Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Chata Smrečiny patriaca KST Spišské Bystré
Chata Smrečiny patriaca KST Spišské Bystré Zatvoriť

Prístrešok Planina Smrečiny

V tieni hlavného hrebeňa Nízkych Tatier a celoslovensky známej Kráľovej hole, ktorá je na dohľad, sa v najvýchodnejšej časti pohoria nachádza krasová planina Smrečiny, ktorá svojím skromným geniom loci ľahko pokorí aj známejšie miesta. Tu sa nachádza turistická chata Smrečiny patriaca KST Spišské Bystré.

Poloha
Nízke Tatry - Kráľovohoľské Tatry: na západnom okraji planiny Smrečiny, asi 100 metrov od smerovníka Smrečinske sedlo
Nadmorská výška
1396 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 48.915688 ° SŠ
dĺžka: 20.18284 ° VD
» Mapa
Nocľah
veranda turistickej chaty Smrečiny KST Spišské Bystré (2 plus 5 ľudí)
cirkevný obradný objekt ( plus 6 ľudí) s vlastnou karimatkou a spacím vakom
Prevádzka
trojsezonná (bez vykurovacieho telesa)
Voda
pramene (vyvieračky Bystrej) v úvodnej časti zelenej TZT smerom na Doštianky (v lese)
Kontakt
Klub slovenských turistov Spišské Bystré, 05 918 Spišské Bystré
a
Rímskokatolícka cirkev - Biskupstvo Spišské Podhradie, Spišská Kapitula 9, 053 04 Spišské Podhradie, https://kapitula.sk
Spojenie
Vernár (bus)
Liptovská Teplička (bus)
Dalšie info
voľne prístupná krytá veranda turistickej chaty KST
voľné prístupná časť drevenej búdy v SZ časti planiny Smrečiny

Prístup a poloha

Chata sa nachádza na planine Smrečiny, vo výške 1396 m, na západnom kraji lesa. Približne 100 metrov od smerovníka Smrečianske sedlo, ktoré je významnou križovatkou zo všetkých strán:

  • z obce Vernár (bus) po červenej za 2.55 h;
  • z obce Spišské Bystré (bus) po modrej za 4.25 h;
  • z obce Vikartovce (bus) po zelenej za 4.00 h;
  • z obce Liptovská Teplička (bus) po modrej a zelenej za 3.45 h;
  • z Kráľovej hole (vysielač) po modrej za 1.45 h;
  • z Pustého Poľa (bus) po zelenej za 2.20 h.

Očami cára Coburga
Očami cára Coburga – Foto: Galéria / branulik

Objekt

Chatu Smrečiny spravuje Klub slovenských turistov Spišské Bystré. Ide o tretí objekt na planine Smrečiny (lovecký zrub bulharského cára Coburga v medzivojnovom období; drevený zrub v druhej polovici 20. storočia). Oba drevené zruby vyhoreli (resp. boli vypálené). Pre tulácku verejnosť je súčasná turistická chata KST Spišské Bystré bežne uzavretá. Avšak krytá obdĺžniková veranda priam zvádza, aby sa stala ideálnym miesto na prespatie na najočarujúcejšom mieste Nízkych Tatier.

Smrečiny 1938
Smrečiny 1938 – Foto: Galéria / Tomáš Trstenský

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Veranda turistickej chaty KST Spišské Bystré je dlhá asi 10 metrov a široká 4 metre a je chránená zvažujúcou a predĺženou strechou, takže spoľahlivo ochráni pred bočným dažďom. Pre ideálny stav je možnosť použitia celty, ktorá sa dá zaviazať o asi pol metra vysoké zábradlie z latiek.

Na verande sa nachádzajú voľne posúvateľné lavice a stôl, kde môže prespať jedna osoba. Na jednej lavici druhá osoba. Najviac pojme podlaha, ktorá je drevená s malými medzerami, ale s nutnou karimatkou si tu nájde miesto päť až šesť nocľažníkov (po uvoľnení miesta). V čase návštevy sa tu nachádzali výplne fotelov, ktoré asi slúžia na vonkajšie prespatie osadenstva chaty počas letných nocí. Do príslušenstva chaty patrí vonkajšie ohnisko, obložené kamením a posedenie. V lese sa nachádza latrína.

Turistická chata Smrečiny KST Spišské Bystré, podľa ich nefunkčnej stránky (https://ktsb.dobrodruh.net/hlavne-menu/turisticka-chata/turisticka-chata) ponúka pre turistov ubytovanie.

Zima na Smrečinách
Zima na Smrečinách – Foto: Galéria / Honza Nezkusil

Voda

Na planine Smrečiny sa podľa mapy majú nachádzať pramene (vyvieračky Bystrej) zachytené do rúrky a do žľabu a to neďaleko chaty, smerom po zelenej TZT na Doštianky.

Pod Uplazom
Pod Uplazom – Foto: Galéria / Rado

Cirkevný objekt pod Prostredným vrchom

Pri potulke rozľahlou planinou Smrečiny, som na jej SZ kraji, smerom k loveckému zámočku Spišského biskupstva, objavil malý celodrevený objekt, ktorý primárne slúži na konanie vonkajších bohoslužieb. V čase návštevy bol voľne prístupný, a tak vďaka tomu, že je plne uzavretý, drevený, s lavicami ponúka ešte vyšší komfort prespatia ako veranda turistickej chaty Smrečiny, čím nemusí byť len alternatívou pre prespatie.

Koniec ticha na Smrečinách?
Koniec ticha na Smrečinách? – Foto: Galéria / misou

Cirkevný objekt okrem lavíc okolo stien, kde by sa mohli vyspať asi dvaja ľudia, ponúka síce "len" drevenú podlahu, no s karimatkami dnu dokáže prespať osem ľudí. Výhodou oproti otvorenej verande, je možnosť úplnej ochrany pred dažďom i vetrom a v zime aj pred snehom. Piecka tu nie je, ale v dobrom spacáku, je to takmer istá výhra.

Pod Prostrednym vrchom
Pod Prostrednym vrchom – Foto: Galéria / Rado

Fotogaléria k článku

Najnovšie