Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Bôrčanská planina. Foto Peťo Nový
Bôrčanská planina. Foto Peťo Nový Zatvoriť

Basecamp Jarné túry: Diery a Stoh, Bôrčanská planina, Vápeč, Pustý hrad

Do tipov na predĺžený víkend sme vybrali mix známych aj menej známych turistických cieľov. Veľmi pekne je teraz v Slovenskom krase, kombináciu sviežej zelenej a bielych skál môžete obdivovať aj na Vápči alebo sa vybrať za výhľadmi na upravený Pustý hrad nad Zvolenom. Pekné jarné podmienky so zvyškami snehu môžete obdivovať na túre cez Jánošíkove diery na Stoh na hrebeň Malej Fatry.

Aktuality

  • Súvislá snehová pokrývka v Tatrách je podľa Strediska lavínovej prevencie na južných svahoch zhruba od výšky 1300 m n. m. Platí tu 2. stupeň lavínového nebezpečenstva. Za posledné dni pripadlo asi 30 cm nového snehu, nový prachový sneh leží na tvrdom podklade. Vo Fatrách je snehová pokrývka nesúvislá, platí tam 1. stupeň.

  • Pribudla dočasná sezónna uzávera v Malej Fatre. Správa Národného parku Malá Fatra uzavrela turistický chodník Sedlo Podžiar - Boboty - Tiesňavy kvôli hniezdeniu dravých vtákov. Obmedzenie bude trvať do 15.augusta 2023.

  • Sezónne uzatvorené sú všetky slovenské ferraty. Prvá sa otvorí Via ferrata Zobor, v pondelok 1. mája 2022.

  • Horská služba Slovenský raj upozorňuje, že kvôli poškodeniu technických zariadení na Závojovom vodopáde v Sokolej doline je chodník cez tiesňavu uzatvorený do odvolania.
    Viac tu.

    [ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

  • Od soboty 29. apríla začnú v Bratislavskom kraji premávať cyklobusy. Viac info tu.

Tip na túru

Peťo Nový absolvoval krajinársky veľmi peknú túru Bôrčanskou planinou, najmenšou planinou Slovenského krasu. K túre pridal aj návštevu susedného Žľabu. Ide o krasový celok, tzv. vápencovú trosku, ktorú od neďalekej Bôrčanskej planiny oddeľuje malá bočná dolinka potoka Čremošná. Žľab, napriek jednoznačne krasovému charakteru, sa nachádza mimo hraníc NP Slovenský kras. Ako východzí bod túry zvolil obec Lúčka, kde sa nachádzajú zrúcanina husitského kostolíka.

Ďalšie tipy

  • Zvolenská kotlina: Pustý hrad sa vypína nad sútokom riek Hron a Slatina v nadmorskej výške 475 – 571 m, jeho najstaršia časť pochádza z 12. storočia. Rozlohou patrí medzi najväčšie v strednej Európe. Je z neho nádherný panoramatický pohľad na prielom Hrona, mesto Zvolen až ku Kremničke pri Banskej Bystrici, Poľanu, Kremnické, Štiavnické a Starohorské vrchy, Veľkú Fatru a Nízke Tatry. Ďalšie zaujímavé info nájdete v článku od Mariána Jašša.
    Zvolenský Pustý hrad

  • Strážovské vrchy: Jedna zo slovenských turistických klasík na vápencový vrchol Vápeč je obzvlášť pekná v sviežej jarnej zeleni. Veľmi pekný je výstup z Hornej Poruby cez borovicový a listnatý les a popod skalné bralá. Z vrcholu sú široké výhľady na Hornú Porubu, strážovské vrchy a Považské podolie.
    Jarný Vápeč – okruh z Hornej Poruby

  • Cerová vrchovina: Nenáročný poldenný výlet atraktívnym pohraničným územím v Chránenej krajinnej oblasti Cerová vrchovina popisuje Tomáš Trstenský. Najzaujímavejšie lokality na turistickej trase približuje Náučný chodník Šomoška. Túra nabitá prírodnými i historickými zaujímavosťami určite upúta všetky vekové kategórie návštevníkov.
    Cerová vrchovina – Šomoška

  • Malá Fatra: Veľmi atraktívna túra v Malej Fatre v jarnom období, keď je v Jánošíkových dierach veľa vody a na horách sú ešte zvyšky snehu, no už aj kvitnúce šafrany. Túra vedie zo Štefanovej cez Podžiar a Horné diery do sedla Medzirozsutce. Nezabudnite, že na Veľký Rozsutec aktuálne platí sezónna uzávera. Traverzujeme ho do sedla Medziholie a odtiaľ vystúpime na Stoh.
    Jarnými Dierami na Stoh

Tipy na cyklotúru

Regióny Tekov a Hont sú rajom pre cyklistiku a cykloturistiku. Nachádza sa tu množstvo cestičiek s minimálnou premávkou, v rovinatom, zvlnenom aj kopcovitom teréne a v obklopení atraktívnej krajinnej scenérie. Popri trasách je množstvo prírodných, kultúrnych a historických pamiatok, ktoré zatiaľ neobjavili masy turistov. Navyše tu počasie po väčšinu dní v roku praje bicyklovaniu.

Táto relatívne nová cyklotrasa určená pre horské bicykle vás zavedie z Levíc na kalváriu s vyhliadkou, na vrch Šiklóš, kde sa vyskytuje unikátny travertín s názvom Levický zlatý ónyx, a do kaňona Horšianskej doliny. Jakub Mészáros plánoval napísať o levických cyklotrasách seriál, žiaľ, tragicky zahynul.

  • Záhorie: Okolie Senice s jeho starostlivo upravenými políčkami a malými kopčekmi sú predurčené na cykloturistiku. Elena Šeligová tu absolvovala nenáročnú 20 - kilometrovú cyklotúru k Miléniovému krížu, najväčšiemu na Slovensku.
    Senica – Miléniový kríž – Smrdáky

Tipy na túru s deťmi

Na Kysuciach som so synom spojila do jednej túry viaceré zaujímavosti v okolí Klokočova. Navštívime prírodnú pamiatku Klokočovské skálie, pozrieme si výhľady na Beskydy, zvoničku u Pantokov, jedno z Klokočovských rašelinísk a kaplnku sv. Anny v Jelitove.

  • Nízke Tatry: Zadná dolina predstavuje jednu z prístupových ciest na Kráľovu hoľu. Je menej frekventovaná než iné, no oplatí sa prejsť ňou. My sme si ju vybrali za cieľ detskej túry aj kvôli riečke Hnilec.
    Zadnou dolinou popri riečke Hnilec

Z fotogalérie

Ale ho je!
Ale ho je! – Foto: Galéria / djvlado

Počasie

Podľa SHMÚ bude v sobotu oblačno až zamračené, postupne miestami - najmä na západe - zmenšovanie oblačnosti. Na viacerých miestach dážď alebo prehánky, ojedinele búrky. Na hrebeňoch Tatier sneženie. Najvyššia denná teplota 10 až 15, na juhozápade 15 až 19 stupňov.

V nedeľu budú miestami prehánky alebo občasný dážď. Vo vysokých polohách aj sneženie. Najvyššia denná teplota 15 až 20, v Žilinskom kraji a na Spiši väčšinou 11 až 15 stupňov.

Výhľad na pondelok: Bude krásne, najvyššia denná teplota 15 až 21 stupňov.

Obmedzenia na turistických chodníkoch

Vysoké Tatry
HZS neodporúča používať úsek chodníka - magistrály rázcestie Trigan - Popradské pleso červená značka v zimnom období. Bezpečná alternatíva je zelený chodník.

Veľká Fatra
Zimné tyčové značenie v oblasti Suchého Vrchu vo Veľkej Fatre je zmenené, peším turistom HZS odporúča prechod letnou trasou. Od Krížnej po Suchý Vrch je polámané zimné tyčové značenie.

Malá Fatra
Úsek chodníka Suchý - sedlo Bublen nie je vyznačený zimným tyčovým značením. Chodník prechádza lavínovým terénom a pri zníženej viditeľnosti je náročný na orientáciu. HZS neodporúča používať žltý chodník sedlo Medziholie - Stohové sedlo. Od 01.03.2023 do 15.06.2023 platí uzávera z dôvodu ochrany prírody a to na týchto chodníkoch: Medziholie – Veľký Rozsutec – Medzirozsutce (červená turistická značka) Obšívanka – Malé nocľahy (modrá turistická značka) Vendovka – Malý Kriváň (modrá turistická značka)

Západné Tatry a Chočské vrchy
Zelený TZCH Svorad - Špania - Lomnô (Lomné) a zelený TZCH Prosečné - Dol. Borovianky je zle značený, s obmedzenou priechodnosťou (množstvo popadaných stromov a zarastený). Strhnuté a v zlom technickom stave sú mostíky v Bobroveckej doline, Hlbokej doline a Bystrej doline.

Nízke Tatry
Z dôvodu množstva popadaných stromov je ťažko priechodný červený chodník od Širokej doliny smerom na Peknú vyhliadku, červený chodník z Ludrovej na Salatín.

Slovenský raj
Na viacerých miestach sú na chodníkoch popadané stromy a zlomené konáre. V roklinách je zvýšený stav vody.

Pieniny
Od 3. apríla do 30. júna 2023 je z dôvodu prebiehajúcich rekonštrukčných prác úplne uzatvorená cesta v Prielome Dunajca. Rovnako bude uzatvorená aj žltá turistická trasa v úseku Targov – Huta.

Najnovšie