Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Červený rybník. Foto – Soňa Mäkká
Červený rybník. Foto – Soňa Mäkká Zatvoriť

Basecamp Víkend s dažďom, v Tatrách končí skialpová sezóna

Víkend bude opäť s dažďom, nemá však pršať trvalo a bude sa dať vybrať na kratšie túry. Do tipov sme zaradili Červený rybník na Záhorí, kadiaľ kedysi viedla lesná železnička, aj Senianske rybníky na Zemplíne, ktoré sú známou ornitologickou lokalitou. V sobotu končí skialpinistická sezóna v Tatranskom národnom parku.

Aktuality

  • Modrý turistický chodník Baránok - Alpinka je nepriechodný, dôvodom sú vývraty a polomy stromov. Informujú o tom Mestské lesy Košice. (tasr)

  • Obidve turisticky značené trasy (červená aj zelená) z Telgártu na Kráľovu hoľu sú podľa Správy Národného parku Nízke Tatry opäť priechodné. (tasr)

  • V sobotu 15. apríla končí skialpinistická sezóna v Tatranskom národnom parku.

  • Od soboty 15. apríla je uzatvorená Ferrata HZS na Martinské hole. Sezónne uzatvorené sú tak všetky slovenské ferraty.

    [ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Tip na túru

Lesy na Záhorí nie sú len plantáže borovicového dreva. V CHKO Záhorie sa dajú nájsť rôzne pekné zákutia. My sme sa vybrali k Červenému rybníku neďaleko Studienky. Naša trasa viedla popri dobre viditeľných zvyškoch lesnej železničky z prvej polovice 20. storočia. Zastavíme sa aj pri komíne bývalého liehovaru.

Ďalšie tipy

  • Zemplín: Senianske rybníky sú najvýznamnejšou ornitologickou lokalitou u nás. Možno tu vidieť nielen vtáky, ktoré na Slovensku hniezdia, ale aj exotickejšie druhy, ktoré sa u nás iba zastavia. Martin Knor si chcel pozrieť nielen rybníky, ale aj okolie, a tak si naplánoval trasu z Michaloviec do Stretavy.
    Senianske rybníky

  • Pieniny: Lukáš Varšík sa vybral na výrazné bradlo Watrisko v poľskej časti Pienin. Trasa viedla zo Stráňanského sedla cez vyšiel aj na Vysoké skalky, najvyšší vrch Pienin, na Watrisko a popod impozantné bradlo Mindalová. Z Vysokých skaliek aj Watriska sú nádherné výhľady.
    Okruh na Watrisko zo Stráňanského sedla

  • Biele Karpaty: Vladimír Mikuš absolvoval túru Náučným chodníkom Mikušovské bradlá. Na trase je viacero pekných skalnatých lokalít a vyhliadok. Ide o ideálny výlet v jarnom období, pretože v okolitej krajine je veľa zakvitnutých ovocných stromov.
    Kuzmice – Veľký Milič – Nižná Myšľa

Tipy na túru s deťmi

Martina Haratíková prešla so synom atraktívny a populárny okruh Súľovskými skalami, ktorý je sčasti aj náučným chodníkom. Trasa vedie cez zlepencové skalné mesto, zrúcaninu Súľovského hrad a mnohé skalné vyhliadky. Uvidíte aj skalnú bránu Gotické okno a Obrovskú bránu. Časť trasy je zaistená umelými pomôckami, nie je to však príliš exponované.

  • Malé Karpaty: Nenáročný okruh na zrúcaninu hradu Biely kameň nad Svätým Jurom. Túru začíname v časti Neštich za nápadným kostolom svätého Juraja. Kostol je zaujímavý tým, že nemá vežu, ale samostatne stojacu zvonicu. Hrad Biely kameň bol v prevádzke od roku 1270 do tureckého plienenia v roku 1663, ktoré sa mu stalo osudným. Veľa z neho neostalo, ale je očistený od náletových drevín a určite stojí za návštevu. Pokračujeme lesom a opustenými vinicami s doprovodom ďalších náučných tabúľ na peknú vyhliadku na Svätý Jur.
    Svätojurský náučný chodník s deťmi

Z fotogalérie

Krokusy
Krokusy – Foto: Galéria / brigita

Počasie

Podľa SHMÚ bude v sobotu oblačno až zamračené a na viacerých miestach dážď alebo prehánky, ojedinele aj búrky. Vo vysokých polohách sneženie. Najvyššia denná teplota 10 až 15 st., na strednom Slovensku ojedinele aj chladnejšie.

V nedeľu polooblačno až oblačno, prechodne až zamračené. Miestami dážď alebo prehánky, vo vysokých polohách sneženie. Najvyššia denná teplota 13 až 18 st., na Orave a pod Tatrami ojedinele okolo 11 st.

Aktuálne podmienky

V najvyšších polohách Vysokých a Západných Tatier platí pre polohy nad 1800 m n.m. 2. stupeň lavínového nebezpečenstva. Vo Fatrách a Nízkych Tatrách doobeda pretrváva 1. stupeň. Vplyvom vysokých teplôt a dažďa je hlavným lavínovým problémom mokrý sneh.

HZS odporúča mať vo všetkých pohoriach vo svojej pôsobnosti vo výbave turistické mačky a cepín.

Obmedzenia na turistických chodníkoch

Vysoké Tatry
HZS dôrazne neodporúča používať úsek chodníka - magistrály rázcestie Trigan - Popradské pleso červená značka v zimnom období. Bezpečná alternatíva je zelený chodník.

Veľká Fatra
Zimné tyčové značenie v oblasti Suchého Vrchu vo Veľkej Fatre je zmenené, peším turistom HZS odporúča prechod letnou trasou. Od Krížnej po Suchý Vrch je polámané zimné tyčové značenie.

Malá Fatra
Úsek chodníka Suchý - sedlo Bublen nie je vyznačený zimným tyčovým značením. Chodník prechádza lavínovým terénom a pri zníženej viditeľnosti je náročný na orientáciu. HZS neodporúča používať žltý chodník sedlo Medziholie - Stohové sedlo. Od 01.03.2023 do 15.06.2023 platí uzávera z dôvodu ochrany prírody a to na týchto chodníkoch: Medziholie – Veľký Rozsutec – Medzirozsutce (červená turistická značka) Obšívanka – Malé nocľahy (modrá turistická značka) Vendovka – Malý Kriváň (modrá turistická značka)

Lúčanská Malá Fatra
Ferrata HZS vedúca na Martinské hole je nebezpečná, hrozí prepadnutie do potoka.

Západné Tatry a Chočské vrchy
Zelený TZCH Svorad - Špania - Lomnô (Lomné) a zelený TZCH Prosečné - Dol. Borovianky je zle značený, s obmedzenou priechodnosťou (množstvo popadaných stromov a zarastený). Strhnuté a v zlom technickom stave sú mostíky v Bobroveckej doline, Hlbokej doline a Bystrej doline. Hrebeň Západných Tatier je miestami sfúkaný do ľadového podkladu.

Nízke Tatry
Z dôvodu množstva popadaných stromov je ťažko priechodný červený chodník od Širokej doliny smerom na Peknú vyhliadku, červený chodník z Ludrovej na Salatín.

Slovenský raj
HZS upozorňuje turistov na spadnutý strom v Sokolej doline na prvom mostíku na závojovom vodopáde, prechod cezeň je náročný, zvýšte tam preto opatrnosť. V roklinách je zvýšený stav vody, zvyšky snehu a ľadu.

Pieniny
Od 3. apríla do 30. júna 2023 je z dôvodu prebiehajúcich rekonštrukčných prác úplne uzatvorená cesta v Prielome Dunajca. Rovnako bude uzatvorená aj žltá turistická trasa v úseku Targov – Huta.
Viac tu.

Najnovšie