Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Poľovnícka chata PZ Špica na Lysej poľane
Poľovnícka chata PZ Špica na Lysej poľane Zatvoriť

Prístrešok Poľovnícka chata na Lysej poľane pod Špicou

Možnosti prenocovania v Levočských vrchoch pod strechou alebo v prístrešku je dostatok, len o mnohých niet informácií. I keď na klasickú útulňu si v Levočakoch ešte počkáme, na núdzové použitie poslúži aj znalosť prístreškov.

Poloha
Levočské vrchy: pod poľovníckou chatou na Lysej poľane, ktorá je vedľa smerovníka Lúka pod Špicou
Nadmorská výška
829 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 49.276195 ° SŠ
dĺžka: 20.621947 ° VD
» Mapa
Nocľah
V prístrešku asi 6 osôb s vlastnou karimatkou a spacím vakom, v stodole asi 15 osôb na sene
Prevádzka
trojsezonná (bez vykurovacieho telesa)
Kontakt
Poľovnícke združenie Špica
Hniezdne č. d. 283
065 01 Hniezdne
https://www.hniezdne.sk/spolocenske-organizacie
Spojenie
Forbasy (vlak, bus), Stará Ľubovňa (vlak, bus)

Poloha

Jedným z nich je prístrešok (a voľne prístupná časť stodoly) pri uzamknutej chate na Lysej poľane pri turistickom smerovníku Lúka pod Špicou, v najsevernejšej časti pohoria. Špicu som na mape síce nenašiel, len známejší Kotník s vysielačom, ale lúka tam je. Je pomenovaná ako Lysá poľana. No podstatné je, že chatu nie je možné minút.

Prístup

Chata sa nachádza na červenej TZT, ktorou sa dá dostať z mesta Stará Ľubovňa za 2.35 h. Z Forbasov, kde tiež stojí osobný vlak (Poprad - Stará Ľubovňa), sa dá dostať dvomi spôsobmi, po kratšej žltej za 1.15 h a dlhšou modrou za 1.55 h. A cez Kotník a Krumlov aj z Nižných Ružbách za 2.20 h. Neznačene asi za jednu hodinu aj z obce Kolačkov.

Objekt

Prístrešok je dlhý asi 12 metrov a široký 4 metre, vysoký asi 5 metrov. Sú tam dva dlhé rady stolov, ktoré sú zaujímavé na prenocovanie. Na stoloch sa vyspí asi šesť turistov. Bočný dážď by nemal robiť problém a pred vetrom je nocľažník chránený okolitými stromami. Možné by malo byť natiahnutie celty.

Väčšie pohodlie ponúka toho času otvorená časť stodoly poniže prístreška. Pri návšteve bolo v stodole seno. Tam sa ukryje väčšie množstvo turistov.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Voda

Prameň som pri chate nezaznamenal, ale podľa mapy by poniže v lesoch mal byť prameň potoka stekajúci do Forbás. Po žltej smerom do Forbás sa nachádza sírny minerálny prameň v bývalých kúpeľoch v Údolí mládeže. Na modrej v priestore od lúky k priehrade sa nachádza prameň vyvedený do staršieho dreveného žliabku. Presnú lokalizáciu si, žiaľ, nepamätám.

Fotogaléria k článku

Najnovšie