Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Foto – Martin Baniari
Foto – Martin Baniari Zatvoriť

Výber Vtáčnik – hora listnatej kosodreviny

Čím je Vtáčnik osobitý? Okrem toho, že je najvyšší vrch pohoria, ktorému dal meno, po Poľane je tu druhý najjužnejší výskyt prirodzených smrečín a krásny porast „listnatej kosodreviny“, kde aj dvestoročné buky majú výšku len 4 až 5 metrov a bizarné tvary. Vystúpiť sa dá naň úplne jednoducho, ale aj pomerne náročne.

Pohoria
Vtáčnik (CHKO Ponitrie), národná prírodná rezervácia Vtáčnik
Trasa
Voda
prameň pod vrcholom v blízkosti Ponitrianskej magistrály
SHOCart mapy
» č.483 Tribeč, Vtáčnik (1:40.000)
Nadmorská výška
1345,8 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 48.62474 ° SŠ
dĺžka: 18.63491 ° VD
» Mapa

Vtáčnik II
Vtáčnik II – Foto: Galéria / martinkrivda

📍Pozrite si Vtáčnik (1345,8 m) na Turistickej mape

Vtáčnik (1346 m), je výrazný bralnatý vrch nachádzajúci sa v hlavnom hrebeni rovnomenného pohoria. Veľká časť masívu Vtáčnika patrí do NPR Vtáčnik s 5. stupňom ochrany. Pohorie Vtáčnik za svoj vznik vďačí sopečnej činnosti v neogéne, ktorú reprezentujú prevažne andezity. Aj samotný vrch Vtáčnik je budovaný andezitom.

Divočina na Vtáčniku
Divočina na Vtáčniku – Foto: Galéria / Matúš Morong

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Vrchol Vtáčnika je čiastočne odlesnený a vrcholová plošina poskytuje krásne výhľady na okolité pohoria – Strážovské vrchy, Malú Fatru, Kremnické i Štiavnické vrchy. Za dobrej viditeľnosti i na Veľkú Fatru, Nízke a Vysoké Tatry a dokonca i do Maďarska. Ale azda najviac oči priťahuje pohľad na malofatranský Kľak.

Severné svahy vrchu sú zakončené rozoklanými andezitovými stenami. Na najexponovanejších miestach na náveterných svahoch sa zachovali reliktné smrečiny. Severozápadné a západné svahy obsadila "listnatá kosodrevina", ktorá v nižších partiách prechádza do hustého bukového lesa. Na týchto svahoch je rozsiahle čučoriednisko s borievkou čučoriedkovou. Lesy v masíve Vtáčnika sú pekné, na niektorých častiach vyslovene pralesovité.

Kľak z Vtáčnika
Kľak z Vtáčnika – Foto: Galéria / Matúš Morong

Turistické chodníky

Vtáčnik je pomerne malé a úzke pohorie. V jeho podhorí je veľa ľudských sídiel a prakticky každá obec má vlastný značený prístupový chodník na Vtáčnik. Hrebeňom Vtáčnika prechádza červeno značená Ponitrianska magistrála, ktorá je ako ústredná rieka. Okrem dvoch trás a náučného chodníka sa všetky prístupové trasy z okolitých dedín do nej vlievajú ako prítoky. Preto podrobnejšie popíšem štyri trasy a ostatné len po výstup na hrebeňovú magistrálu.

Chodníky sú prístupné celoročne, v zime treba rátať so sťaženými podmienkami – veľa snehu. Na vrchole často dujú silné vetry a problém môže byť tiež veľký teplotný rozdiel medzi začiatkom trasy a vrcholovými partiami Vtáčnika.

NCH Vtáčnik

Hrádok októbrový I.
Hrádok októbrový I. – Foto: Galéria / Matúš Morong

3.05 h, prevýšenie 956 m

Náučný chodník oficiálne začína v ústi Gepňárovej doliny, ale pokiaľ neprídeme autom, musíme si sem vyšliapať z Kamenca pod Vtáčnikom alebo z Bystričian. Nie je tu však označenie, ani informačný panel, preto treba dolinou pokračovať k malému parkovisku. Pred parkoviskom chodník odbočí vpravo do lesa a po krátkej chvíli prídeme k prvému informačnému panelu so základnými informáciami. Ďalej pokračuje chodník pekným bukovým lesom, míňame panel o vývoji prírody až prídeme na Krížne cesty. NCH tu križuje miestne značenie, ktorým chodia skalolezci na Hrádok. Odbočkou doľava by sme sa dostali ku skalnému mestečku Čertove chodníky, je však dlhšia a mohol by nám chýbať čas na Vtáčnik, ale určite nezabudnite využiť krátku odbočku doprava na Hrádok. Pohľad z Hrádku je fascinujúci a jeden z najkrajších, aký poznám.

Vrátime sa na NCH a pokračujeme ďalej bukovým lesom s občasnými výhľadmi. Cestou míňame ďalšie panely, pomníček padlým v SNP i oddychové miesto so studničkou až prídeme na Siahy. Aj na Siahach je studnička a oddychové miesto. Tu sa k nám pripája modro značený Chodník Petra Školnu a ďalej pôjdeme spolu s ním. Najskôr strmším stúpaním na Zraz a potom krásnym úsekom cez čučoriednisko a listnatú kosodrevinu. Od Siah si môžeme cestou oddýchnuť pri dvoch informačných paneloch a cez vrcholovú plošinu nás ku krížu povedú všetky štyri značky spolu. Na vrcholovej plošine nás čaká mohutný, lesklý kovový kríž, informačné panely NCH Vtáčnik a NCH Kľakovskou dolinou a samozrejme, prekrásne výhľady.

Bystričany – Vtáčnik

Dračie zuby
Dračie zuby – Foto: Galéria / Danka Tomášiková

Vzdialenosť
37.8 km
Prevýšenie
+1600 m stúpanie, -1385 m klesanie
Náročnosť
stredná 3. stupeň z 5-dielnej Hiking stupnice
Čas
1 deň
Vhodnosť pre deti
nie ale závisí od kondície dieťaťa
Obdobie
leto 28.08.2009
Pohoria
Vtáčnik (Predný Kľak, Vysoký Vtáčnik), Hornonitrianska kotlina (Oslanská kotlina)
Trasa
  • Štart: mapa
  • Koniec: mapa
  • Najvyšší bod: 1346 m n. m.
  • Najnižší bod: 235 m n. m.
Voda
  • Bystričianska dolina, 15 min. od Vtáčnika na sever, nad Veľkou Lehôtkou
Nocovanie
bez
Doprava
Prievidza/Partizánske (vlak, bus) - Zemianske Kostoľany (vlak, bus) - Kamenec pod Vtáčnikom (bus), Veľká Lehôtka (MHD) - Prievidza (vlak, bus)
SHOCart mapy
» č.1082 Vtáčnik (1:50.000)
Trasa

Modro značený chodník Petra Školnu začína v Bystričanoch. Prejdeme cez celú dedinu a poľnou cestou prídeme na Sekaniny. Nepríjemnejší, viac ako 5-kilometrový úsek máme za sebou a teraz nasleduje príjemnejšia a rozhodne krajšia časť trasy. Od Sekanín po Horný dom kráčame pohodlne krásnou Bystričianskou dolinou povedľa zurčiaceho a naozaj bystrého potoka Bystrica. Po ľavej strane môžeme z diaľky obdivovať lezecké steny Hrádku a po pravej strane sa nad nami týčia bralá Veľkej skaly. Pohodlná cesta pri Hornom dome končí a chodník začne strmo stúpať na Jaseňovú skalu. Najskôr však musíme prekonať malý prítok potoka Bystrica, a to pravdepodobne bez lávky. V suchom období to ide po kameňoch ľahko, pri vyššom stave vody radšej naboso. Po Jaseňovú skalu v strmom stúpaní sa zapotíme, ale odmenou sú veľmi pekné výhľady z nej. Po zaslúženom oddychu prichádza len mierne stúpanie pekným bukovým lesom a ešte krajší skalnatý úsek cez Dolný kostolík na Siahy. Tu sa k nám pripája Náučný chodník Vtáčnik a s ním vystúpime na Zraz a čučoriedniskom cez listnatú kosodrevinu na vrchol Vtáčnika.

Pokiaľ prídeme autom, môžeme zaparkovať na Sekaninách alebo v Gepňárovej doline a prejsť len najkrajšiu časť chodníka. Pešiaci prípadne môžu prísť z Kamenca pod Vtáčnikom, čo je asi o 2 km kratšie.

Bystričanská dolina
Bystričanská dolina – Foto: Galéria / aďo.4

Kľak – Vtáčnik

Partizánska chata
Partizánska chata – Foto: Galéria / Zdeno Vasilišin

Vzdialenosť
18 km
Prevýšenie
+951 m stúpanie, -951 m klesanie
Náročnosť
mierna 2. stupeň z 5-dielnej Hiking stupnice
Čas
1 deň
Vhodnosť pre deti
nie ale závisí od kondície dieťaťa
Obdobie
zima 22.12.2022
Pohoria
Vtáčnik (CHKO Ponitrie)
Trasa
  • Štart: mapa
  • Koniec: mapa
  • Najvyšší bod: 1346 m n. m. Vtáčnik
  • Najnižší bod: 480 m n. m. Ostrý Grúň
Voda
  • Prameň pri Partizánskej chate
Doprava
Žarnovica (vlak, bus) - Ostrý Grúň (bus, parkovanie na hornom konci pri kaplnke)
SHOCart mapy
» č.483 Tribeč, Vtáčnik (1:40.000)
Trasa

Obľúbená a zároveň najkratšia výstupová trasa na Vtáčnik, s najmenším prevýšením. Z malej dedinky Kľak, ťažko skúšanej počas SNP, vedie na Vtáčnik zelená značka. Najskôr nás povedie dobrou poľnou cestou pomedzi lúky a remízky do Partizánskej doliny. Partizánskou dolinou stúpame lesom, najskôr strmšie potom pozvoľne k Partizánskej chate.

Ešte pred chatou máme možnosť odbočiť k studničke alebo si pozrieť pamätný háj v tvare päťcípej hviezdy, vysadený na pamiatku obetiam 2. sv. vojny. Pri chate si oddýchneme a kto chce, môže zájsť lesnou neznačenou cestou asi 1,5 km pozrieť si Pokutský vodopád, ktorý je najvyšším vodopádom v pohorí. Od chaty miernym až strmším stúpaním vyjdeme na hrebeň, kde sa napojíme na červenú značku (Ponitriansku magistrálu) a spoločne s ňou vyjdeme na vrchol Vtáčnika.

Veľké Pole – Vtáčnik

Výhľadovka z Kamenných vrát
Výhľadovka z Kamenných vrát – Foto: Galéria / Martin Baniari

Červeno značená Ponitrianska magistrála začína v Nitre a končí v Handlovej. My si však prejdeme len jej severnú časť od Veľkého Poľa po Vtáčnik. Vzhľadom na prevýšenie je to náročnejšia trasa.

Z Veľkého Poľa kráčame najskôr lúkami, povedľa dvoch štálov Gréget a Anglet, potom sa vnoríme do lesa a miernym stúpaním vyjdeme do sedla pod Rajtokom. Tu sa k nám pripája žltá značka z Cerovej. Aj ďalšie putovanie bude lesom, len občas spestrené lúčkami, priesekmi a žiaľ aj rúbaňami. No poskytnú aspoň obmedzené výhľady. Na Suchej hore sa k magistrále pripája modrá značka z Mládežníckeho tábora v Hornoveskej doline a na rázcestí Tatra zas modrá značka z Píly. Odtiaľto nás čaká dlhší úsek v miernom stúpaní po Rúbaný vrch. Dostojí svojmu menu – sú na ňom rúbane. Tu sa križujeme so žltou značkou, ktorá z pravej strany prichádza z Ostrého Grúňa a z ľavej strany z Oslian. Z Rúbaného vrchu vyjdeme trochu strmším výšľapom na Kamenné vráta. Kamenné vráta tvorí pás andezitových brál, žiaľ, dosť zarastených. Ale pozorný turista si všimne vyšliapané chodníčky a z dvoch brál sú pekné vyhliadky do Kľackej doliny. Nasleduje pohodový úsek lesom ku Kláštorskej skale.

Kláštorská skala patrí medzi top miesta v pohorí Vtáčnik. Krásne vysoké andezitové veže tvoria malé skalné mesto. Na niektoré veže sa dá vyjsť. Je to miesto, kde nemusíš nič, len byť a aspoň na krátku chvíľu zažiť nirvánu. Z Kláštorskej skaly len peknou lesnou alejou pohodovým chodníkom vyjdeme na vrchol Vtáčnika.

Magistrála pokračuje hrebeňom Vtáčnika až do Handlovej. Na Malej Homôľke sa na ňu pripája zelená značka z Lehoty pod Vtáčnikom. Na Kanie studne by sme sa dostali, keby sme začali vystupovať zo Bzenice, Hornej Ždane a Prochota. Na Troch chotároch by sme sa mohli pripojiť z Prestavĺk a Dérerovho mlyna. Na Jarabej skale z Podhradia a v Dierovciach z Cigľa.

K výstupovým trasám z jednotlivých obcí

Ostrý Grúň – Vtáčnik

V Klenovej doline
V Klenovej doline – Foto: Galéria / Zdeno Vasilišin

Vzdialenosť
18 km
Prevýšenie
+951 m stúpanie, -951 m klesanie
Náročnosť
mierna 2. stupeň z 5-dielnej Hiking stupnice
Čas
1 deň
Vhodnosť pre deti
nie ale závisí od kondície dieťaťa
Obdobie
zima 22.12.2022
Pohoria
Vtáčnik (CHKO Ponitrie)
Trasa
  • Štart: mapa
  • Koniec: mapa
  • Najvyšší bod: 1346 m n. m. Vtáčnik
  • Najnižší bod: 480 m n. m. Ostrý Grúň
Voda
  • Prameň pri Partizánskej chate
Doprava
Žarnovica (vlak, bus) - Ostrý Grúň (bus, parkovanie na hornom konci pri kaplnke)
SHOCart mapy
» č.483 Tribeč, Vtáčnik (1:40.000)
Trasa

Z Ostrého Grúňa nás bude žltá značka viesť dlhou zalesnenou Klenovou dolinou do jej záveru a potom stále lesom na Rúbaný vrch, kde sa napojíme na Ponitriansku magistrálu.

Píla – Vtáčnik

Poľana pod Tatrou
Poľana pod Tatrou – Foto: Galéria / Martin Birka

4.35 h, 14,8 km, prevýšenie 1070 m

Z Píly nás modrá značka vyvedie cez Búriov štál na rázcestie Tatra a odtiaľ ideme po Ponitrianskej magistrále.

Cerová – Vtáčnik

Od osady Hvojníkovci
Od osady Hvojníkovci – Foto: Galéria / Martin Birka

Vzdialenosť
51 km
Prevýšenie
+2520 m stúpanie, -2685 m klesanie
Náročnosť
stredná 3. stupeň z 5-dielnej Hiking stupnice
Čas
2 dni
Vhodnosť pre deti
nie ale závisí od kondície dieťaťa
Obdobie
leto 03.09.2022
Pohoria
Vtáčnik (CHKO Ponitrie)
Trasa
  • Štart: mapa
  • Koniec: mapa
  • Najvyšší bod: 1279 m n. m. Kláštorská skala
  • Najnižší bod: 230 m n. m. Oslany
Voda
  • Prameň pri chate, Prameň pod sedlom - Zadná lúka juh
Nocovanie
Bivak na Zadnej lúke
Doprava
Partizánske (vlak, bus) - Radobica, časť Cerová (bus)
Oslany (vlak, bus)
SHOCart mapy
» č.483 Tribeč, Vtáčnik (1:40.000)
Trasa

Z Cerovej ide žltá značka, ktorá nás vyvedie miernym stúpaním do sedla pod Rajtokom na Ponitriansku magistrálu. Trasa je dlhá a s veľkým prevýšením.

Kamenec pod Vtáčnikom – Vtáčnik

potok Bystrica
potok Bystrica – Foto: Galéria / Paulovič pali76ZM

4.15 h, 12,5 km, prevýšenie 1091 m

Z Kamenca pod Vtáčnikom ide žltá značka, ktorá nás asfaltovou cestou privedie do ústia Gepňárovej doliny, skadiaľ môžeme pokračovať Náučným chodníkom Vtáčnik, alebo na Sekaniny, odkiaľ pokračujeme modrou značkou Chodníkom Petra Školnu cez Bystričiansku dolinu na Vtáčnik.

Lehota pod Vtáčnikom – Vtáčnik

Cestou na Vtáčnik
Cestou na Vtáčnik – Foto: Galéria / Dušan Šrenkel

Vzdialenosť
16 km
Prevýšenie
+1175 m stúpanie, -1175 m klesanie
Náročnosť
stredná 3. stupeň z 5-dielnej Hiking stupnice
Čas
1 deň
Vhodnosť pre deti
nie ale závisí od kondície dieťaťa
Obdobie
jar 16.05.2019
Pohoria
Vtáčnik (CHKO Ponitrie)
Trasa
  • Štart: mapa
  • Koniec: mapa
  • Najvyšší bod: 1346 m n. m. Vtáčnik
  • Najnižší bod: 590 m n. m. Baškova dolina
Doprava
Nováky (vlak, bus) - Lehota pod Vtáčnikom (bus, parkovisko v Baškovej doline)
SHOCart mapy
» č.1082 Vtáčnik (1:50.000)
Trasa

Z Lehoty pod Vtáčnikom nás zelená značka privedie striedavo lúkami a lesom k rázcestníku Malá Homôľka na Ponitrianskej magistrále.

Podhradie – Vtáčnik

Jeseň v pralese Vtáčnik
Jeseň v pralese Vtáčnik – Foto: Galéria / Martin Baniari

3.30 h, 9,7 km, prevýšenie 911 m

Z Podhradia nás žltá značka vedie popod hrad Sivý Kameň. Za obcou ide lúkami a potom lesom na Jarabú skalu na Ponitrianskej magistrále.

Cigeľ – Vtáčnik

Bielučký Orlí kameň
Bielučký Orlí kameň – Foto: Galéria / Martin Baniari

Vzdialenosť
14 km
Prevýšenie
+741 m stúpanie, -741 m klesanie
Náročnosť
mierna 2. stupeň z 5-dielnej Hiking stupnice
Čas
1 deň
Vhodnosť pre deti
nie ale závisí od kondície dieťaťa
Obdobie
jar 24.03.2002
Pohoria
Vtáčnik
Trasa
  • Štart: mapa
  • Koniec: mapa
  • Najvyšší bod: 1123 m n. m. Biely kameň
  • Najnižší bod: 558 m n. m. dolina Ciglianky, pri studničke Rakovec
Doprava
Prievidza (vlak, bus) - Cigeľ (bus, parkovisko pod lyžiarskym vlekom)
SHOCart mapy
» č.1082 Vtáčnik (1:50.000)
Trasa

Z Cigľa nás modrá značka najskôr lúkami a potom lesom privedie do Dieroviec na Ponitrianskej magistrále a odtiaľ nás čaká ešte pomerne dlhý úsek magistrálou. Trasa je dlhá a s veľkým prevýšením.

Dérerov mlyn – Vtáčnik

Pod Tromi chotármi
Pod Tromi chotármi – Foto: Galéria / Martin Baniari

4.10 h, 12,3 km, prevýšenie 1011 m

Z Dérerovho mlyna (kataster Janova Lehota) vedie modrá značka dlhou zalesnenou Kľackou dolinou na Tri chotáre na Ponitrianskej magistrále. V poslednom období sa objavujú informácie, že dolinu si privlastnili súkromníci, sú tam značky so zákazom vstupu, pozatierané pásové značenie a dokonca došlo ku konfliktným stretom turistov so súkromníkmi!!!

Prestavlky – Vtáčnik

Z odľahlých Vlčích kútov
Z odľahlých Vlčích kútov – Foto: Galéria / Martin Birka

5.25 h, 16,4 km, prevýšnie 1276 m

Zeleno značená trasa z Prestavĺk je dlhá a s veľkým prevýšením, čiže je vhodná naozaj len pre zdatných turistov. Privedie nás na Ponitriansku magistrálu k rázcestiu Tri chotáre.

Prochot – Vtáčnik

Hornaté Slovensko
Hornaté Slovensko – Foto: Galéria / Martin Baniari

3.20 h, 9,4 km, prevýšenie 891 m

Z Prochota kráčame žltou značkou pohodlnou lesnou cestou. Môžeme sa pristaviť pri malom Prochotskom vodopáde alebo na Gronštolni, čo je pekná horská lúka so starou horárňou a s výhľadom na Štiavnické vrchy. Značka nás potom privedie na Kanie studne a odtiaľ pokračujeme Ponitrianskou magistrálou.

Ďalšie možnosti

Samozrejme sú možné aj iné výstupové trasy, ale buď sú príliš dlhé, s veľkým stúpaním, prípadne sa vystupuje kombináciou viacerých značiek, alebo sú to trasy primárne určené pre iný zaujímavý cieľ v pohorí.

Dodatky

Na vrchole Vtáčnika je zaujímavý bukový porast - listnatá kosodrevina. Buky tu majú nízke kmene, krovitý vzrast a zvláštne pokrútené konáre. Napriek nízkemu vzrastu (4 – 5 metrov) tu majú niektoré buky cez 200 rokov! Príčinou je tzv. vrcholový fenomén - drsné klimatické podmienky, veľké výkyvy teploty a silný vietor. Vietor z údolí naráža na hlavný hrebeň a tlačí sa k vrcholu. Smerom k vrcholu sa prúdnice vetra zbiehajú a naberajú na sile. Stromy sa teda prispôsobili podmienkam pomalým rastom a vietor ich vytvaroval do zvláštnych tvarov.

Voľne pohodená tabuľka ?
Voľne pohodená tabuľka ? – Foto: Galéria / Martin Baniari
Prvoaprílový Vtáčnik
Prvoaprílový Vtáčnik – Foto: Galéria / Roman Ozorák

Peter Školna založil v roku 1955 Odbor turistiky pri Telovýchovnej jednote Dynamo Bystričany. Okrem pešej turistiky sa odbor venoval tiež značeniu chodníkov. V samotných Bystričanoch pod vedením Petra Školnu vzišiel tucet značkárov, z ktorých niektorí doteraz značkujú.

Vladimír Kobza o ňom na Hikingu napísal: „Obľúbená výstupová trasa na Vtáčnik z hornonitrianskej strany nesie pomenovanie po Petrovi Školnovi, významnom koordinátorovi turistického značenia, značkárovi a inštruktorovi značenia. P. Školna bol autorom koncepcie siete TZT v širokom okolí Prievidze. Vďaka jeho zásluhe bol okres Prievidza prvým v rámci Slovenska s ucelenou vybudovanou sieťou TZT vrátane všetkých prvkov turistickej orientácie (turistické informačné miesta, turistické vývesné mapy v teréne a pod.).“

pod Jaseňovou skalou
pod Jaseňovou skalou – Foto: Galéria / aďo.4

Prečítajte si tiež

Fotogaléria k článku

Najnovšie