Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Chata Poľovníckeho združenia Vyšehrad-Jasenovo
Chata Poľovníckeho združenia Vyšehrad-Jasenovo Zatvoriť

Prístrešok Poľovnícka chata Vyšehrad

Keď som naposledy kráčal pohorím Žiar smerom k Vyšehradu okolo chaty PZ Vyšehrad (Jasenovo-Budiš), uvedomil som si jeden paradox. Je to vynikajúce miesto pre krátky oddych, dokonca môže splniť úlohu núdzového bivaku. Poskytne všetky služby potrebné pre osamelého či v skupine putujúceho turistu. Krytú strechu, bohatý prameň, prístupnú toaletu a v tejto dobe aj pohľad k vzdialeným obzorom. Pritom o tomto mieste, priamo na čoraz populárnejšej Ceste hrdinov SNP, neinformuje na mapovom portáli Hiking.sk žiadna ikonka.

Poloha
Žiar: traverzová lesná cesta na juhovýchodnom úbočí Malého Vyšehradu (červená značka Cesta hrdinov SNP / E8)
Nadmorská výška
672 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 48.862978 ° SŠ
dĺžka: 18.702537 ° VD
» Mapa
Nocľah
prístrešok pri poľovníckej chate
Prevádzka
trojsezónna (bez vykurovacieho telesa)
Voda
výdatný prameň v susedstve objektu
Kontakt
Poľovnícke združenie Vyšehrad-Jasenovo
Budiš 63
03822 Slovenské Pravno

Objekt

Ide o murovanú väčšiu budovu so sedlovou strechou. Keďže je to uzavretý objekt, samotná stavba nie je v tomto prípade zaujímavá. Ide o jej vonkajšie vybavenie. V tesnej blízkosti je kryté odpočinkové miesto. Na rohových stĺpoch umiestnená šikmá strecha kryje priestor asi 6 x 2 m. Umiestnené sú tu dva stoly s lavicami. Z dvoch strán sú realizované bočné steny s výškou asi 120 cm. Podlaha je pokrytá hrubšou kamennou drvinou. Priamo pri prístrešku je ohnisko s posedením a s tretím (nekrytým) stolom.

V prípade nocľahu je nutné vzhľadom k charakteru podlahy použiť hrubšiu podložku. Je tu možnosť využitia rovnej betónovej podlahy priamo v malej verandičke samotnej chaty. Je to vzhľadom k prevedeniu bezpečnejšie miesto pre bivak aj v horších poveternostných podmienkach. Ak prvý variant ponúka asi päť obmedzenejších miest pre prespanie, druhá možnosť asi tri pohodlnejšie.

Voda

Približne tridsať metrov od chaty je výdatný prameň. Predpokladám jeho plnú funkčnosť aj v suchom lete. Zdroj vody je upravený, dvojstupňový. Predpokladám, že spodný stupeň je vhodný len na použitie pre hygienické potreby.

Toaleta

Za samostatne stojacou drevárňou je voľne prístupná drevená toaleta solídnej úrovne.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Poloha a prístup

Objekt leží v úbočí pod Malým Vyšehradom na okraji rozsiahlejšieho rúbaniska. Priamo vedľa lesnej komunikácie vedúcej hrebeňom pohoria Žiar, v tomto mieste v súbehu červeno značenej trasy Cesty hrdinov SNP (E8) a modrej turistickej značky, spájajúcej Nedožery-Brezany s Jasenovom. Je vzdialené necelého pol km od TIM Žiare a viac ako jeden km od TIM Pod stĺpom. Od samotného vrcholu Vyšehradu je to 2 km.

Miesto je udržiavané, bez odpadkov. Pravdepodobne je často využívané vlastníkmi objektu. Predpokladám, že by im neprekážal oddych okoloidúcich turistov, prípadne núdzový nocľah za nepriaznivých podmienok. Prípadné využitie priestoru by nemalo zanechať následky na jeho vybavení a čistote.

Fotogaléria k článku

Najnovšie