miesto v turistickej mape.

Fotogaléria k článku

Najnovšie