Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Čerešne v Brdárke. Foto Danka Tomášiková
Čerešne v Brdárke. Foto Danka Tomášiková Zatvoriť

Basecamp Za rozkvitnutými čerešňami, do jarného Tribeča a poľských Roháčov

Počas víkendu nás čaká pekné počasie, do tipov na túry sme už vybrali aj cyklotúry a celovíkendové výlety na miesta, ktoré sú zaujímavé najmä na jar. Vyberte sa pozrieť zakvitnuté čerešňové sady na Brdárke, za hradmi a skalkami jarného Tribeča alebo na cyklotúru Kirschblütenweg – Cestu čerešňových kvetov. Deti vezmite do jaskýň Malá a Veľká Pec v Malých Karpatoch alebo na Tupú skalu pri Vyšnom Kubíne.

Aktuality

  • Sezónne uzatvorené sú všetky slovenské ferraty. Prvá sa otvorí Via ferrata Zobor, v pondelok 1. mája 2022.

  • Horská služba Slovenský raj upozorňuje, že kvôli poškodeniu technických zariadení na Závojovom vodopáde v Sokolej doline je chodník cez tiesňavu uzatvorený do odvolania.
    Viac tu.

Tip na túru

Henrich Tomáš prešiel veľmi atraktívnu dvojdňovú túru so začiatkom v Telgárte, na vyhliadku Borovniak (Ondrejisko), z ktorej je asi najkrajší výhľad na Kráľovu hoľu, s pokračovaním na skalnatý Veľký Radzim a vyhliadku Vdovčíkovo kreslo. Obdivovať odtiaľto môžete Brdárku obsypanú zakvitnutými čerešňami.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Ďalšie tipy

  • Kysuce: Zdeno Vasilišin napísal seriál o potulkách kysuckými osadami, kde sú horské samoty zasadené do peknej prírody a spolu vytvárajú veľmi estetický celok.
    Potulky kelčovskými osadami (3)

  • Poľské Tatry: Ak si chcete ešte užiť sneh, môžete sa vybrať do Roháčov z ich severnej strany. Roman Matkovčík odporúča túru z poľskej strany na Lúčnu (Grześ) a prípadne ďalej na Rákoň či Volovec. Východzím bodom je Dolina Chochołowska - parkovisko. Keďže ide o prechod jednou z najdlhších dolín Západných Tatier, výhodou je ubytovať sa na chate Schronisko PTTK na Polanie Chochołowskiej. Ďalší deň sa môžete vydať na okruh hrebeňom.
    Na zimnú Lúčnu z poľskej strany

  • Tribeč: Martin Baniari spojil do trojdňovej túry mnohé zaujímavé miesta ako Zobor, kostolík sv. Michala nad Dražovcami, vrch Žibrica, bralá na Studenom hrade či Veľkom Lysci a hrad Gýmeš. Okrem ďalekých výhľadov ho očarili aj svieže zelené jarné dubové lesy.
    Jarné krásy Tribeča - Zobor, Žibrica a hrady

Tipy na cyklotúru

Pri čerešniach ešte ostaneme. Medzi jazerom a vŕškami Litavských hôr (Leithagebirge) sa nachádza zaujímavá cyklistická trasa, ktorá sa volá Kirschblütenweg – Cesta čerešňových kvetov. Čerešňová cesta je v Rakúsku vyhlásená a preslávená a v čase kvitnutia sem prichádzajú návštevníci z veľkej diaľky. Pavol Timko odporúča ísť sem začiatkom apríla, vďaka chladnej jari by však mohol byť ten správny čas práve tento víkend.

  • Považský Inovec: Katarína Galková podnikla dvojdňovú cyklotúru okolo Považského Inovca. Okruh začína a končí v Trenčianskych Tepliciach, vedie cez Omšenie, Trenčianske Jastrabie, Bezovec, Závadu. Na trase sú pekné lúky, krásna, ale náročná hrebeňovka na Bezovec a lesný náučný chodník Duchonka - Kulháň. Zastaviť sa môžete na Chate pod Inovcom či Chate Šport na Bezovci.
    Okolo Považského Inovca (severný okruh)

Tipy na túru s deťmi

V severnej časti Malých Karpát sa dá počas jednej túry pozrieť viacero zaujímavostí v Dobrovodskom krase: Orlie skaly, ku ktorým nás privedie miestne značenie, no aj jaskyne Malá Pec a Veľká Pec. Jaskyne sú verejnosti voľne prístupné. Vytvorili sa rozpúšťacou činnosťou vody obohatenej o oxid uhličitý vo vápnitých zlepencoch. Veľká Pec je aj významnou archeologickou lokalitou z obdobia paleolitu.

  • Oravská vrchovina: Ak hľadáte niečo krátke, s peknými výhľadmi, vyberte sa z Vyšného Kubína k zaujímavým skalkám - Tupej a Ostrej skale v Oravskej vrchovine. Zo širokých lúk je výhľad na Veľký Choč aj Kubínsku hoľu a široké okolie.
    Tupá skala z Vyšného Kubína s malým dieťaťom

Z fotogalérie

Muránska vyhliadka
Muránska vyhliadka – Foto: Galéria / Matúš Morong

Počasie

Podľa SHMÚ bude v sobotu jasno až polooblačno, cez deň miestami prechodne zväčšená oblačnosť. Najnižšia nočná teplota 9 až 4, v údoliach lokálne 3 až -2 stupňov. Najvyššia denná teplota 17 až 22, na Orave, Hornom Spiši ojedinele okolo 15 stupňov.

V nedeľu bude ešte teplejšie, jasno až polojasno. Počas dňa na západe pribúdanie oblačnosti a tam popoludní ojedinele dážď alebo prehánky. Najnižšia nočná teplota 9 až 4, v údoliach lokálne 4 až -1 stupňov. Najvyššia denná teplota 18 až 23 stupňov, na Orave, Liptove a hornom Spiši ojedinele chladnejšie.

Aktuálne podmienky

Dopoludnia je podľa Strediska lavínovej prevencie 2. lavínový stupeň vyhlásený pre polohy nad 1800 m n. m., kde sa stále udržiava suchý prachový sneh. Ten na tienistých severných expozíciách môže byť naviaty do snehových dosiek a vankúšov rôznej hrúbky a tvrdosti. Nebezpečné sú hlavne strmé úzke žľaby a muldy. V poobedňajších hodinách sa mierne lavínové nebezpečenstvo rozšíri aj na oblasti nad 1500 m n. m., kde sa vplyvom oteplenia a slnečného žiarenia môžu vyskytovať mokré samovoľné lavíny a splazy.

HZS odporúča mať vo všetkých pohoriach vo svojej pôsobnosti vo výbave turistické mačky a cepín.

Obmedzenia na turistických chodníkoch

Vysoké Tatry
HZS dôrazne neodporúča používať úsek chodníka - magistrály rázcestie Trigan - Popradské pleso červená značka v zimnom období. Bezpečná alternatíva je zelený chodník.

Veľká Fatra
Zimné tyčové značenie v oblasti Suchého Vrchu vo Veľkej Fatre je zmenené, peším turistom HZS odporúča prechod letnou trasou. Od Krížnej po Suchý Vrch je polámané zimné tyčové značenie.

Malá Fatra
Úsek chodníka Suchý - sedlo Bublen nie je vyznačený zimným tyčovým značením. Chodník prechádza lavínovým terénom a pri zníženej viditeľnosti je náročný na orientáciu. HZS neodporúča používať žltý chodník sedlo Medziholie - Stohové sedlo. Od 01.03.2023 do 15.06.2023 platí uzávera z dôvodu ochrany prírody a to na týchto chodníkoch: Medziholie – Veľký Rozsutec – Medzirozsutce (červená turistická značka) Obšívanka – Malé nocľahy (modrá turistická značka) Vendovka – Malý Kriváň (modrá turistická značka)

Západné Tatry a Chočské vrchy
Zelený TZCH Svorad - Špania - Lomnô (Lomné) a zelený TZCH Prosečné - Dol. Borovianky je zle značený, s obmedzenou priechodnosťou (množstvo popadaných stromov a zarastený). Strhnuté a v zlom technickom stave sú mostíky v Bobroveckej doline, Hlbokej doline a Bystrej doline.

Nízke Tatry
Z dôvodu množstva popadaných stromov je ťažko priechodný červený chodník od Širokej doliny smerom na Peknú vyhliadku, červený chodník z Ludrovej na Salatín.

Slovenský raj
Na viacerých miestach sú na chodníkoch popadané stromy a zlomené konáre. V roklinách je zvýšený stav vody. Pohyb v roklinách je tak fyzicky aj časovo náročný.

Pieniny
Od 3. apríla do 30. júna 2023 je z dôvodu prebiehajúcich rekonštrukčných prác úplne uzatvorená cesta v Prielome Dunajca. Rovnako bude uzatvorená aj žltá turistická trasa v úseku Targov – Huta.

Najnovšie