Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Cintorín v Hornom Tisovníku. Foto Henrich Tomáš
Cintorín v Hornom Tisovníku. Foto Henrich Tomáš Zatvoriť

Basecamp Veselý cintorín, hrad Zniev a Záhorácka aj Východokarpatská magistrála

Predĺžený víkend bude teplý s občasným dažďom, sneh je už len vo vyšších polohách. Do tipov na túry sme vybrali Veselý cintorín v Novohrade, Záhorácku aj Východokarpatskú magistrálu, hrad Zniev a skalné okná v minipohorí Žiar a cyklovýlety okolím Skalice a na Turci.

Aktuality

  • Sokolia dolina v Slovenskom raji je už sprístupnená.

  • Parlament posunul do druhého čítania návrh zákona o prevode Rainerovej chaty Petrovi Petrasovi ml. Zákon predložil na aktuálnu schôdzu Národnej rady poslanec Jaroslav Karahuta (Sme rodina).

Tip na túru

Cimitirul Vesel alebo po našom Veselý cintorín v Rumunsku je u nás relatívne známy cintorín vďaka farebným a často aj vtipné ladeným motívom na náhrobných krížoch. No málokto tuší, že podobný cintorín máme aj na Slovensku, dokonca dva - v Hornom a Dolnom Tisovníku. Henrich Tomáš na tejto túlačke v pohorí Ostrôžky navštívil aj Náučný chodník Tuhár – Bralo – Bralce a obec Nedelište so zaujímavými terasovitými políčkami.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Ďalšie tipy

  • Záhorie: Ľubomír Mäkký na tomto výlete prešiel časť stokilometrovej Záhoráckej magistrály. V lete je tu prihorúco, teraz by teda mohol byť správny čas na návštevu týchto končín. Trasa vedie najprv listnatými lesmi Bielych Karpát, neskôr cez otvorené lúky a lazy Chvojníckej pahorkatiny.
    Záhoráckou magistrálou I.

  • Poloniny: Vladimír Kobza prešiel trasu z Uble do Uličského Krivého, ktorá je súčasťou nedávno Východokarpatskej magistrály. Na trase môžete vidieť zvyšky líniového opevnenia v podobe zachovalej priekopy a aj obnovené bunkre. Územím prechádzala tzv. Arpádova línia, postavená maďarskou stranou v čase 2. svetovej vojny.
    Ubľa – Uličské Krivé

  • Žiar: Martin Knor spojil do jednej túry Chlieviská, najvyšší bod pohoria Žiar, zrúcaniny hradu Zniev a Ondrašovské skaly s trojitým skalným oknom. Z brala nad Ondrašovou aj z hradu sú veľmi pekné výhľady.
    Okruh cez Ondrašovské skaly, Chlieviská a Zniev

Tipy na cyklotúru

Andrea Morongová odporúča spoznať Turčiansku záhradku na bicykli. Okruh z Blatnice vás zavedie do Slovianskej doliny, Kláštora pod Znievom, Turčianskych Teplíc a Mošoviec, nechýbajú atraktívne výhľady napríklad na Tlstú a Ostrú.

  • Záhorie: Skalica je ideálna na nenáročnú, no o to rozmanitejšiu a zaujímavejšiu cykloturistiku. Jitka Švarcová navštívila mesto, susedný Holíč, Baťov kanál, lužné lesy aj kostol sv. Margity Antiochijskej, najstaršiu stojacu cirkevná stavba v strednej Európe. Ako chutí Skalica a okolie

Tipy na túru s deťmi

Veronika Páričková vybrala nenáročný náučný chodník s piatimi zastávkami. Chodník je nenáročný a mierny, vhodný aj pre menšie deti. Prvá časť trasy ponúka výhľady na Štiavnické vrchy, NPR Boky, či Pustý hrad. Posledná tabuľa je na vrchole Demian, spolu s nákresom a popisom výhľadu. Sú odtiaľto výhľady na Kremnické vrchy, malebné dedinky učupené v kopcoch oproti, rieku Hron, Vtáčnik, či Nízke Tatry v diaľke. Na trase je aj oddychové miesto pri studničke.

  • Malé Karpaty: Danka Laciková odporúča nenáročný výlet nad Plaveckým Podhradím, bohatý na lúčne výhľady, či lozenie po skalách. Zavedie vás do lezeckej oblasti Červenica, kde sa nachádza veľká jaskyňa.
    Túlanie sa s deťmi okolo Plaveckého Podhradia

Príbeh

Pavel Forgáč:
Pes je najlepší parťák na turistiku. Nikdy nefrfle a vždy sa teší nech sa ide kamkoľvek, kedykoľvek a v akomkoľvek počasí. Taktiež má vždy čas, kdeže nedočkavo čaká na záhrade, kým ho niekto vezme von. Osobne som sa so psom nachodil na túry viac, ako so všetkými ostatnými ľuďmi dohromady. Takmer vždy je s ním sranda, keďže sa za nič nehanbí a o bizarné situácie tiež nie je núdza. A toto je práve jedna z nich.

Z fotogalérie

S deťmi na turistike
S deťmi na turistike – Foto: Galéria / Michal Kalaš

Počasie

Podľa SHMÚ bude v sobotu polooblačno až oblačno, cez deň postupne oblačno až zamračené. Na viacerých miestach, dážď, prehánky, ojedinele búrky. Na hrebeňoch Tatier sneženie. Najnižšia nočná teplota 11 až 6, v údoliach okolo 4 st. Najvyššia denná teplota 18 až 23, na krajnom západe, v Žilinskom kraji a Spiši okolo 15 st.

V nedeľu bude polooblačno až oblačno, miestami prehánky alebo občasný dážď, ojedinele búrky. Na hrebeňoch Tatier sneženie. Najnižšia nočná teplota 12 až 7, v údoliach ojedinele okolo 5 st. Najvyššia denná teplota 18 až 23 st., na severe a východe lokálne okolo 16 st.

Výhľad na pondelok: Oblačno až zamračené, na viacerých miestach, dážď, prehánky, ojedinele búrky, najvyššia denná teplota 14 až 20 stupňov.

Obmedzenia na turistických chodníkoch

Via ferrata Zobor je otvorená, ostatné ferraty sú sezónne uzatvorené.

  • Súvislá snehová pokrývka v Tatrách a Nízkych Tatrách sa podľa Strediska lavínovej prevencie nachádza od 1300 m n.m. Predpoludním platí 1., popoludní 2. stupeň lavínového nebezpečenstva. Vo Veľkej a Malej Fatre sa už súvislá snehová pokrývka skoro vôbec nenachádza. Treba rátať so snehovými poliami a primerane tomu sa vystrojiť.

Vysoké Tatry
HZS neodporúča používať úsek chodníka - magistrály rázcestie Trigan - Popradské pleso červená značka v zimnom období. Bezpečná alternatíva je zelený chodník.

Malá Fatra
Od 01.03.2023 do 15.06.2023 platí uzávera z dôvodu ochrany prírody a to na týchto chodníkoch: Medziholie – Veľký Rozsutec – Medzirozsutce (červená turistická značka) Obšívanka – Malé nocľahy (modrá turistická značka) Vendovka – Malý Kriváň (modrá turistická značka).

Správa Národného parku Malá Fatra uzavrela turistický chodník Sedlo Podžiar - Boboty - Tiesňavy kvôli hniezdeniu dravých vtákov. Obmedzenie bude trvať do 15.augusta 2023.

Západné Tatry a Chočské vrchy
Zelený TZCH Svorad - Špania - Lomnô (Lomné) a zelený TZCH Prosečné - Dol. Borovianky je zle značený, s obmedzenou priechodnosťou (množstvo popadaných stromov a zarastený). Strhnuté a v zlom technickom stave sú mostíky v Bobroveckej doline, Hlbokej doline a Bystrej doline.

Nízke Tatry
Z dôvodu množstva popadaných stromov je ťažko priechodný červený chodník od Širokej doliny smerom na Peknú vyhliadku, červený chodník z Ludrovej na Salatín.

Slovenský raj

Na viacerých miestach sú na chodníkoch popadané stromy a zlomené konáre. V roklinách je zvýšený stav vody.

Pieniny
Od 3. apríla do 30. júna 2023 je z dôvodu prebiehajúcich rekonštrukčných prác úplne uzatvorená cesta v Prielome Dunajca. Rovnako bude uzatvorená aj žltá turistická trasa v úseku Targov – Huta.

Najnovšie