Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Prístrešok pri vysokej peci Jakubany
Prístrešok pri vysokej peci Jakubany Zatvoriť

Prístrešok Vysoká pec Jakubany (Maša pod Kohutovkou)

Jednou z mála historických pamiatok v Levočských vrchoch je vysoká pec nad obcou Jakubany v lokalite Maša pod Kohutovkou. V rokoch 2011 - 2013 bola zrekonštruovaná a pri tej príležitosti bol postavený vedľa nej turistický prístrešok.

Poloha
Levočské vrchy: na medziúrovní pod asfaltovou cestou, kde je cyklosmerovník Vysoká pec a nad jarkom Jakubianky
Nadmorská výška
711 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 49.20678 ° SŠ
dĺžka: 20.68115 ° VD
» Mapa
Nocľah
Pre dvoch turistov na stoloch a dvoch na zemi. Nutnosť vlastnej výbavy a na zemi aj vystlanie čečinou pod prírodnými kameňmi.
Prevádzka
trojsezonná (bez vykurovacieho telesa)
Voda
Rytierská studnička asi 200 metrov smerom k dedine Jakubany
Spojenie
Jakubany (bus) - Vysoká pec (modrá cyklotrasa č. 2889)
Dalšie info
Prístrešok sa nachádza 2 km od dediny a tak v lete, môže byť navštevovaná miestnymi.

Poloha

Prístrešok sa nenachádza na pešej trase, ale na modrej cyklotrase č. 2889 z Točne (Malý Václavák) do Jakubian. Od obce Jakubany sa nachádza asi 2 km a od najbližšej červenej hrebeňovej značky (smerovník Točňa) je vzdialený asi 8 km po asfaltke, na ktorej je značená modrá cyklocesta. Nachádza sa pri vysokej peci, ktorá je na čistinke pod asfaltovou cestou a nad jarkom Jakubianky. Na odbočku k pamiatke upozorňuje cyklosmerovník Vysoká pec v lokalite Maša pod Kohutovkou.

Objekt

Drevený prístrešok s plechovou stenou ma atypický tvar v podobe zalomeného vejára, so štyrmi hranami na ôsmich stĺpoch, ktoré sú v strede najvyššie, čím má strecha sedlovú podobu.

V prístrešku sa nachádzajú dva mohutné drevené stoly a lavičky po oboch stranách. Oba stoly položené do písmena V sú najvhodnejšie na spanie. Dá sa aj na zemi v strede prístreška, ale keďže podlaha je vyložená prírodnými kameňmi, tak to nebude veľmi pohodlné.

Prístrešok je vcelku veľký, s rozmermi asi 5 x 5 m. Vysoký je od 3 metrov na stranách, po 6 metrov v strede. A to môže byť problém pri bočnom daždi či vetre, keďže vyvýšená časť je práve zo strany čistinky. No pri využití dvoch stolov na spanie by dážď nemal spiaceho zasiahnuť. Ale pred vetrom nepomôže ani použitie celty. Celkovo je priestor vhodný pre dvoch turistov na stole a pre dvoch na zemi.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Voda

Prístrešok sa síce nachádza hneď blízko potoka Jakubianka, ale otázna je kvalita potočnej vody. Prameň Rytierskej studničky by sa mal nachádzať pri asfaltovej ceste asi 200 metrov smerom na Jakubany.

Iné možnosti na skrytie

  • Neďaleko vysokej pece, smerom k Točni, sa nachádza otvorená drevená búda, kde je neporiadok, ale v prípade vetra či dažďa, by vedela poslúžiť.
  • Ďalej smerom k Točni, asi po 500 m sa nachádza veľký, priestranný a voľne prístupný senník (fotka č. 6), kde sa skryje aj čata turistov. Blízko je malý trojuholníkový prístrešok, ktorý však svojou výškou veľmi neochráni (fotka č. 7).
  • Poniže vysokej pece, asi 15 minút smerom k dedine, na oddychovom mieste sa nachádza ďalší drevený objekt vhodný na ukrytie (fotka č. 8).

Vysoká pec

Za jej vznikom stojí rod Probstnerovcov, ktorý sa venoval podnikaniu v oblasti baníctva. Vysoká pec v Jakubanoch bola v činnosti v rokoch 1760 – 1870 počas spracúvania železnej rudy. V súčasnosti nesie štatút najstaršej zrekonštruovanej vysokej pece na území Slovenska.

Jakubianska vysoká pec je vysoká 9 m, s pôdorysom 6 m x 6 m. Je dvojplášťová, s otvormi na prívod vzduchu. Zhora sa napĺňala rudou, na čo bola prispôsobená i poloha stavby. Vrch pece je na úrovni cesty a v jej okolí bolo možné vidieť úpravu riečky Jakubianky na prívod vody k peci.

Neoddeliteľnou súčasťou vysokej pece počas jej prevádzky bolo mlynské koleso, ktoré poháňalo dúchadlo pri ohnisku. Za pomoci šikovných stolárov bolo vyhotovené a pevne osadené veľké mlynské koleso s veľkosťou 3,2 m.

Fotogaléria k článku

Najnovšie