Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Horný vodopád
Horný vodopád Zatvoriť

Túra Untersulzbachská banícka cesta s vodopádmi

Počas Veľkej noci sme navštívili oblasť okolo Zell am See v Rakúsku za účelom stráviť pár dní turistikou po tunajších kopcoch a roklinách. Nápadov, kam ísť, a odporúčaní bolo neúrekom.

Vzdialenosť
3 km
Náročnosť
ľahká, 1. stupeň z 5-dielnej Hiking stupnice
Čas
1 deň
Obdobie
jar – 08.04.2023
Pohoria
Rakúsko: Alpy (Alpen) - Východné Alpy (Ostalpen) - Centrálne Kryštalické Alpy - Vysoké Taury (Hoher Tauern)

Navštívili sme lyžiarske stredisko v Kaprune, vyviezli sa lanovkou (teda až troma za sebou) na Kitzsteinhorn, prešli sme okolo jazera Zell am See, navštívili rovnomenné mestečko, prešli Krimmlerské vodopády, nahliadli do Steinwandklammu, prezreli si Salzburg a iné.

Uvedené miesta vám ponúkajú ako topky rôzne webové portály a cestovné kancelárie sa predháňajú, ktorá vás k tunajším divom prírody a ľudského umu privedie. Ale akosi sme v spleti nenašli nič, čo by bolo niečím iné, nové, neponúkané, možno tak trochu utajené, ale o to viac zaujímavé, dostupné a hlavne o nič menej čarovné ako práve spomenuté lokality. A tak sme jedného večera otvorili na jednom webovom portáli mapu oblasti, vybrali si typ mapy s fotografiami a skúmali sme okolie kúsok po kúsku až sme našli.

Prístup k rokline vytvarovanej potokom Untersulzbach vo Vysokých Tauroch je nenáročný. Ak cestujete autom zo smeru od Neukirchenu am Grosvenediger k Rosentalu, asi v strede cesty je odbočka ku statku s hostincom Gasthof Schűtthof. Okolo budov sú upravené parkoviská, kde môžete bezplatne zaparkovať.

Z hostinca vedie modro značený turistický chodník k vstupu do rokliny potoka Untersulzbach, kde sa po ľavej strane dostanete na koniec potokom vytvarovanej rokliny. Ale ako to už v Rakúsku býva, modrou farbou je turistický chodník značený len na mape, v skutočnosti je trasa lemovaná klasickou rakúskou červenou turistickou značkou. Keďže po ceste nemáte kam a ako odbočiť, nestratíte sa. Celý okruh je približne 3 kilometre dlhý. Spočiatku vás čaká stúpanie, ktorého sa však nemusíte obávať. Pretože na malom úseku nájdete až jedenástku drevených alebo kovových vyhliadok, ktoré vám umožnia nazrieť až na dno samotnej rokliny so zurčiacou vodou a vodopádmi.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Na chodníku sa nachádza viacero možností posedenia, a tak, ako sme stúpali smerom hore, zhruba každých 30 metrov sme sa zastavili na vyhliadke. Vôbec nás stúpanie do vrchu netrápilo, pretože sme sa všade zdržali dlhšie a sledovali okolie a hĺbky. Na mieste, kde roklina v smere toku potoka začína, je umiestnený železný mostík, ktorým prejdete na druhú stranu a po nej sa vraciate ku Gasthofu Schűtthof. Ak však máte chuť ísť ďalej po brehu už značne širokého potoka, dostanete sa na koniec značeného chodníka ku Schaubergwerk Hochfeld. Je tu krásna kamenná budova s posedením a pekným výhľadom na kameňmi obsypané dno potoka. Naspäť sa vraciate po identickej ceste ktorá je asi 1,5 km dlhá až k železnému mostíku ponad vodu.

Aj na druhej strane vás čakajú vyhliadky a máte možnosť si poobzerať roklinu z opačnej strany. V čase našej návštevy boli vodopády plné zurčiacej vody, ale dozvedeli sme sa, že to nie je vysoký vodný stav. Ak dobre zaprší a voda sa zleje z kopcov do dolín, miestne vodopády priam s burácajúcim rachotom padajú dole.

Záver

Návšteva tematického chodníka je určite spestrením času stráveného v oblasti a nezaberie veľa času. Zvládnu ju deti, dospelí aj mierne pohybovo hendikepovaní ľudia. Navyše vás na konci túry čakajú v hostinci Schűtthof s dobrým jedlom a nápojmi za veľmi rozumné ceny. Miestni domáci sú veľmi príjemní hostitelia, a ak máte záujem, sami vás po svojom statku prevedú. Ak máte chuť stráviť v pokojnom kúte, v tichosti lona prírody tiež noc, príjemná a teplá posteľ je vám k dispozícii.

Fotogaléria k článku

Najnovšie